02 de novembre, 2019

"GAFA" - El Mundo - 02.11.19















Ulleres. Ulleres. Ja sé que "gafas" en valencià es diu ulleres. Però no parlava d'això. GAFA és el nom de la banda organitzada de malefactors més gran que mai hi ha hagut. Ja pot riure de la Tríada, de l'Hampa (l'AMPA és una altra cosa i mereix un parell d'articles... Que mai no faré!), de les bandes de kosovars que actuen a les autopistes (un lloc on et roben dues vegades), de la Màfia calabresa, de la Camorra napolitana, o de les Mares (no les de l'AMPA) de Salvatrucha. Són els pitjors. Els més voraços.

GAFA és un acrònim. Està format per les inicials de quatre companyies Google, Appel, Facebook i Amazon. Quatre companyies investigades per la Unió Europea per les seues més que dubtoses pràctiques empresarials. El seu èxit comercial ha fet créixer a GAFA fins al punt que més que multinacionals són empreses-Estat amb milers de milions de súbdits-clients que no considerem la nostra vida sense entrar a Google, sense utilitzar l'iPhone, sense penjar una foto a Facebook o comprar l'últim gadget a Amazon. Els clients ens mostrem encantats amb els serveis que ens ofereix GAFA i amb els seus nous productes i eines, creats, en definitiva, per fer-nos més i més dependents. GAFA trafica amb les nostres dades. Tenen un control absolut sobre els nostres gustos, les nostres talles de roba, sobre la nostra ubicació física, sobre les nostres preferències sexuals, creences, ideologies... I ho saben tot, perquè els ho regalem tot. Cada intro, és una transferència que els hi fem. Comprem la seua informació, els seus serveis, amb la nostra informació, la informació sobre nosaltres mateixos.

Ara hem sabut que l'INE ha signat un acord amb les tres principals operadores de telefonia, pel qual podran rastrejar durant quatre dies de novembre, un diumenge i tres dies de vacances, on estan físicament els nostres telèfons. Això sí, l'acord garanteix l'anonimat. Sabran on està el telèfon, però no de qui és. L'estudi hauria de permetre esbrinar quins són els desplaçaments habituals de la població i per tant, saber on cal prestar serveis públics o reforçar infraestructures. Té riscos, clar, com que en les zones despoblades hi haurà poc moviment i algú podria pensar que per tant, no calen reforçar infraestructures... Quan és precisament al revés. Però confiem que darrere de la recopilació freda de dades, hi haja intel·ligència política i empatia social.

El cas és que això ha sollevat a molta gent. Ara que es dóna un ús social a les TIC, que la informació circula anònimament a fi de bé, es preocupa per la pèrdua d'intimitat, i va i ho explica a Facebook des de l'iPhon.