07 de gener, 2021

"SEMPRE LA FORMACIÓ" -La Vanguardia - 07.01.21

 Els gremis van anar creixent en importància fins a arribar a controlar gran part de l'economia de les ciutats. Van començar a decaure cap al segle XVIII.

Al principi del segle XIX, amb la primera revolució industrial, va sorgir un moviment entre els obrers anglesos que destruïa les màquines de la indústria i que es coneix com a luddisme. El moviment rep el nom de Ned Ludd, obrer que el 1779 destruí un teler mecànic. El luddisme és considerat com una reacció visceral, encara que pogués estar més o menys organitzat, a les conseqüències del maquinisme industrial: els obrers identificaven com a causa dels seus mals (atur, degradació del treball, baixos salaris, etc.) els instruments, en lloc d'atribuir-los a l'organització i el sistema de la producció industrial.

Al País Valencià cal fer esment de la revolta obrera d'Alcoi que es produí el 2 de març de 1821, on artesans locals i altres vinguts de Cocentaina, Benilloba o Muro (ja em pe
rdonarà el meu Conseller!), fortament armats i en un nombre de 12.000, van calar foc a 17 fàbriques. Així, les destruccions luddites anaren a càrrec d'artesans que veien perillar la seua existència davant la ràpida introducció de mà d'obra que no havia de seguir l'aprenentatge de 7 anys que la llei marcà fins al 1814 i que no requerien ni preparació, ni qualificació, atés que empraven la nova maquinària tèxtil que es desenvolupava.

Veuen per on vaig? Una revolta violenta perquè gent sense formació ocupava els oficis gràcies a la industrialització. La por al progrés. La història té el costum de repetir-se. Però n'hem aprés. El mercat laboral està esvalotat amb l'arribada de la quarta revolució industrial. Però les màquines, la informàtica, la indústria 4.0 no és un problema, sinó una oportunitat per a fer una economia més productiva amb menys esforç, i menys riscos de salut sociolaboral. Això sí... Necessitem gent formada.

Aquells gremis enfadats fins a la virulència, perquè no trobaven aprenents, són ara les empreses disgustades (i pacífiques) que no troben al personal amb la formació que necessiten. Sempre la formació. En temps dels gremis, en totes les revolucions industrials... Però la formació adequada, perquè els processos productius han evolucionat, han canviat. Els fusters ja no porten un llapis pla a l'orella, ni els classificadors ceràmics necessiten una barra de Kanfort per marcar les peces de tercera. Tot està automatitzat. Per això al LABORA Formació de Catarroja hem instal·lat el LABi 4.0, una smart factory única a l'estat i capdavantera a l'àmbit europeu. Per entendre'ns, és tot un procés de fabricació automatitzat, fet a escala menuda, però que permet totes les operacions d'una factoria real. Es tracta d'una iniciativa innovadora per impartir formació actualitzada les necessitats tecnològiques utilitzant el BigData en temps real, i amb protocols de seguretat. Per això este mateix més al LABORA Formació de Castelló presentarem la màquina d'injecció ceràmica…

La nostra oferta de més de 800 cursos, més enllà d'ensenyar els oficis, formem a la gent en habilitats transversals, capacitat de resolució de problemes, els hi donem eines per a millorar la seua flexibilitat i adaptabilitat, perquè és precisament això el que ens estan demanant "els gremis".

1 comentari:

Joan ha dit...

La formació és fonamental, Enric. Igual que la formació dels dirigents de Compromís en l'ajuntament del Cap i Casal. ¿Per què la plaça de la l'Ajuntament de la ciutat de València no fou tancada durant la recepció dels reis d'orient el proppassat 5 de gener? Ja sabíem que hi ha gent irresponsable que no respecta la distància dels 1,5 metres de seguretat. ¿Els dirigents de Compromís no ho havien previst això?

La formació dels dirigents de Compromís ha d'incloure una lliçó importantíssima: La màquina mediàtica i propagandística del PSOE no perdona. Ximo de Morella no perdona. ¿N'aprendrem d'això? Perquè sinó Compromís ho pagarà i molt dur. No vull tornar al bipartidisme monàrquic-espanyolista de PP-PSOE. Però els errors de Compromís ens hi condemnen. La formació és fonamental. Els errors es paguen. El PSOE no perdona. No ho oblidem.