16 de febrer, 2007

"QUATRE HISTÒRIES NOCTURNES". Mediterráneo. 22.02.07

Són les tres del matí d'un divendres. I tenim quatre històries.
La família Ferrer viu a Lagasca. No poden dormir. Fa dos anys van canviar la distribució de la casa, posant les habitacions dins per fugir del soroll. L'any passat van posar doble cristall a les finestres. Sense èxit. Els veïns tenen dret a dormir, però amb una falta de civisme considerable la gent canta, brama i crida, quan va de bar en bar.
Els Martí viuen a la Ronda i tampoc no dormen. El seu fill de 19 que anys ha agafat el cotxe per anar de marxa al polígon. La mare preferiria que isquera per la ciutat. Que no tocara el cotxe. "Perquè no vius a Lagasca" diu Jaume. "Preferiria no poder dormir pel soroll que fa el meu fill cantant, que per la por que el meu fill tinga un accident", sentencia ella.
Lluís sí que dorm. És el primer divendres en molts mesos que a les tres ja està al llit. Normalment estaria punxant música al local de moda. Però hui no treballa, i no sap si tornarà a treballar. El local no té llicència de música i ja l'han multat dues vegades. Lluís no entén com havia obert sense llicència, però segons el propietari a l'Ajuntament li van dir que no podien donar-li llicencia de música perquè hi havia un pub a 60 metres, però que no passaria res. Va fer la inversió i durant anys l'Ajuntament va permetre les irregularitats.
José Antonio regenta un local de copes. Té permís de música. El local està insonoritzat, i respecta els horaris. Està fart que l'acusen per culpa dels locals sense llicència. Creu que no hi ha dret a què després de la irresponsable inhibició municipal ara hi haja una cacera de bruixes.
Amb les quatre històries reals cal construir una ciutat. La política és això.

23 comentaris:

Anònim ha dit...

Faltan mas historias.
Los que viven cerca de la Pérgola, y no tan cerca tienen que sufrir casi todos los sábados el ruido de cohetes.
Los que viven cerca de la calle San Roque, desde mitad de septiembre hasta final de año (o mas) tienen que soportar cada fin de semana los cohetes que tiran en honor a todos los santos y santas representativos/vas de las distintas calles del entorno.
No tengo nada contra las celebraciones de las presentaciones de gayatas, ni contra ningún santo/a.
Pero por favor, que no molesten.
Y que no vengan con la mentira de que se desmadra el tema en las fiestas fundacionales. El desmadre es todo el año.
Me olvidaba de las tracas en Comuniones, Bodas, Gol del Barça, Derrota del Madrid, etc.
¡Basta ya!

Anònim ha dit...

Si el que vol és tranquilitat veniu al Grau, ací ningú molesta. D'altres coses en tindrem a tabalades però ací es viu tranquil.
PVS

Nomdedéu ha dit...

Jo visc prop d'on estan construint un parquing. Durant mesos les grues, els bip-bip del camió marxa enrere, els cops de martell m'han despertat fins i tot els dissabtes. Els meus veïns del pis de baix han decidit tirar les pareds, i com s'ho fan ells ho fan els caps de setmana. Al meu carrer hi ha prous bars de copes, i sobretot hi ha prou gent que crida a qualsevol hora, que aparca on vol. Al meu barri també hi ha festes de carrer. I alguns diumnges cremen traques. Hi ha una escola al costat de casa, i els crios criden com possesos a l'hora del pati. I dos instituts, per la qual cosa el barri és intransitable a l'hora de l'ezmorsar.
Però jo sóc usuari dels parquings públics, així que he d'aguantar-me si fan soroll quan els construixen. No sóc pare, però la meua dona és mestra, sort que hi ha escoles públiques perquè és allí on es guanya la vida. Nosaltres vam fer obres fa uns mesos i segur que vam molestar a les veïnes que ara ens molesten a nosaltres. El meu nebot major va a un d'eixos instituts, és un xaval sa i sensant, però segur que també riu fort i ocupa les boreres. Jo participe de les festes del meu barri. I vaig prous dissabtes a la Pérgola. També isc a prendre copes.
La ciutat és un esser viu i fa soroll. La ciutat és el conjunt dels drets dels ciutadans.
Es tracta de trobar punts d'equilibre. La ciuta ha de ser la convivènci.

Anònim ha dit...

Enric:
De acuerdo. Pero Pamplona, Soria, Badajoz, San Sebastian, Vitoria, Gerona, Teruel y un largo etc. tambien son ciudades vivas; y salvo en sus fiestas patronales, fundacionales, o anuales (como se quiera llamar), no son tan ruidosas como nuestra Comunidad.
Ya sabemos que los escolares tienen que llevar carritos para los libros. Pero si estos carritos en lugar de llevar ruedas ruidosas, las llevaran de goma, menos ruido habría. (Esto es uno de los muchos ejemplos que se podrían citar).
Personal que trabaja de noche (Sanidad, Policías, Recogida residuos, etc.)tienen derecho al descanso. Y el que esté haciendo reformas en casa, por lo menos, que saque y pague el correspondiente permiso al Ayuntamiento.

Nomdedéu ha dit...

Absolutament d'acord. A això em referia en dir que cal trobar punts d'equilibri. La contaminació acustica és de les que passa més desapercebudes. Sembla que no tinga la mateixa dedicació per part de grups ecologistes o proteccionistes, com la que presten als fums o fins i tot a la contaminació lluminica. I malgratot, resulta que és l'aqustica la que genera més estres i més problemes de salud immediata. Hem de treballar en eixa linía que proposda. Però és veritat que nosaltres fem de la polvora un element fonamental de la nostra festa. I de la festa un element fonamental de la nostra vida. I hauriem d'aconseguir que això siga compatible amb una educació civica que permeta que la gent entenga que el seu cotxe no és una discoteca. O que el carrer és un espai de convivència i per tant no pot ser úsat per activitats que agrediscquen el dret a la vida tranquila d'altra gent.

Anònim ha dit...

Gracias. Y el apunte del coche-discoteca, se me había pasado por alto.
Somos muchos los que pensamos que una mascletá, castillo de fuegos es bonito y hacen fiesta. Además por mucho que a uno le fastidien los ruidos sabe que mas de 15 minutos, no duran.
Pero otra cosa es el chaval y no tan chaval que se pone en la calle a martirizar.
Venga, vamos a ver si entre todos conseguimos sosiego, entendimiento, respeto, y diversión a tope.
Y creo que desde el Ayuntamiento se debía aclarar lo de la responsabilidad por lesiones. No vale con decir: son festes.

Anònim ha dit...

Ara vindrà la Magdalena i mig Castelló "emigrarà" a Benicàssim per poder dormir un poc i anar en condicions al treball. Caldria posar i respectar i fer complir una hora d'acabament de la festa.

Anònim ha dit...

També i ha gent que se'n passa com aquell que protestava per les campanes d'una església que no el deixaven dormir els diumenges de matí o el que protestava contra un veí que tenia un gall i cantava a la matinada, fins i tot alguns veïns del Grau que protestaven perquè el soroll de l'aigua de la Font de Ripo no els deixava fer la migdiada. Cada vegada aguantem menys de la resta de la gent.

Nomdedéu ha dit...

Post a post es fa evident la tessi que es resum en la darrera línia del meu article. Cal fer possible l'equilibri entre l'oci i el benestar. La qualitat de vida, un del prinicipals punts del Projecte de Ciuta que vaig presentar, implica el dret al descancs i el dret a l'oci. Totes dues coses són necessaries per tindre una vida equilibrada. Com ho és el dret a estar despert al treball que deia l'anònim que diu que la meitat marxaran a Benicàssim. I és cert, però escolteu, Castelló en festes està de gom a gom. Ve gent de fora, cert és, però la majoria. Una desproporcionada majoria som la gent de Castelló. I som els qui fem el soroll. Sovint lluny de casa nostra, però de vegades fins i tot la colla està al nostre carrer, i evidentment el cau gaiater al barri. Per tant, és cert que molestem a molta gent. Però és cert també que som molta la gent que molestem.
Pacte Cívic. Ens cal un pacte cívic.

Anònim ha dit...

Pacte Cívic, si, però també voluntat política de fer-lo complir ( horaris de festa, quantitat de soroll.....) i que no vinguen dient que com són festes tot val.

Anònim ha dit...

"i que no vinguen dient que com són festes tot val".
Perdona, me he apropiado tu frase, porque estoy completamente de acuerdo.
Y si no se puede explotar cohetes hasta los doce años de edad, que se denuncien a los infractores. Y si no que se pongan la Ley o Normativa, por el c...
Ya está bien de sacar Leyes y que no se cumplan o no se puedan hacer cumplir.

Anònim ha dit...

La gente anda preocupada por el supuesto fraude por empadronamientos masivos en distintos pueblso de la provincia.
A mi me da igual que estas artes las practique x o y.
Lo que si tengo claro es que el que se empadrone en otro lugar, adquiere todos los derechos (Médicos, Escuelas, etc.)de éste, y pierde los del pueblo que dejó.
Esto es lo que hay que mirar con lupa.
No vaya a ser que se pueda empadronar en Cuspidriños, y seguir teniendo acceso gratis a la Piscina Provincial.

Anònim ha dit...

Si Cuspidriños está en la provincia seguirá teneiendo derecho a ir a la piscina, ¿no?

Anònim ha dit...

Ley 7/2002, de 3 de diciembre, de protección contra la contaminación acústica (Valencia).

Anònim ha dit...

Si la piscina (Provincial, Pública o como se quiera llamar), ofrece unos decuentos o gratuidad a los vecinos de CS, no tendría, bajo mi punto de vista, derecho alguno a la subvención. Y el Médico de Cabecera, en el pueblo o ciudad que esté empadronado.
Derecho a ir, si, pero abonando la entrada, sin bonificación.

Anònim ha dit...

¿El domicili de l'empadronament ha de coincidir amb el del D.N.I., Passaport, Permís de conduir, Tajeta Sanitària, Hisenda Pública, Permís de caça, .......?
És simplement curiositat.

Anònim ha dit...

http://www.juristas-ruidos.org/

Anònim ha dit...

He duplicado. Disculpas.

Nomdedéu ha dit...

Evidentment el Pacte Cívic passa per fer complir la normativa. I evidentment també són les institucions públiques (l'ajuntament en este cas) qui les ha de fer complir. No pot haver-hi cap tipus de pacte, sense un garant que les faça complir. L'Ajuntament ha estat molt irresponsable tots estos anys.

I no. l'adreça del dni no ha de coincidir obligatòriament amb la d'altres documents o la del padró

stopruidos.castellon ha dit...

Acabo de leer tu comentario al post de Castelló Sense Soroll, y reconocemos que ha sido el mayor despropósito en sus tres meses de vida.

Primero, por la crispación que ha creado, pese a la rectificación y disculpas públicas. Y ahora, solo faltaba el darnos cuenta de la metedura de pata con lo del "concejal del ramo", ya que fué un comentario, sin más trascendencia, de otro concejal más próximo al ruido (de ahí lo "del ramo").

Te pedimos disculpas, y además te agradecemos la corrección del cometario (cosa no habitual estos días), y felicitamos por el presente post, que lo leimos esta mañana en Mediterráneo y recoge bien las múltiples facetas de este problema.

Esperemos que se rebaje el clima de crispación, y que el Ayuntamiento lidie con valentía este tema, ya que es el culpable de esta situación tan lamentable, debido a tantos años de permisividad y de dejar hacer, y no se escude en las organizaciones vecinales contra el ruido.

Saludos. CSS.

Nomdedéu ha dit...

No, lo de "el concejal del ramo" no me lo he tomado mal en absoluto, de verdad. En muchas ocasiones yo me refiero a mi mismo con ese apelativo. No os preocupeis.
Y seguro que las cosas se iran tranquilizando, desde luego por parte del BLOC no tenemos ninguna intención de alimentar la polemica.
No es justo que se use a las asociacions (a la vuestra en concreto) para esconder la desvergüenza de no haber hecho cumplir las ordenanzas durante años.
Sobre mi post, se me ha quedado un resquemor. En 1650 caractéres no se puede uno explicar muy bien. Todos los derechos que planteo no tiene el mismo peso social. El del descanso prima.

Anònim ha dit...

Jo sí que n'estic fart, fart de soroll de cotxe i autobussos que passen baix de casa, i que des de les 6 del matí fins les onze o dotze de la nit estan passant cada pocs segons fent tremolar tot l'edifici, i sobretot els cristalls...
Haurien de reduïr el tràfic per el centre de Castelló, n'estic fart de tant soroll de cotxe i autobús, però d'això si que diuen que 'no poden fer res'.
Si algú dels que viu al carrer Lagasca i zona, visqués un dia a la Plaça Fadrell, podria comprovar com és imposible estar veient la TV sense escoltar el soroll dels cotxes, o dormir sense haver-te de despertar a les 7 del matí per culpa del autobús de Borriol, o no poder dormir perquè al servei de neteja municipal (o al PePé) li preocupa tant la plaça Fadrell, que la netegen cada nit amb màquines aspiradores i gastant tota l'aigua, que podia estar gastant-se en altra cosa.
Viure aquí, es com tindre un Lagasca permanentment 20 hores al dia.
Però, clar, ara direu que el cotxe és necesari, i que no es poden tancar carrers, però sí direu, que els joves no poden eixir de festa per el centre de la ciutat, però que si ho poden fer en polígons ben allunyats que no hi ha qui arribe amb transport públic, perquè ja es sap que no es pot conduïr borratxo.

És necesari reduir el tràfic per els carrers de Castelló, comprar autobussos nous que no facen tant de soroll, impedir el pas de camions de més de 5 Tm per Castelló (aquests que vagen per la ronda sud), i és també innecesari netejar TOTS els dies la plaça Fadrell...

Salutacions

pd: Jo també patisc el soroll de Lagasca dijous, divendres i dissabtes, perquè la gent que passa per aquí baix, sempre va escridaçant, i el pis aquest no té doble cristall, i clar, s'escolta perfectament a qualsevol persona que passe per el carrer en quant paren els cotxes.

Nomdedéu ha dit...

La casuistica és inesgotable. Esta ciutat és especialment sorollosa, i és cert que algunes coses si que es poden fer des de l'Ajuntament, com ara, fer millorar la flota de busos, i fer que contaminen menys (fums i soroll). I cal també que ens anem conscienciant de que a la ciutat no hi caben tots els cotxes que tenim. L'Ajuntament ha de fer una aposta ferma per u n transport públic de qualitat que puga convencer-nos de que és més ràpid, més econòmic, més net i més practic, que els vehicles particulars. Cas contari, ningú no deixarà el cotxe a casa.