12 de gener, 2009

entrevista a Mediterráneo


Per si és del vostre interés, Mediterráneo ha publicat hui una entrevista que em va fer.


27 comentaris:

Anònim ha dit...

Per curiositat, Enric...l'entrevista l'han traduïda o es va fer en castellà? M'ha resultat estrany no llegir-te en valencià.

Nomdedéu ha dit...

Tret de l'opinió, no m'hauràs llegit mai en valencià, per què els diaris ho publiquen tot en castellà.
Totes les entrevistes orals que m'han fet les he contestades sempre en valencià, amb independència de la llengua en la que em parlen.
Esta entrevista me la van enviar per escrit, en castellà, i la vaig contestar en castellà, conscient que així no hi haurien errors de traducció o interpretació.
Amb la periodista, vam comentar-la en valencià.
Hi ha una diferència entre una entrevista i una nota de premsa. A la nota de premsa, obligatòriament, els periodistes han de triar quina part els hi sembla més rellevant, han de extraure-n idees, interpretar-la fins i tot. Per tant, sent que han de "treballar-la", ja no cal que jo em moleste en fer-la en castellà.
En el cas de l'entrevista (la primera en la meua vida que conteste per escrit sobre un formulari -no pactat- que m'envià el diari) vaig decidir contestar directament en castellà.
Debatut suficientment el continent, parlem del continugu. Què et sembla l'entrevista?

Anònim ha dit...

Hola Enric. He tractat d'escriure un comentari a l'entrevista però no l'han publicat. M'ha semblat estrany que només hi haguera un comentari, però ara ho entenc.

Abans de res, dir-te que entenc el que has comentat de la llengua i em sembla correcte. Què li farem.

En el comentari al diari et parlava de l'estructura provincial. M'he trobat amb molts 'bloquers' que rebutgen de ple la província, però jo veig molt de sentit en crear una superestructura provincial sense destruir les comarcals. I coincidisc amb tu que és molt positiu per fer front en igualtat de condicions a PP i PSOE, i per a ser més visibles. A més a més, la província és una cosa molt interioritzada que si es treballa en positiu no només pot ajudar a millorar la situació de les comarques sinó a apropar el partit a la gent.

D'altra banda, m'ha estranyat el tema del pes demogràfic de Castelló. Per a qüestions institucionals ho entenc, però què té a vore en aquest congrés el pes demogràfic? Entendria que hi haja menys militància o menys vots, no sé, però menys població? No sé si és un criteri oportú.

D'altra banda, com es reparteix el pes? Podries comentar-ho, per favor? Tinc curiositat per saber qui decidirà i qui no serà decisiu.

També he de dir que entrar en la guerra provincial PP-PSOE pot ser bo per al Bloc, per l'alternativa que representa, però també cal tindre en compte la marginació general i històrica contra Castelló, i cal combatre-la.

Fer 'castellonisme' és un bon punt de partida per a una lluita on els contraris només demostren menyspreu per les nostres comarques. Això marcaria una diferència molt positiva a ulls de la ciutadania. No sé si hi haurà valentia per assimilar tan de sobte una estratègia provincial.

Bé, és la meua opinió. Com també crec que, Enric, ets la persona idònia en aquest moment per ocupar el lideratge del bloc a Castelló-província; I que cal moure's per no ser invisible davant la societat i dels mitjans de comunicació. Sobretot en els públics, on la marginació de Compromís i del Bloc és fins i tot il·legal, però encara ningú s'ha mogut suficientment per fer-ho rectificar. Això tampoc ho entenc.

Bé. Molta sort.

Jordi_Benicàssim

PD: Els no-militants no podem anar al congrés, no? És que si pels mitjans de comunicació fora no ens assabentarem de res del que passa... Ens ho comentaràs tu?

Nomdedéu ha dit...

