29 de juliol, 2017

"ÉS CONTRA TU" - Levante-EMV- 28.07.17

És contra la llengua. Clar que és contra la llengua, com explicar sinó que prohibisquen l'acord de tres governs de relacionar-se entre ells en la seua llengua? Quin sentit pot tenir, si no la voluntat fèrria d'impedir que el valencià siga una llengua vehicular entre administracions, una llengua d'ús públic, una llengua normalitzada. Una llengua útil i prestigiada. 
És contra la llengua perquè s'ataquen a la llei de posada en marxa de la televisió pública valenciana, conscients que és un instrument imprescindible per la recuperació del valencià. Sabedors de què d'ella depén en gran mesura la producció cultural en valencià. Productes televisius, però també teatre, cinema, música... Fins i tot la possibilitat d'informar-se del que passa al nostre món, sense haver de canviar de llengua.
És contra la llengua perquè ataquen la legislació d'ús del valencià en l'administració pública. No volen que el valencià siga llengua destacada en la relació entre administradors i administrats. Com no volen que siga un requisit que un servidor públic conega el valencià obligatòriament, tot i que és llengua oficial d'aquells a qui ha de servir.
És contra la llengua perquè recorren el Decret de Trilingüisme. Clar. I diuen que el suport prioritari al valencià, tot i que legítim, no està ben ponderat. Però no diuen quina és la ponderació justa. Possiblement la que hi ha hagut fins ara, quan malgrat matricular-te en valencià a la universitat... Rebies el 80% dels crèdits en castellà. I ells callaven. I el poder judicial s'ho mirava impertèrrit.
És contra la llengua, sí, però no és només contra la llengua. Més enllà de la qüestió identitària està la qüestió social. La voluntat de diferenciar entre ciutadans de primera i ciutadans de segona, que veuen contínuament vulnerats uns drets que no poden exercir en peu d'igualtat.
És contra la llengua, però la llengua és l'excusa per perpetuar un sistema abocat a la guetització i a aconseguir que fora de l'escola la gent acabe abandonant la llengua perquè més enllà de la primària no hi ha un ús normal i equitatiu. No hi ha problema per a ells, saben que els que s'ho poden pagar aniran a col·legis bilingües, aprendran anglés, i els col·legis privats faran calaix. Que no oblidem, això també ho ataquen. Els governs de la dreta ataquen i desnodreixen durant anys l'educació pública per afavorir la concertada, i res no passa. I quan s'intenta regular l'espai educatiu, no se'ns deixa legislar en defensa de l'interés general i en protecció de la despesa pública.
És contra un model social, perquè no ens deixen rebre refugiats. No permeten al país ser solidari amb qui més ho necessita. És contra la justícia social, per això recorren la Llei de funció social de l'habitatge. Una llei progressista que reconeix drets fonamentals, que ara no estan protegits, i que no ens volen deixar protegir. Que busca solucionar jurídicament la terrible xacra dels desnonaments que són fills de la cobdícia dels bancs i els seus comissionistes en forma de portes giratòries i consells d'administració.
És contra la sanitat universal i pública, perquè han recorregut la norma que evitava el copagament farmacèutic per als pensionistes, els menors i els adolescents amb rendes inferiors a 18 mil euros anuals. És contra el pla bianual de dignificació d'hospitals i centres de salut. O la compra de medicaments a la central de productes farmacèutics, que permetria abaratir-ne substancialment el cost. És contra els cognoms de la Conselleria de Sanitat. No la volen pública, ni la volen universal. No volen que puguem protegir la salut de la gent. Tampoc la salut mental, perquè també han atacat jurídicament el Pla específic. No ens permeten ser un poble sa… Ni ben morir. També han recorregut la Llei de mort digna.
I la Llei Trans. Nosaltres volem el reconeixement de les diferents identitats, perquè pensem, creiem, sabem, que la gent ha de poder estimar-se per a poder estimar i ser estimada. Però ells mai no parlen d’amor. Ens volen rendits. Ens necessiten pàries. 
Clar, supose que el més senzill és pensar que és "només" contra la llengua. Però no, és contra la igualtat, contra l'equitat, contra la solidaritat, contra la justícia social, contra la salut universal. Deixeu-me dir que és contra la dignitat. És contra el país que volem ser. És contra tu.

