24 de gener, 2016

"IGUAL PERÒ MILLOR" Mediterráneo 24.01.16


És possible que m’hagen llegit o sentit dir en alguna ocasió que l’oposició no
és un càstig, sinó una oportunitat per a treballar per la teua ciutat. És la meua manera d’entendre la política. De fet la vida en general, buscar-hi sempre la part més positiva. Aprofitar les oportunitats. Però tampoc els negaré una evidència, des del govern és més senzill i més ràpid treballar per la teua ciutat que des de l’oposició estant.
Amb freqüència vostés es queixen, i crec que amb raó, de què sovint en passar de l’oposició al govern, canviem molt. Massa. Nosaltres teníem clar que això no havia de passar, i vam dissenyar amb temps una model de transició de l’oposició al govern que permetés que eixes coses no passaren. Que els canvis, foren en positiu.
Un exemple clar. Nosaltres creiem que la política ha de ser profundament transparent per a generar confiança. I que la gent té dret a conéixer amb detall on van a parar els seus diners. Per això primer com a BLOC i com a Compromís després, des de fa anys que organitzem un acte públic on explique amb detall i amb el suport d’uns gràfics senzills, el pressupost municipal. D’on venen els diners i on van.
Quan vam negociar les línies programàtiques i les accions de govern, a Compromís vam tindre clar que eixe acte de transparència que celebràvem des de l’oposició, havia de passar a formar part d’allò que havia de fer el govern. I els nostres socis ho van compartir de seguida. Va ser senzill.
Enguany hem aprovat, i estan a punt d’entrar en vigor, els primers pressupostos del nou govern. Uns pressupostos que sense ser exactament els que voldríem encara, han fet un gran avanç pel que fa a la seua estructura, als seus objectius, al destí dels diners. i el que també és molt important, els profundíssims canvis en l’estructura de com es fan les coses, amb més transparència en les contractacions, amb més control sobre les contractes, amb més clàusules socials…
Tot això i molt més, ho volem explicar amb detall a la ciutadania. Les raons per les quals hem canviat les coses que hem canviat. Les raons per les quals encara no n’hem pogut canviar altres. El perquè hem prioritzat algunes línies estratègiques com el rescat ciutadà, l’habitatge, l’ocupació, la necessitat de tindre un pla estratègic, la de resoldre el problema de no tindre PGOU. Els nous sistemes d’avaluació que ens permeten garantir millors serveis públics, més eficaços. L’aposta pels mètodes de govern obert, que funcionen com a prevenció de males pràctiques, i que a curt i mitjà termini poden generar estalvis en els recursos que podrem dedicar a altres menesters.
I ho farem com ho fèiem a l’oposició. Una exposició pública, amb gràfics simples i entenedors, amb un temps per a les preguntes i el debat. Però ara la podrem fer com a govern. Des de l’àrea de Transparència i Govern Obert que jo dirigisc, organitzem un acte amb la compareixença de Toni Lorenzo, responsable del pressupost i jo mateix, per donar explicacions a la ciutadania. Ho fem enguany i ho farem tots els anys, forma part de l’acord de govern. Estiguen atents, que serà en les setmanes vinents. Volem que ens examinen. Ens ajudarà a millorar.