03 de gener, 2007

"L'OMIC presta un gran servei, que contrasta amb el consumisme municipal".04.01.07

Entre el Nadal i Reis cada persona haurà generat 7 kg. més de residus del que hauria generat en 14 dies normals. Augmentem ½ kg de residus per persona i dia. Això mentre l'Ajuntament dona lliçons de consum energètic incontrolat. Ni una sola campanya recomanant l'estalvi i la prudència en el consum. D'altra banda l'escàs personal de l'Oficina Municipal d'Informació al Consumidor, presta un servei de qualitat. Creixen els establiments que voluntàriament se sotmeten a conciliació i arbitratge; i creixen els ciutadans que se senten defensats. Un bon treball dels funcionaris que contrasta amb la manca de sensibilitat dels polítics populars. Lamentable.

21 comentaris:

Anònim ha dit...

El consumisme és la pitjor malaltia de la societat actual, però al mateix temps s'està convertint quasi bé en indispensable. M'explique el consumisme ens perd, valafiem l'energia, generem residus que no sabem com tractar ni on posar-los i a més a més ens porta cap un món on la competitivitat entre les persones afecta fins i tot les relacions personals. No obstant sense consum no hi ha producció i sense producció no hi ha llocs de treball. sincerament crec que el canvi ha de vindre en la mentalitat de la gent però per aconseguir-ho els gobernants haurien de ser valents i fer canvis estructurals en el sistema econòmic, per desgràcia no crec que els canvis com en el passat vinguen de la gent, sino d'alguns pocs amb capacitat i valentia per tirar-ho avant. la gent està massa paralitzada. Seràs un d'ells? o creus que hem de seguir més amb l'actual model?
salut!

Anònim ha dit...

Em vaig criar en una casa sense tele, ni nevera ( utilitzavem la carnera), ni telèfon, ni dutxa ( tots al safareig i a l'estiu a la sèquia), ni cotxe i a vore qui és el guapet que hui en dia vol renunciar a totes les millores ( diguem-li consum) i fins i tot l'internet com ara estic utilitzant.
No sé, aquest món s'està tornant molt complicat per viure.Caldrà que busquem un punt mig al consumisme i pensem que fem amb els residuus que genera el consumisme. Quan jo era menut no hi havia fem a les cases, ni plàstics ni papers i el poc menjar que sobrava era per al gos, gat i gallines.

Nomdedéu ha dit...

M'agrada com ho planteges. "Seras un d'ells?" Evidentment demana d'un canvi col·lectiu. Els il·luminats de res no servixen, o de ben poc. La sostenibilitat és un tema massa seriós per deixar-lo en mans dels ecologistes professionals. I és "transversal" (un altre dels mites necessàris de l'easquerra moderna). La sostenibilitat no és només ecològica, és sobretot econòmica i social. És cert el que dius de l'actual model, de la competitivitat consumista arrelada als nuclis laborals, familiars fins i tot. És evident també que les transformacions ha de ser socials, però sembla raonable pensar que les administracions públiques, determinades èlits (que van des de polítics, a actrius, escriptores, periodistes, cantants o esportistes, amb capacitat de generar opinió) tenen un paper exemplificador en el tema. Les administracions molt especialment. Clar que hem de consumir, clar que està bé adornar la ciutat en Nadal i embolicar els regals, però es pot fer amb certa mesura. Si es fa mesuradament, no posem en perill el sistema econòmic (injust, ho se, però no en conéc d'altre que vaja millor), ans al contrari, el reforcem. Pel contrari, un consumisme sense límit ni control pot fer-lo petar. Quan es parla de transport públic, de disminuir els vehicles particulars als carrers, sempre hi ha qui diu que el sector de l'automòbil representa un important percentatge del PIB. Cert, però obliden dir que és un percentatge molt inferior als costos que origina. Obliga a fer carreteres, obliga a un endeutament exterior per comprar combustible, i genera una despesa a la sanitat públic (fruit dels accidents per un transit impossible de gestionar) que supera de bon tros els llocs de treball que crea. Posaré un exemple més d'anar per casa. El BLOC fa anys que reclama de l'ajuntament que adorne i enllumene un arbre significatiu de cada barri. Siga de l'especie que siga. Des del ficus de Maria Agustina a una garrofera del Racó de la Torreta. Lluny d'això l'Ajuntament continua tal·lant abets i posant-ne un grapadet a la ciutat. Genera un (mínima) deforestació, genera residus, no és sostenible, i a sobre adornen menys zones de la ciutat per molts més diners. Ridicul. Però més greu encara. Compareix Pepe Pascual en roda de premsa a meitat de desembre per demanar a la gent que compre abets de plàstic i aprofita per felicitar el nadal a la premsa, regalant-los-hi un abet de veritat a cada u. Absurd. Per a que el planten, diu ell. Com si tothom tinguera un raconet de terra. La meitat, hores d'ara ja estan morts.

