06 de març, 2016

VÍTOL. VITOL I VITOL Mediterráneo 06.03.15

El diccionari ens ensenya que Vitol és la forma arcaica de l’actual Visca. I que hi ha diferents significats per a esta paraula, que hui, just hui, sura sobre tota la ciutat.
Vitol, visca, és l’exclamació usada per a desitjar llarga vida i prosperitat a una persona o a una institució. Llarga vida doncs a les nostres festes. I llarga vida al Patronat Municipal que des d’enguany permet unes festes amb major seguretat jurídica, econòmica…i també física per a les persones. Llarga vida, i fructífera, a la Junta de Festes. A esta i a les que succeiran amb el temps a l’actual, perquè l’esforç de programació és seu. I l’organització és seua. I només una llarga vida ens garanteix poder corregir els errors que puguen haver-se detectat, i consolidat els encerts, que no són pocs.
Vitol, visca, és també l’exclamació d’alegria provocada per l’anunci d’alguna cosa positiva. I crec que l’anunci més positiu és que hem tingut una gran setmana de festes, la qual cosa ha tapat la boca dels irresponsables que durant les setmanes prèvies, i fins i tot ja en marxa les festes, han estat buscant com crear polèmiques per treure rendiment polític. Vitol, visca doncs l’èxit de les festes que hauria de fer reflexionar als malastrucs, als articulistes mesquins, als provocadors, als que no donen treva a la política ni en festes. Als que intenten patrimonialitzar les tradicions per interpretar-les com millor els plau; per acte seguit, exigir canvis en aquelles tradicions que ells mateixos van crear i que ara no els hi fan el pes, perquè no els permet visualitzar-se tant com voldrien. Vitol, visca l’èxit de les festes perquè ha posat en evidència a aquells que es consideren l’aristocràcia de la festa, els guardians de les essències, els prohoms de la figa albardada, i els generals del Rotllo i Canya; i que han quedat com una mera comparsa, innecessària sovint, dels vertaders protagonistes de la festa, que són els milers de persones que la viuen, com volen.
Vitol, visca, és també una aclamació entusiasta. La que personalment dedique a bombers, policia, brigades municipals, empresa de neteja (especialment a la concessionària de neteja que ha fet un notabilíssim treball esta setmana), a la de transport públic, i a totes les funcionaries i funcionaris municipals, que han preparat informes, documents, que han resolt problemes puntuals, o estructurals. La gent de sala de trànsit, del 010, de registre, d’enginyeria. Vitol, visca pel voluntariat de Protecció Civil. Vitol, visca a les empreses que han muntat atraccions, fires i “messons”… Als grups de danses (mal ubicats), a les Gaiates, a les Colles, als Carros engalanats, a les dolçaines i als tabals, als del rock i el pop. A les bandes. Als cercaviles, al Circ sense animals. A les partides de pilota.
Vitol, visca, és finalment una expressió usada per a agrair una propina. Doncs vitol i visca vostés, per fer possibles les festes, per la paciència a qui se li genera incomoditats, pel civisme majoritari, pel respecte a les normes, fent possibles unes festes, que esta nit, a la Plaça Major, entonaran en la veu de Carolina i Lola, un Vitol, que és l’inici de les festes del 2017.