23 de setembre, 2011

"ELS DINERS DELS SERVEIS SOCIALS" -Levante-EMV- 24.09.11


Quan el Partit Popular va presentar els pressupostos municipals per al 2011, nosaltres hi vam votar en contra, argumentant profusament que no eren els pressupostos que la ciutat necessitava.
No vull ara fer un repàs del pressupost, temps tindrem d’ací a poc més de 100 dies quan n’analitzarem l’esquifit grau d’execució.
I això serà resultat, ja ho avance ara, de la imaginativa arquitectura comptable, amb la que dissenyen uns pressuposts els quals, a manca d’ànima global, no són més que la suma dels egos de cada un dels responsables d’àrea; i un capítol fictici de venda impossible de sol públic, per fer creure que farien dotacions i inversions que mai no fan. Que mai no han fet, i que mai no faran.
Per raons molt similars hem votat en contra de les modificacions de crèdit. Dèiem que no eren les modificacions necessàries, que no arreglaven uns mals pressupostos, i que no milloraven la qualitat de vida dels nostres conciutadans.
De vegades perquè es treien diners d’actuacions que consideràvem importants, altres perquè es destinaven a actuacions no prioritàries, i sovint per les dues coses a la vegada. I vam dir, i repetir, que caldria una modificació de crèdit per poder mantenir el ritme de despesa dels serveis socials. Així consta en les sessions plenàries d’enguany, fins a tres ocasions.
Com nosaltres teníem raó, ara presenten eixa modificació. Un increment de 200.000€, però cap justificació. No sabem si en calen 300.000 o amb 187.000 seria suficient. Una xifra sospitosament rodona. 200.000.
Ixen de sobrants, d’obres i actuacions que havien estat pressupostades per sobre del que han costat finalment, i també de dues partides que paga la pena esmentar.
Hi ha un altra partida de 16,500 euros que són les ajudes per a lloguers d’habitatges de gent gran amb pocs recursos. Es va fer una estimació, es va dotar pressupostàriament, es van treure les ajudes i només se n’han concedit dues. Amb la que està caient, no sembla raonable pensar que tan poca gent complisca les condicions. Per tant, ens temem que com ve sent habitual en l’equip de govern, la publicitat de les mesures ha estat clarament insuficient. El PP es gasta els diners en propaganda, quan hauria de fer-ho en publicitat. Eixos diners ara “sobren”, i d’ací a final d’any és administativament impossible traure unes noves bases, o ampliar les actuals, per la qual cosa els diners quedaran ociosos fins a final d’any. Un despropòsit. Per això ens sembla raonable que diners que anaven a serveis socials i que per una mala gestió popular podrien quedar com a romanents, formen part d’esta modificació i vagen, precisament, a serveis socials.
Passa el mateix amb la partida de 14,250 € prevista per a la tasca social del Padre Ricardo. Ací el problema no és de l’Ajuntament, sinó d’un altra administració que retarda la posada en marxa de la fundació del mateix nom, que és els subjecte subvencionat. Si no hi ha fundació, és impossible atorgar la subvenció, i també quedarien els diners al calaix. Per això sembla raonable que vagen a Serveis Socials, segur que el Padre Ricardo hi està d’acord.
En això, per una qüestió de rigor, no podem coincidir amb la resta de l'oposició que esmenen la modificació, tot demanant que els diners es queden al calaix sense opció de ser gastats.
Ara bé, tampoc no podem votar que sí. Ja he dit que ningú no ha fet un estudi de les necessitats reals dels serveis socials d’ací a final d’any. I el que és pitjor, queda per fer allò que el BLOC, i només el BLOC, porta anys reclamant: una avaluació de les polítiques socials. Hores d’ara no sabem si estes polítiques són útils per salvar gent de l’exclusió, o tot simplement els estabilitzen allà, convertint-los en professionals de la subvenció pública.