Anònim ha dit...

La sostenibilitat com molt bé comentes és sobretot una qüestió social, global. No es restringeix als aspectes mediambientals, tot i que aquests són bàsics i indispensables. La visió del planeta com una illa en la que els recursos són limitats i on la població ha de fer-ne un ús sostenible per sobreviure no està gens desencaminada. Hi ha nombroses experiències que demostren la capacitat dels humans per resoldre els problemes que ells mateixos generen, en la història en tenim un bon grapat, però crec que ben pocs com aquest havien fet de la seva solució una qüestió tant important i al mateix temps tant oblidada. fa molt de temps que els principals creadors d'opinió parlen però sols passen per damunt del repte de la sostenibilitat, l'omplin de paraules buides i li lleven contingut. solucions ben poquetes. Tenim el tema de la energia on no s'està investigant amb suficients fons, tenim els residus, i tenim sobretot les desigualtats socials i els fluxos migratoris que se'n deriven. Crec que la solució està en les propostes que any rere any es fan als forums socials europeus i mundials, a les solucions locals de gent valenta i emprenedora, al científics i tècnics que hi dediquen la seva vida tot i no tindre suficients mitjans. A castelló hi ha molts més dels que en pensem, el BLOC hauria de ser un referent en aquest canvi, en la modernitat entesa des de l'equilibri, crec que som capaços, hem de ser valents en proposar-ho i no cenyir-nos al model actual.
salut!

PD: sóc el del primer comentari, clar.

Nomdedéu ha dit...

Ves per on. Estic treballant en un text llarg, per una conferència sobre el model de ciutat que voldria que representara la meua candidatura a l'alcaldia. No està llest ni de bon tros, però seras el primer en coneixer-ne pas del contingut. Crec que hi estem d'acord:


"En un món globalitzat com l’actual, la dimensió local no desapareix engolit per les tendències uniformitzadores o diluït en models estandarditzats superficials. Al contrari. Segons els experts, la situació actual possibilita nous valors estratègics al convertir a les ciutats precisament en centres de gestió de la globalització. ¿En quin sentit poden les ciutats “gestionar” la globalització i no ser devorades per ella? Seguint l’urbanista Jordi Borja i el sociòleg Manuel Castells, considerem que hi ha almenys tres aspectes fonamentals que es poden tractar i gestionar millor des de l’àmbit local que no des del global: el de la productivitat i la competitivitat econòmiques, el de la integració sociocultural i el de la representació i gestió polítiques. Per dir-ho amb poques paraules, la immensa majoria de l’activitat econòmica, social o cultural sol tenir un àmbit o abast local o regional, més que no global."

...///...

"En aquesta línia de pensament, i des del punt de vista del BLOC, pensem que les ciutats es troben actualment en la cruïlla indefugible de què han de respondre –en vistes al futur- a cinc tipus de reptes o necessitats com a mínim (que concreten i amplien els tres aspectes anteriors): nova base econòmica, infrastructura urbana, qualitat de vida, integració social i governabilitat. Solament generant una capacitat de resposta a aquests reptes, podran les ciutats, per una banda, ser competitives cap a l’exterior i inserir-se en els espais econòmics del seu territori i, per l’altra, garantir a la seua població els mínims necessaris de benestar per tal que la convivència democràtica puga consolidar-se de forma harmònica, democràtica, justa i equilibrada."