5 comentaris:

Jordi ha dit...

Em sap molt greu dir-ho, Enric. Mai no havia pensat que ho diria, però he de ser franc. Ens hi juguem molt. Tots sabem com són el PP valencià i el Govern de l'Estat. Encara ens poden sorprendre? Ara bé, el que a mi em sorprén és l'actitud del Govern del Botànic, perquè no hi veig més que lamentacions en comptes d'autocrítica sobre els errors propis. No m'esperava això d'un Govern compromés amb el País que tant havia desitjat des de fa dècades.

Després de més de dos anys de legislatura he d'admetre amargament que el Botànic li està fent la feina al PP en temes cabdals per al nostre País. La nova radiotelevisió valenciana es troba encara sense emetre (ah! i també encara sense data), ni tan sols TV3 ni IB3 es poden sintonitzar, mentre que el nou model escolar plurilingüe no es pot aplicar.

No ho entenc. No ho puc entendre perquè de fet el Botànic, quan vol, sap fer les coses ben fetes. Mirem sinó el Decret d'usos administratius del valencià. Un decret amb uns bons fonaments, que el TSJ no s'ha atrevit a suspendre'l cautelarment.

Si el Botànic sap governar, per què no ho demostra també en els altres temes que he esmentat adés? Pel que fa a la nova RTVV i al nou model escolar plurilingüe és com si el PP encara fos al Palau de la Generalitat. Després de més dos anys, tots els dies tinc la necessitat de comprovar que el president ja no és Alberto Fabra, perquè encara no m'ho puc creure. És un malson.

Potser hi ha unes bones raons que expliquen tota aquesta lamentable situació, però encara no les he sentides per part de ningú del Govern. Fins ara tot han estat excuses de mal pagador.

Volíem una radiotelevisió independent. Molt bé. Però això implica necessàriament que després de més dos anys encara no hi haja recursos humans i materials per a posar-la en marxa? La Generalitat no podia haver estat posant a punt tota la infraestructura tècnica necessària paral·lelament a l'elaboració de la nova llei de RTVV a les Corts?

Volíem un nou model escolar plurilingüe que substituís el fracassat model del PP. Un model amb major presència del valencià i l'anglés. Molt bé. Però ningú de la Conselleria veia que el nou model és clarament discriminatori en dividir els col·legis en tres nivells i per tant fàcilment impugnable davant els tribunals? La Conselleria creia ingènuament que ningú del PP reclamaria judicialment?

Què he de pensar-ne llavors com a ciutadà? Hi puc confiar en una gestió que no dóna resultats en diversos temes cabdals? Quan estic sentint lamentacions en comptes d'una anàlisi autocrítica? Quan ningú m'explica amb raons convincents el perquè les coses no funcionen? On és aquella intel·ligència col·lectiva que ha de caracteritzar un govern de coalició, a la que fa referència sovint Mónica Oltra?

Si el Botànic continua així, no em sorprendria gens ni mica que el 2019 tinguem Isabel Bonig de presidenta de la Generalitat. Amb molt de dolor he d'admetre que ens ho mereixem. Catalunya potser ja siga llavors independent, mentre que el País Valencià seguirà sent una regió sense ni tan sols una radiotelevisió pública com la que tenen la resta de regions de l'Estat. Ni tan sols això. I tot gràcies a la gestió del Botànic. Ens ho mereixem?

Nomdedéu ha dit...

No crec que no hi haja autocrítica, francament. Però Supose que és opinable. Sí que hi ha un molt de queixa i lamentacions, això és cert i potser tapa l'autoctitica. O és possible també que l'autoctitica, que hi és, siga massa a porta tancada.
Ni el TSJ en la segona sentència considera que d'afectats cap dret fonamental. Ho diu te tuaent. Així que sí, s'esperaven decisions, no tant les cautelars, perquè jurídicament, i ho vaig fonamentar fa pocs dies, no s'aguanten.
RYVV puc dir alguna cosa perquè com
Responsable d'ocupació vaig posar-me en contacte amb la lo a direcció per oferir un pla específic (similar al que hem fet amb els ajuntaments i les empreses privades, per contractar personal que ho posés en marxa. El pes de l'ERO i la legitima posició dels sindicats ho van fer impossible. I és que clar que encara governa el PP en
Moltes coses. En gran part de
La legislació, en els deutes... en tot el que impedeix a este govern fer el que crei que ha de fer, o com a poc no li ho permet fer tan ràpid com voldríem.
No oblidem que no Construïm en un solar net. Ho fem a una parcel·la ocupada per un vell castell que cau a trossos, però que té els
Murs i les torres de guaita encara potents. I en el que s'hi passegen molts fantasmes

Jordi ha dit...