Intentaré mantindre-vos al dia. Els no militants no poden participar dels treballs de les ponències, però sí acudir a l'acte declausura. De fet, és d'agrair la gent que sense ser militant, s'incorpora en eixos actes públics.
Respecte a la demografia, no m'he explicat bé, evidentment, el que pesa és la militància. El que volia dir, és que donat que estes comarques tenen un pes demogràfic menor, la seua miliancia (en conseqüència) també és menor. Tot i que per comarques, les Planes tindran més pes que comarques més poblades, ja que tenim més militància.
Respecte a l'estrucutura provincial, sé que la majoria de la gent del partit no hi està d'acord. De fet jo tampoc hi estic, crec que han servit per esmicolar el sentiment nacional, però hui en dia fora part, com tu dius, dels sentiments de pertinença de la gent. I eixa realitat només és transformable des del seu coneixement. En qualsevol cas el que jo dic, i ho dic des de fa anys, és que mentre hi haja províncies, i les eleccions -majoritariament- les tinguen com circumscripció, el BLOC necessita una estructura organitzativa per fer-hi front.
Al País hi ha quatre intercomarcals, si no vaig errat, només la de Castelló coincideix amb la província, doncs bé, fem que jugue a favor.
Gràcies per la confiança. Intentaré no decebre't

Anònim ha dit...

Excuseu-me el fet de desviar el tema del fil (mea culpa) i més parlant d'un assumpte que ocorre a La Marina Alta (prou kilòmetres al su de La Plana) però és que tinc la sang que em bull.

Senyor Enric Nomdedéu -i resta de companys patriotes- no ens podem quedar de braços creuats quan ocorren coses com la campanya encetada per l’alemany resident a Calp (Straubel), i director de la revista “Semanario Calpino” (escrita, a mitges, en alemany i castellà). Resulta que aquest individu està fent una campanya mediàtica en contra de la valencianització del topònim artificial “Calpe” i la seua substitució per la veu autòctona “CALP”. De fet diu que tal fet és anticonstitucional (per menysprear el castellà, diu ell; però, i què fa ell, sinó marginar el valencià al seu òrgan escrit, eh?). Promou un referèndum ciutadà per a escollir entre Calp o calpe/CALP.

Podeu vore de quin peu calça el coló al següent enllaç:
http://semanariocalpino.es

Si voleu fer-li saber el vostre descontent amb la seua política antivalenciana, i anticalpina, solament heu de clickar ací...

http://semanariocalpino.es/index.php?option=com_contact&view=contact&id=1&Itemid=10

...i deixar-ne constància. Altres adreces de correu electrònic pertanyents a la revista d’aquest senyoret són:

redaccion@calpecom.com

publi@calpecom.com

A valencianisme.com ja se n’està començant a parlar, del tema:

“Europeus residents a Calp organitzen una campanya contra l’oficialització del topònim en valencià”
http://www.valencianisme.com/index.php?option=com_content&task=view&id=1342&Itemid=1

Post “Campanya a favor de Calp i del seu nom”
http://www.valencianisme.com/forums/viewtopic.php?t=3851

Cal escampar nótícies com aquesta i donar resposta als atacs. I cal fer-ho ja!

No es podria organitzar una recollida de signatures internàutica en favor del topònim aprovat pel consistori calpí? A què esperem?

Nomdedéu ha dit...

No seria cap mala cosa això de les signatures.
Conexia el tema mitjançant valencianisme.com. És terrible. Al final els millors amics de l'espanyolització sembla que són els alemanys (o danesos, o italians, o peruans...els "residents" en definitiva), bé, i el PSOE local que tinc entés que també s'hi oposa.
Fas bé d'interrompre el fil per coses com estes, que són, efectivament, importantíssimes.
Demane a la gent que amablement visita el el bloc, que envie protestes formals a les adreces que consten dalt.
Si s'organitza la "signada" compteu amb mi, i amb este bloc. S'hauria d'organtizar des de Calp o des de la comarca, trobe.
Ja veig que Ximo Tur, va fent camí.
Segur que també posarà en ordre altres coses.

TONI PITARCH ha dit...