Si el món de la globalització i la seua en principi quasi exclusiva preocupació econòmica està generant, com deia Joseph Stiglitz la “era del malestar” o com afirmava Ilya Prigogine el “final de les certeses”, cal reconèixer que una possible sortida esperançadora –potser la més adient a hores d’ara- és acceptar que la dimensió política local pot rebaixar el grau de “incertesa” i de “malestar” convertint la situació global en més humana i sostenible. És la “glocalització”. En l’àmbit de la ciutat, doncs, és on es juguem el nostre futur i el de les generacions que ens substituiran.

Anònim ha dit...

i tant,la solució ha de començar per les ciutats i els pobles, curiosament on el BLOC tenim més representativitat. Les solucions han de ser visibles, que impliquen a la gent en el seu dia a dia, per tal de poder-les mobilitzar. Tenim molt a dir, i més encara a fer. és per això que haurem de fer veure a castelló que tu has de ser l'alcalde,qui decidisca on plantar les llavors del canvi i el teu equip els qui les fem creixer harmònicament.
Vicent
Salut!

Anònim ha dit...

Pense que eixe és un dels grans problemes del segle XXI, i encara que no crec en els miracles, les coses si que es poden fer d'altra manera. S'han de fer d'altra manera a nivell local perquè les corporacions tenen molta força i es pot influir prou en el ciutadà.
P.D. A eixe Sant Noé fiqueu-li un calcetí no se li vaje a refredar i la Marisa Ribes entre en el Bloc d'Enric i li agarre un "patatus". Ave Maria Purísima

Anònim ha dit...

L´Ajuntament de Castelló participa en la cavalcada dels Reis Mags amb una carrossa especial des d´on es difondrà la imatge de la marca de la ciutat ‘Passió x Castelló´
Dimecres, 3 de Gener de 2007

L´Ajuntament de Castelló participa enguany per primera vegada en la cavalcada dels Reis Mags que tindrà lloc divendres que ve amb una carrossa especial des d´on es difondrà la imatge de la marca estratègica de la ciutat. En la dita carrossa es col·locarà una antena bluetooth a través de la qual, les persones que en el moment de la cavalcada tinguen connectat este sistema en els seus telèfons mòbils rebran gratuïtament la guia de servicis i informació de la ciutat de Castelló que va entrar en servici el passat dia 20 de desembre. A més de l´antena que s´instal·larà en la carrossa, Castelló també compta amb altres antenes situades en la plaça Major de tal manera que a l´entrar en ella o en els seus voltants, els castellonencs també poden rebre esta guia de servicis a través del sistema bluetooth.


La carrossa de l´Ajuntament de Castelló que discorrerà pels carrers de la ciutat amb el lema ‘Passió pel Nadal, Passió per Castelló´, acollirà a més de 15 xiquets que s´encarregaran de repartir 800 quilos de caramels i multitud de globus que també compten amb la marca estratègica de ciutat entre els assistents a la desfilada que discorrerà pels carrers Sant Roc, Sanahuja, plaça Maria Agustina, Governador, Asensi, plaça de la Paz, Major, arxipreste Balaguer i plaça Major a partir de les 19.00 hores.

Anònim ha dit...

Quina merda han montat estos en això de Passión x Castellón. A més si mires la pàgina web www.ppcastellon.es pots observar com en verdet han ficat un Afíliate amb un color idèntic al banner de baix que fique Passión x Castellón. Però es que a més a més, han ficat vídeos de la Conselleria de Comerç i Indústria sobre el Parc Castelló. Eixe vídeo ha estat pagat per tots els valencians per a fer-se propaganda ells mateixos. Bé, com estan les coses.

Nomdedéu ha dit...

Senyores, senyors, definitivament este bloc està de moda. Algú el gasta per penjar propaganda institucional de l'ajuntament, conscients segurament de la quantitat de visites diaries. Els hi hauria de cobrar i destinar els diner a l'ONG "Nacionalistes sense fronteres"?
Respecte al segon anònim no només en sóc conscient, sinó que vaig ser jo qui me'n vaig adonar i en nom del BLOC he fet la crítica. Els diaris en donen fé. També vaig vore això de Parc Castelló. Espere la reacció de hui per contestar demà.