Enric, et felicite. Et felicite perquè per fi algú dóna unes raons mínimament consistents, en comptes de llançar pilotes fora.

Prou de lamentacions. La Generalitat s'ha d'explicar millor públicament, amb arguments sòlids i creïbles. Però sobretot ha d'actuar ja, amb intel·ligència i fer prompte visibles els resultats.

La Conselleria d'Educació hauria de posar-se a treballar immediatament en un nou Decret de plurilingüisme que no tinga cap escletxa legal on hi puga fer mal el PP. Res de nivells diferents. Tots els col·legis amb un nivell avançat de valencià i anglés. L'Estatut (art. 6.3)
ho diu molt clarament: "La Generalitat [...] adoptarà les messures necessàries
per tal d'assegurar-ne el coneixement [del valencià i el castellà]". En aquest sentit, les línies en valencià són un èxit demostrat. Les línies en castellà, en canvi, són un fracàs sense paliatius. A més a més, el Tribunal Constitucional fa dècades que va avalar la immersió
lingüística a Catalunya.

Quant a RTVV, la Generalitat hauria de posar immediatament tots els mitjans humans i materials que siguen necessaris a l'abast del CVMC i de la directora general de RTVV, tot respectant,
és clar, la independència d'aquests dos òrgans. Per favor, que Empar Marco no tinga cap més excusa per seguir retardant la data d'emissió. Només sentir-la lamentant-se a les Corts, que no pot avançar perquè li falten mitjans i personal, em puge per les parets.

En conclusió, amb la voluntat no hi ha prou, cal també intel·ligència. El temps corre i moltes persones amb les que parle (familiars, amics i coneguts) encara no veuen els resultats d'una bona gestió. Per favor, no vull que el 2019 torne el PP a la Generalitat, com va passar l'any 2009 a Galícia. Una altra vegada el PP no. Per favor. El nostre País no s'ho mereix.

Ex treballador de RTVV ha dit...

Doncs vaja una autocrítica sobre la nefasta gestió que el Botànic ha fet del tema RTVV. Amb tots els respectes Enric, si tot el que has de dir és que "El pes de l'ERO i la legítima posició dels sindicats" van impedir un pla específic és que o no s'ha entés res o no ho vols entendre. De la situació actual els treballadors no són els culpables com, lamentablement, es pot deduir de la teua afirmació i com ja va dir en el seu moment el PP per a excusar-se del saqueig al que va sotmetre a l'empresa. La veritat, crua i dura, és que encara no tenim servei públic de ràdio televisió (i el que encara falta) perquè en més de dos anys el Consell ha encadenat un error darrere d'un altre perquè va pendre la decisió política, i només política, de deixar passar tot el temps possible per acabar de carregar-se els nostres drets laborals. I d'aquelles decisions estes conseqüències. El secretari autonòmic de comunicació, José Maria Vidal, ens podria il.lustrat a tots molt bé. Salut i País !

Nomdedéu ha dit...

Ex-treballador. No et discutiré ni una coma. Seré franc, no conec en profunditat tot el procés, però sí que sembla obvi que no s'ha fet bé. Que en el seu origen no es van prendre les decissions adequades. Com no conéc bé el tema, he parlat únicament d'allò que sí conec. I és que davant la necessitat de posar en marxa el servei públic el més aviat possible, em va semblar que podriem subvencionar (com a altres àmbits) un grup reduit de contractes per arrancar la casa. Vam parlar amb els sindicats des del SERVEF, els seus arguments, que he qualificat de legítims, ens van fer desistir.
Autocrítica tota, que no se'm mal interprete. Simplment no és un àmbit en el que jo tinga informació de qualitat. Ho lamente. Per això no he entrat en grans disquisicions i m'he quedat en el que personalment conec.