11 de febrer, 2012

REFORMAR PER FER ÚTIL - Nomdedéu - 11.02,12


Sóc un polític de metodologia reformista. És la meua forma d’actuar. Treballar per canviar les coses que no m’agraden, les que crec que no funcionen. Així, per la via de la racionalitat, de la proposta. No és exactament una estratègia de la meua vida pública, sinó la translació a la meua activitat de la meu personalitat. En la meua vida privada també sóc així, evolutiu, poc estrident, però constant i amb determinació. Un colp sé què vull fer, i això ho sé després de pensar-hi molt, m’hi pose. M’hi pose i ja no pare. 
Milite en un partit, el BLOC, i ara forme part d’una coalició, Compromís, on no tothom és així. En un grup humà ample, sempre hi ha diferents visions i, mentre siguen compatibles, enriqueixen el resultat i milloren el viatge. No em preocupen en excés, eixes diferències de criteri, si més no, mentre em permeten a mi continuar sent fidel a la meua manera d’entendre i viure la vida pública. I fins ara, tot va bé.
Ni el meu partit, ni la meua coalició, ni jo, no creiem en les diputacions. Podria, com fan alguns, pujar-me sobre una taula i cridar als quatre vents: “Dipu caca”, però això no canviaria res. Tinc el convenciment intel·lectual i polític de que les Diputacions desapareixeran per obsoletes, innecessàries, inoperants i cares. Però també sé que eixa decisió no la prendré jo, ni la prendrà una institució com la pròpia Diputació. La desaparició es prendrà al Congrés dels Diputats més prompte que tard, i la UE i la crisi ens ajudarà a prendre-la. 
Però mentre, cal que funcione. I cal que funcione el millor possible. Calen reformes, i el meu partit, i jo mateix, hi participarem encantats. Per dues vies. D’una banda, hi ha un grup de treball constituït a instàncies de l’equip de govern, del que han de formar part 10 persones entre polítics i tècnics, de la pròpia Diputació i dels municipis que la integren. El BLOC estarà molt ben representat per Alfred Remolar, alcalde de Betxí. Un polític amb una visió de la gestió molt avançada i innovadora. Tinc el convenciment que les seues aportacions (que comptaran com no pot ser d’altra forma amb l’assessorament i suport de tot el nostre grup) seran molt útils i permetran redissenyar, reformar, l’actual funcionament.
I d’altra banda, com a conseqüència d’una moció del BLOC que pretenia ampliar la democràcia al si de la Diputació, el President Moliner va proposar la redacció d’un reglament propi. És difícil de creure que encara no el tinguérem. Hi treballarem els portaveus. Estic entusiasmat amb esta possibilitat, perquè fa uns pocs anys ja vaig participar en totes les modificacions reglamentàries de l’Ajuntament de Castelló, quan vam haver d’harmonitzar l’estructura amb el previst a la Llei de Grans Ciutats. Es textualment un procés legislatiu, i això és molt infreqüent en la política municipal. Jo hauré tingut el privilegi de participar de la redacció del cos reglamentari de les dues institucions, i això per un polític, que a sobre té una certa formació en dret, resulta intel·lectualment molt excitant. Crec que, modestament, la meua experiència en el procés anterior serà útil ara, sobretot, perquè seré l’únic amb una experiència prèvia. La Diputació es democratitzarà amb el nou reglament, n’estic segur. 
Anem a reformar la Diputació, no per salvar-la, que crec que està definitivament condemnada, sinó per fer-la útil mentre continue viva. Al cap i a la fi, ja hauria de ser ben bé això la política, fer que les coses funcionen.

2 comentaris:

Anònim ha dit...

Hola Enric,

Efectivament, la política deu fer funcionar be les institucions en profit del ciutadà, amb transparència i procurarnt que eixe/a ciutadà/ana puga dir la seua opinió. Cal oferir-li vies de participació.

Una abraçada i bon treball,

Robin Hood of Sherwood

Anònim ha dit...

Hola Enric. Totalment encertat el que dius a l'article. Les diputacions, ja que estan, haurem de fer que sevisquen per a alguna cosa, ja que de moment, sembla que els senyors espanyols que manen a Madrid no volen desfer-se d'elles.
Per altra banda, no sé si sabràs que a partir del dia 26 de febrer el diari ARA arribarà al País Valencià. Crec que és el moment de que el Bloc i també Compromís facen un esforç i intenten tindre un mitjà de comunicació que defense els nostres postulats o que, com a mínim, ens tracten millor que els altres mitjans de comunicació espanyols. Amb vora 400 regidors que tenim hauriem de donar-li una empenta al projecte en forma de publicitat institucional (com fan tots) dels nostres ajuntaments. Ja sé que corren temps de penúria econòmica però, per exemple, no costaria molt insertar el programa de festes de Betxí a una plana del diari o bé, publicitar la platja de Tavernes de la Valldigna a l'estiu a les planes del diari. Pense que hem d'intentar que açò no fracase, com ja ho van fer El Punt, Avui i L'Avanç. Potser siga l'última oportunitat per a que els valencians tinguem un diari en la nostra llengua. Salutacions

Jorsol