Anònim ha dit...

Darrere de la carrossa de la "Pasión por Castellón" podrien anar els seguents personatges:
- De Melcior, Gaspar i Baltasar:
Fabra I, Fabra II i Campos.
- De Carter Reial : Calles.
i si falten pastorets : Pascual, Ribes......

Nomdedéu ha dit...

Calles de carter reial em recorda aquella pel·licula d' "El Cartero y Pablo Neruda". Un associació d'idees entre un poeta i un carter. Calles és un bon poeta en castellà. Bo de veritat. Com a carter és més fluixot, les cartes que envia (ho hauria d'enviar) al govern central demanant infraestructures per Castelló mai no arriben. O no li fan cas, que és preocupant. Li'l farien si fora alcalde?
Sobre els Reis res a dir. No crec en el Reis, ni en els del Betlem ni en els que proposen.
Sempre dic que no entenc per quina raó els Reis d'Orient s'haurien de portar bé amb el poble valencià, si els Reis d'Occident sempre s'han portat malament.

Anònim ha dit...

Pensa que el carter reial també perd les cartes o no arriben o es perden o no li fan cas, tant fa o no fa el que li passa a Calles.

Anònim ha dit...

El President de la GV ha tret el Decret l/2007 que declara dos dies de dol oficial pel atemptat de Madrid. Quan l'accident del metro a València no va declarar cap dol oficial, sembla que tot estava engalanat per la visita papal i clar no tocava.

Anònim ha dit...

Si, el decret 1/2007 ix publicat al DOCV (abans DOGV) d'avui, el motiu és que el ciutadà equatorià mort a Barajas era resident valencià. Sembla que els morts del metro no ho eren segons el President.

Anònim ha dit...

Si a la cavalcada del Reis trauen pitufos li ho podriem dir a Josety per si li feia il.lusió eixir.

Nomdedéu ha dit...

Això que comenteu dels dos dies de dol és veritablement fastigós. Cap excusa és bona. Que no ens diguen que una cosa és un atentat i l'altra i un accident, perquè les hemeroteques estan plenes d'exemples de ciutats que declaren dies de dol per morts en accidents.
Fàstic. Molt de fàstic.
Les gavines s'han transmutat definitivament en voltors

Anònim ha dit...

Les gavines, son animals carronyaires com els voltors. Fes-te mala fama i gitat a dormir, això és el que tenen els voltors, però el menu d'ells és millor que el de les gavines.
La gent del PP s'aprofita de qualsevol acte per tirar-li la culpa al govern central per qualsevol cosa. L'atemptat de Madrid els vindrà molt bé per a les properes eleccions, tenen que traure-li tot el suc possible... Quina llàstima de País.

Anònim ha dit...

on estan les manifestacions multitudinàries de quan hi ha víctimes españoles dels terroristes d'ETA. Us imagineu la que s'haguera muntat entre la població si els assassinats no foren immigrants sino concejals o militars españols?? quina merda d'estat i societat racista fa manifestacions de milers de persones quan mor un español y simples gests quan ho fa un immigrant?.

Nomdedéu ha dit...

Uf! Una reflexió interessant! Fa mal pensar-hi, eh?

Eloy Gimeno ha dit...

Bon dia,
ja m'he cansat de vore el video de PARC CASTELLO al web del PP, així que L'HE LLEVAT. Ara, si l'aguesseu vist, podeu vore la versió del mateix projecte però a VALENCIA, concretament a l'Horta (RIP), podeu vore'l ací [ http://video.google.com/videoplay?docid=-1969880704661946327&hl=es ]. Ací teniu un resum: A tornallom:

Anar “a tornallom” és quan els llauradors s’ajunten per a fer feines en comú, hui al camp d’un, demà al de l’altre i així successivament.

“A tornallom” és el nom d’un documental que narra la lluita que a La Punta van mamprendre en comú joves vinguts de la ciutat i els veïns de tota la vida, per la defensa de l’horta.