19 de setembre, 2020

"DEIXEU-NOS FER" El Mundo 19.09.20

 Quant Jean-Baptiste Colbert (1619-1683) es va fer càrrec de les finances de França, va fer cridar als principals homes de negocis del regne. (Sí, convé recordar que França era un regne i ara tenen un Cap d'Estat, el que no té cap és el Rei. Ara afortunadament estes coses es resolen votant. En les democràcies, clar.) Bo, el cas és que en aquella reunió, Colbert pretenia congraciar-se amb tots aquells adinerats financers, banquers i comerciants, i per tal de guanyar la seua confiança, es va oferir: "Cavallers, què puc fer per vostés?" "Li preguem, senyor -va contestar l'acabalat corifeu -, que no faça res. Deixe que ho fem nosaltres".

He recordat esta història perquè dijous vam saber que el Gobierno, ha impugnat el decret de la Generalitat pel qual es complementava l'Ingrés Mínim Vital amb la Renda Valenciana d'Inclusió. Potser convé fer un poc d'història. El Gobierno, sembla que per insistència d'UP va voler posar en marxa este IMV, obviant, això sí, que els serveis socials i la inclusió són competències exclusives de la Generalitat. I el fet que ho gestione la Seguretat Social, no canvia la naturalesa jurídica de l'ajuda. En aquell moment la Generalitat podria haver presentat un conflicte constitucional per invasió de competències. La Vicepresidenta no va voler, perquè ens interessava més que els diners arribaren a les persones necessitades, que no el conflicte competencial. Tot i això, es va parlar i molt amb membres del Gobierno, per explicar que el que pretenien aprovar, al País Valencià ja estava en marxa, amb una fórmula més completa i més inclusiva. No només no se'ns va escoltar, sinó que se'ns va insultar públicament dient que no anaven a cedir-nos la gestió de l'IMV, perquè no estàvem capacitats. Fa anys que ho fem! Passats pocs mesos, i davant del caos administratiu en què s'han instal·lat, han demanat col·laboració.


Ara, el que es fa dir "gobierno más progresista de la história", el govern del qual segons diuen és gairebé un estat federal, no només envaeix competències pròpies de la Generalitat, sinó que pretén dur al TC el nostre treball, quan són ells els que s'han extralimitat.


I clar, he recordat a Colbert, i m'han entrat moltes ganes de dir-li al govern central: "Xa! Que no vos estareu quietets? I si dedicareu els esforços a allò en què sent competents sou uns incompetents? En pagar els milions que pendents de la dependència, en resoldre el pèssim finançament, en dignificar la rodalia." Diran que critique als socis, no. Defense als valencians i valencianes.

1 comentari:

Joan ha dit...

Enric, tens tota la raó. El motiu és molt senzill d'entendre. Els valencians només tenim un problema: No som bascos ni som navarresos. Ells sí que poden gestionar l'IMV. Els valencians, però, hem d'estar ben contents per poder "ofrenar noves glòries a Espanya". Això sí, "tots a una veu", com diu l'eslògan de la Generalitat de la "Region of Valencia". Perquè això és exactament el que som: "Region of Valencia", com ens ho recorda l'Agència Valenciana de Turisme del govern més valencianista de la història.

Gràcies, Ximo. Gràcies, Mónica. Gràcies per permetre que l'Agència Valenciana de Turisme ens humilie davant el món sencer. Tenim allò que ens mereixem.

Article 1.1. de l'Estatut d'Autonomia (Francisco Camps i Joan Ignasi Pla, 2006): "Nacionalitat històrica".

Agència Valenciana de Turisme (Ximo Puig i Mónica Oltra, 2019): "Region of Valencia".

Tots a una veu: Visca la Regió! Arriba España!

"Region of Valencia", la marca turística de promoció internacional que continua generant crítiques.
https://actualitatvalenciana.com/region-of-valencia-promocio-internacional/