La circumscripció és provincial a les Eleccions Generals, però tenim que lluitar perquè també ho siga a les autonòmiques, donat que l'antidemocràtica barrera del 5% és a nivell autonòmic i, per tant, doblement antidemocràtica.
Diuen Zapatero i Rajoy que "todos los españoles son iguales ante la ley" però, una de dues o els valencians no som espanyols o les lleis electorals que s'apliquen no són les mateixes que a d'altres autonomies.
Les autovies, evidentment, tampoc: de Sagunt cap a la ratlla de França tot APagar (AP-7)...
No t'ha tractat malament, l'Artero... endavant!

Nomdedéu ha dit...

No gens, estic content. És de Vila-real Ana?
Au, que tenim un munt de faena i molta gent que ens mira. Demà mateix El Mundo ens buscarà una miqueta les sigolletes amb això de la simbologia. Està bé. És la seua faena.
I la culpa és nostra, no estem venent bé el Congrés, i el més cridaner és això de la simbologia, quan en realitat jo trobe que el més interessant són les posicions socials. Però...

Anònim ha dit...

joanda de vlc
L'entrevista m'ha paregut molt bé, amb un discurs "bloquer ortodox" front al blanc i negre, la grissor i la tristor despersonalitzadora del ppsoe la frescor del Bloc... per això mateixa no eixim mai als mitjans, el nostre discurs els asusta i els deixa en evidència, a uns i a altres.
És trist la diferència entre la imatge que donen de nosaltres els mitjans i la que donem quan ens deixen parlar, soc de la opinió que ja que en este país no hi ha mitjans imparcials necessitem crear-ne de propis.

Nomdedéu ha dit...

a les tecnologies de la informació tenim una oportunitat

Anònim ha dit...

I per qwuè no s'envia una moció de recolzament al poble de Calp i el seu ajuntament a les Corts? Segur que el Compromís posaria en un apuro tant al PP com al PSOE (crec que més als segons).

Una altra cosa (perdó de canviar el fil una altra vegada). Hui al Mediterraneo ix en primera plana que el govern del PSOE se vol emportar a salamanca 11.000 expedients de sumaríssims d'urgència de la delegació de defensa de castelló, d'acord amb la Llei de la memòria Històrica. Quina és l'opinió del bloc al respcte? I espere no posar-te en camis ad'onze vares, i la teua, enric, com a president de la federació comarcal del Nord?

Anònim ha dit...

Perdó. L'enllaç a la notícia:

http://www.elperiodicomediterraneo.com/noticias/noticia.asp?pkid=435065

Anònim ha dit...

joanda de vlc
Si i cal aferrar-se però la majoria de la població encara es desinforma de la realitat amb els mitjans tradicionals. Tot i això força i ànim, hem d'aprofitar qualsevol escletxa per petita que siga per fer aplegar el nostre missatge

Nomdedéu ha dit...

Sóc un convençut de la necessitat d'introduir-nos en els mitjans tradicionals. A Castelló ho intentem i ens va raonablement bé.
Enric 2 no conéc en profunditat la llei, però si permet això, és un motiu més estar descontent de la llei.
Obviament, si reclame que tornen al país els documents incautats en aquell arxiu, no tindria cap sentit que no protestés per que ara se n'emporten més.

Anònim ha dit...

Doncs pel que diu la notícia, en breu se n'aniran a salamanca (juntament amb els d'Alacant i València). Què hi farem...

Nomdedéu ha dit...

Presentar una proposta a les Corts per intentar evitar-ho.

TONI PITARCH ha dit...

Efectivament. Vila-real és terra de periodistes i, sobre tot, de periodistes joves i guapes... Ja saps que és una opinió totalment objectiva!

&& ha dit...

Sóc nacionalista. Però em fa neguit dir que Valencià. Però sóc i visc a Castelló...Què representa realment el BLOC? De què estem parlant?

Anònim ha dit...

