
Clar, que per explicar la permanent presència de Mefistòfil hi ha altres versions més creatives, podríem dir. Sempre han existit llegendes i investigadors que han volgut anar més enllà del que és evident i han suposat que a la terra hi ha llocs que són entrades a l'inframón. Diuen que per a tapar eixes entrades es van construir les catedrals gòtiques, com a segells sagrats, que evitaven l'entrada a la terra de les criatures demoníaques. Per tot això, la figura del diable estaria present a totes les cataractes gòtiques.
Més tard s'intentà racionalitzar l'existència dels dimonis a les catedrals, i es van crear noves explicacions. Per als cristians Déu és Llum, i catedrals gòtiques Temples de Llum. Mentre que Llucifer, "portador de la llum", és associat amb un dels àngels caiguts per rebel·lar-se contra Déu, essent expulsat de la seua presència. I això hauria, segons ells, de justificar la seua presència.
No sé si cal recordar que les Catedrals són construccions religioses, de fet són les seus dels bisbes de la diòcesi. I malgrat això hi ha imatges de dimonis, ja siga la d'Arequipa, la de Lleó, la de Notre Dame de París, la de Múnich... I no només allí. A Madrid, al Retiro, hi ha l'impressionant Àngel Caigut de Bellver.
I és que el maligne, en totes les seues manifestacions forma part de la cultura popular. I mitològicament s'associa a la construcció de molts monuments eminentment humans, tot i que majestuosos. El Pont del Diable a Rotafen hauria estat construït pel mateix Belzebú, exigint a canvi els caps dels primers en travessar-lo. També se li adjudica la construcció d'una església a Lübeck. En aquella ciutat hi ha una xicoteta escultrua del dimoni recordant la llegenda. I va ser allí on s'inspirà l'escultor José Antonio Albella, per regalar a la seua ciutat natal, Segòvia, una figura d'un Belfegor grassonet, fent-se una selfie. Bàsicament, perquè l'aqüeducte de la seua ciutat, segons la llegenda, també va ser obra del diable, a canvi de l'ànima d'una jove cansada d'anar amunt i avall carregant marreixes d'aigua.

Per a qualsevol que haja sentit el delirant discurs de la candidata local del PP, la situació de la cristiandat a Castelló és similar a la dels cristians a Islamabad. La veritat però, és que abans del Pacte del Grau, a Castelló hi havia un notable nombre de processons cristianes, exactament les mateixes que hi ha ara; i per Nadal es posava un pessebre, igual que ara; i totes les tradicions locals vinculades al cristianisme han continuat. A dir veritat, si algú tingués dret a sentir-se decebut, seria l'immens col·lectiu laïcista, perquè els avanços al llarg d'estos quasi quatre anys, no han estat suficients.
Però ni el més absolut respecte que es té pels símbols cristians a la ciutat, és suficients per als integristes catòlics, que estan en plena creuada política, judicial, de fake news, i vorem fins on estan disposats a arribar. I encara tenen la barra de dir-se perseguits. Jo, en estes coses estic amb Sartre i crec que l'infern són els altres. Concretament, ells.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada