La por és una emoció que serveix per a avisar d'un possible perill. Una pertorbació angoixant a causa d'un risc o dany real o imaginari. És un esquema adaptatiu, i constitueix un mecanisme de supervivència i defensa, que sorgeix per permetre'ns respondre amb prestesa i eficàcia, davant situacions adverses o que ens ho puguen semblar.

Uns mesos abans, o uns mesos després, no ho recorde, a Vila-real hi havia manifestacions i talls de la N-340 que passava per dins del poble i havia costat ja la vida a algun veí. La policia nacional, els grisos, van enviar a Castelló antiavalots d'Osca i Lleida. Al pati de la caserna, vestits amb els seus uniformes de gladiadors, s'entrenaven a cops de porra contra els escuts. Jo vivia al costat, al huité, i se'm va ocórrer fer fotos. Em van descobrir darrere la cortina. Tres policies van pujar a buscar-me a casa on estava sol. Jo tenia 15 o 16 anys. Em van dur a la caserna i em van interrogar durant més de dues hores, intentant fer-me dir per a quina revista clandestina treballava! 16 anys! El sergent em va pegar diverses vegades perquè no aconseguia fer-me dir allò que ell volia, i que jo no podia dir, perquè era mentida. Em vaig intentar protegir d'un dels colps, el meu rellotge va eixir volant amb la corretja trencada. Em van traslladar després a la part de darrere del govern civil, en un Jeep, dos grisos anaven davant, darrere anàvem en uns banquets estrets i en el sentit de la marxa, un policia amb metralleta i jo amb un cagalló al cul. Em va interrogar el jutge en 4 ocasions. Entrar i eixir, i tornar a entrar i tornar a eixir. Les mateixes preguntes per vore si em contradeia. No em van deixar avisar a la família. Mesos després vaig ser jutjat al Tribunal Tutelar de Menors. A les Palmeretes crec recordar. M'acusaren de fotografiar secret d'estat. Seria per a riure, si no haguera patit tanta por.
Dos fets que justificaven absolutament la meua por. Però també he patit pors en altres situacions molt menys raonables. De menut i fins i tot d'adolescent, tenia por a la foscor, i entrava a casa encenent totes les llums. Més encara, entrava fent veuetes com si parlés amb algú. Fins i tot intentant fer sorolls metàl·lics picant amb les claus a la maneta de les portes i dient: «és fantàstica esta nova escopeta que t'has comprat per a caçar, pare». El meu pare no crec que haguera vist una escopeta en la seua vida, i òbviament no estava a casa. Però jo en la meua absurda inconsciència pensava que això espantaria els lladregots o assassins que imaginava estaven en alguna habitació regirant calaixos o esperant per assassinar-me cruelment. Si hi haguera hagut algun malandrí, s'haguera petat de riure de sentir-me fer el ridícul. No hi havia cap motiu per tindre por. Cap. I eixa por va ser molt més duradora que la que realment estava motivada per l'amenaça física, o la violència policial a l'interrogatori.
I és que ja hem dit que la por la provoca un risc real o imaginara. El que mai no pot ser, és una prova concloent en un judici.
1 comentari:
Joan Queralt, catedràtic de Dret Penal: "La letrado de la AdJ pudo compresible y legítimamente tener miedo. Pero ello no integra ningún delito."
https://twitter.com/JoanQueralt/status/1103260286373498880
Publica un comentari a l'entrada