Pero què voler feu si aquesta gent i tanta i tanta més tenen al darrere al mateix govern valencià?
¿Heu sentit parlar moltes vegades a Rita o Camps o al anterior Zaplana o a Fabra i tants d'altres parlar l'idioma de la terra?.S'ha de predicar amb l'exemple i crec que tots els que he nomenat ,el valencià el tenen en un molt llunyà indred.Comprenc que si no saben i coneixen bé el valencià els actuals governants per la manca de costum, usen el castellà,però a la vista queda el poc interés que tenen en aprendre'l.Hi ha molts cursos als que podien asistir i a ells ni els importa.Mentre els governants no demostren interés per l'idioma a qüalsevol alemany,anglès o d'on siguen,els segirá important gens ni miqueta i preferiràn el castellà.Malgrat tot això jo em pregunte :¿Què els importa a tots aquets tios fer tot el que estàn fent en contra del idioma de la terra que han triat per viure?

Nomdedéu ha dit...

Swani, ten una bona ocasió de fer-te una idea del que és el BLOC fent una ullada a la Ponència Política (en procés d'smenes i debat) del proper congrés. La trobaràs a www.bloc.ws

Eixe, Laura, és un problema tan vell, com que l'arrosseguem des de la Batalla d'Almansa. En quan s'instal·là a casa nostra, una classe funcionarial castellana, la nostra burgesia s'embadlà amb ells i començà a imitar-los en la llengua. No passa el mateix a altres països. Això fa que sent difícil la mobilitat social, algunes capes poblacionals troben que la millor manera d'assemblar-se a qui està socialment per damunt, és copiar-los-hi la llengua (ja que no resulta tan senzill copiar-los-hi el nivell de vida!). Ací passa el contrari. Com has de convencer els nou vinguts, de Jaén o de Tergoviste, de que han de parlar valencià, si veu que les classes governants no el gasten més que per al discurs de Magdalena?
Un altra part de culpa és nostra, de la societat en global, que canviem de llengua amb massa facilitat, impedint així els nous vinguts acostumar-se a una llengua, que després els resultaria útil per ajudar a fer els deures dels seues fill, escolaritzats (encara) en valencià

Anònim ha dit...

Enric,i el sentiment nostre de valencians auténtics,on és?¿Com es poden identificar molts valencians més, amb la gent d'una altra llengua i per tant d'una altra cultura popular i de tota mena?Ja sé que em pots dir i jo també ho pense que la imposisió va ser terrible i adquirir un nivell cultural en un idioma marca molt,ja ho sé.Sempre hem estat baix el domini d'aquells.Pero hi ha dues reflexions que sobint em faig:¿No sabem deixar d'una vegada el sentiment d'inferioritat davant dels castellans i els mateixos castellans no poden deixar de fer-nos inferiors inclús a la nostra terra .Tots els castellans que conec que viuen per València es creuen superiors i tenen la poca vergonya de voler que ho creguem nosaltres aixina.I es que els valencians tenim moltes traques però poca empenta per res.El que Shakespeare va dir molt bé:"Much ado about nothing,Mucho ruido y pocas nueces."
Crec que ja tenim edat suficient per vore les coses més clares.no tinc molt de problema en manifestar el que crec que s'ha de fer,però igual és poc el que faig,i ja ni parle dels que encara no s'atreveixen a parlar el seu idioma i reclamar-lo ans están d'acord amb el contrari.

&& ha dit...

Nomdedéu, he fet una ullada a la ponència i he de dir que no m'ha quedat clara una cosa (al menys, no inequívocament clara): A què està disposat a renunciar el BLOC per tal d'ampliar la seua basse social? Voràs, em sembla recordar que Alarte va proposar un canvi de nom: PSCV en lloc de PSPV. Clar, ell deia que, potser, hi ha que acomodar-se als temps per tal d'aconseguir una basse social més gran. I a mi, personalment, aquests malabarismes ideològics em posen els pèls de punta. Estariem parlant de "girs" semblants (no necessàriament amb les sigles) al si del BLOC?
Si no he entès correctament la ponència, et demane disculpes per anticipat.
Gràcies per la teua atenció.

