21 de febrer, 2016

"OLOREN SANG" Mediterráneo 21.02.16

Recordo com el PSPV fa uns anys acusà al govern del PP, encapçalat aleshores per Alberto Fabra, d’haver copiat el Pla estratègic de Desenvolupament Econòmic. I aportà l’evidència de nombroses coincidències textuals en els plans de Burgos, Ciudad Real, Telde (Gran Canària), Juárez (Mèxic) i Parque Caiza (Veneçuela). I el PP no va reaccionar. Van parlar d’inspiració... Ara, el PP ha detectat que dels 130 folis del document del Pla Estratègic de Turisme, n’hi ha 10 amb cridaneres coincidències amb un pla del País Basc.
En nom del govern vaig agrair públicament al PP el seu treball de control. Ho vaig fer jo, i ho va fer Patricia Puerta, responsable del Patronat de Turisme. I no només això, que és de justícia, sinó que en les primers 24 hores es va rescindir el contracte i l’empresa es va comprometre a tornar fins al darrer cèntim cobrat. Perquè més enllà de la qualificació dels fets, el que és evident és que la seua gravetat obligaven a actuar amb la contundència que el govern actuà. I és evident, que per part del Patronat hi ha hagut un insuficient control. I això no es pot tornar a repetir. Des de l’àrea de transparència treballem ja en sistemes de control.
El problema ara és que el PP després de 8 mesos d’insubstancial vida opositora, sense saber massa bé que fer, dir o criticar, creuen haver agafat una pressa. I com oloren sang, han eixit en tromba a vore si es poden cobrar alguna víctima política. Un, dos, tres articles. Una, dues, tres notes de premsa. I en totes les declaracions, algunes imprecisions que per repetides, denoten formar part d’una estratègia muntada sobre algunes mentides.
No és cert que no tingueren accés a la documentació del Patronat. La van tindre durant tots els dies previs que marca el reglament. Si van anar o no a revisar-la, ho hauran d’explicar ells. És veritat que el mateix dia van voler vore la documentació, i després d’alguns refrecs (que des del meu punt de vista uns i altres haguérem pogut evitar) hi van accedir. Ara bé...el que el PP volia vore era una documentació que no formava part de l’ordre del dia, i que per tant, no figurava en la carpeta. Ni havia de figurar-hi.
L’ordre del dia parlava de la dació de comptes del document finalment anul•lat. Però el PP volia vore l’expedient de contractació. Hi tenen tot el dret. Només l’han de demanar en el Patronat o en les Comissions. El procediment a dia de hui és el mateix que quan ells governaven i nostres fèiem oposició. Però ja els dic ara que els ho posarem infinitament més fàcil del que ens ho posaven a nosaltres. Des de dilluns poden anar al Patronat a estudiar-se l’expedient de contractació, ja que sembla que no ho van fer quan es va contractar.
Pérez Macian en unes declaracions s’aclama a mi, com regidor de transparència, i em demana una mena de mediació, que actue com a garant de la transparència. Li agraeixo formalment la confiança, i li ben assegure que treballe, i treballaré per a que este govern siga d’una transparència modèlica. Però també li dic, que no em costa gens, perquè el compromís amb la transparència no és només personal, és de tot el govern del que jo forme part.