Anònim ha dit...

veig que des del compromís ja s'ha demanat que tornen la documentació expoliada al País Valencià i que se vol enviar a Salamanca (via madrid), tant la de 1939-1940 com la de 2009:

http://www.iniciativapv.org/noticia.jsp?identificador=1071

El que me reventa és l'actitud tant del PP com del PSOE. la del PP perquè ara s'han enterat que hi ha arxius, quan sempre s'han oposat a que retorne al pais la documentació de salamanca, i estan posant traves per a la construcció de l'Arxiu Històric Provincial. I eL PSOE perquè són capaços de fer el que siga mentre no posen problemes ni alcen la veu contra ZP i Blanco. En fi, quins polítics.
Ah, i mentre IPV i el Bloc han dit la seua, EUPV ni està ni se l'espera.
Per cert, Enric, les declaracions que apareixien la mediterráneo d'ahir, les vas fer o les van copiar d'un post del teu blog?

Nomdedéu ha dit...

me van demanar declaracions.
Hi ha una cosa ben còmica, Toni Lorenzo, Subdelegat del Govern, és especialista en arxius històrics.
Ell sabrà, com es compagina el rigor professional (que sens dubte té) amb la defensa d'esta decissió del govern a qui representa.
Perque si mal no recorde, com especialista, defensava el retorn dels papers de Salamanca.
Qui té dos senyors (rigor professional/partit que et dessigna) ha de triar, i la tria sempre és dolorosa

Nomdedéu ha dit...

swami, no estem disposats a renunciar a res per ampliar la base social. Seria un contrasentit. La ponència és inclussiva, el que fa és sumar al nostre discurs tradicional (nacionalisme progressista) altres sensibilitat no contradictòries. És a dir, l'aclaparadora majoria de naionalistes que militen ho fan al BLOC, però no és sufcient. Este és un país sense gaires nacionalistes, volem obrir les portes a que es puguen incorporar també, aquells que es senten valencianistes, o són federalistes...
Jo sóc nacionalista. I no deixaré de ser-ho. Pero en l'estat embrionari que es troba encara el moviment nacional valencià, segurament hem de facilitar-li lincorporació a tota aquella gent que tinga en el País Valencìà la font primaria d'identificació nacional. si després alguan gent creu que el su marc nacional és més ample, doncs bé, podem treballar junts.
És tracta d'incorporar, no de substituir. Per tant, no renunciem a res, intentem sumar altres corrents de pensament i altres sensibilitats, que siguen compatibles amb la fidelitat nacional, i amb els valors de progrés i equitat.
No sé si m'explique.

Nomdedéu ha dit...

swami, no estem disposats a renunciar a res per ampliar la base social. Seria un contrasentit. La ponència és inclussiva, el que fa és sumar al nostre discurs tradicional (nacionalisme progressista) altres sensibilitat no contradictòries. És a dir, l'aclaparadora majoria de naionalistes que militen ho fan al BLOC, però no és sufcient. Este és un país sense gaires nacionalistes, volem obrir les portes a que es puguen incorporar també, aquells que es senten valencianistes, o són federalistes...
Jo sóc nacionalista. I no deixaré de ser-ho. Pero en l'estat embrionari que es troba encara el moviment nacional valencià, segurament hem de facilitar-li lincorporació a tota aquella gent que tinga en el País Valencìà la font primaria d'identificació nacional. si després alguan gent creu que el su marc nacional és més ample, doncs bé, podem treballar junts.
És tracta d'incorporar, no de substituir. Per tant, no renunciem a res, intentem sumar altres corrents de pensament i altres sensibilitats, que siguen compatibles amb la fidelitat nacional, i amb els valors de progrés i equitat.
No sé si m'explique.

Anònim ha dit...

Hi everyone! I don't know where to start but hope this site will be useful for me.
Hope to receive some help from you if I will have some quesitons.
Thanks and good luck everyone! ;)