23 de juliol, 2016

"CASES D'INTERCANVI" Levante-EMV 23.06.16

A casa tenim uns amics que enguany marxen de vacances a un país que no fa el cas, i usaran per primer cop el sistema d'intercanvi de cases. És a dir, que després de fer "retrio" entre les ofertes que han trobat en un parell de webs especialitzades, han elegit una família d'un altre país, amb qui intercanviaran les cases. És una manera més econòmica de viatjar, ja que t'estalvies l'allotjament. Però també és un sistema agosarat, ja que a canvi de viure a casa d'una altra gent, eixa altra gent viu a la teua. Clar que el risc que corres tu amb ells, és el mateix que corren ells amb tu, i això, d'alguna manera, és l'assegurança. Malgrat tot, no ho acabe de vore. La idea d'uns estranys regirant la meua biblioteca m'incomoda més que suposar-los dormint al meu llit o gastant la meua cullera. Cadascú té les seues neures. És fet sabut. Què hi farem. 
Faig una ullada a un d'eixos webs per vore com funciona la cosa i per si em contesten alguns dels dubtes. Hi trobo una cosa en la qual no havia pensat i que té tot el sentit del món. T'aconsellen deixar una mena de "bloc d'instruccions" en un parell o tres d'idiomes, amb les instruccions bàsiques de com funcionen els electrodomèstics, o que has de fer si salta el diferencial, o a quina hora es pot baixar o no el fem a la teua ciutat (cosa, per cert, que si tothom férem correctament, seria més senzill que l'empresa encarregada pogués rentar els contenidors evitant l'insuportable ferum que la calor activa). 
I se m'acut, que hagués estat molt bé, que ja que el PP i nosaltres hem intercanviat els "pisos" al Palau Municipal, hagueren pogut deixar una mena d'instruccions (encara que només fos en castellà que és l'única llengua que respecten) de com funciona la casa. Perquè clar...a l'ajuntament de Castelló no hi va haver traspàs de poders. Jo no sé com seria a altres institucions on també hi va haver canvis de color polític, però ací l'Alcalde anterior deixà l'Ajuntament sense dir si hi havia algun tema pendent. Els regidors que van deixar les competències no va fer cap mena de trasllat d'informació, de documentació...ni les claus del despatx i els seus continguts (però d'això ja en parlarem en un altre moment). Ells podràn dir que nosaltres tampoc no ho vam fer, no els vam dir com funciona l'oposició, és cert, però és que només hi ha dues coses a saber. A l'oposició s'ha de treballar molt més per ser visibles (o optar per dir mentides com fa el PP) i és més incòmode. Això que en este cas, l'oposició compta amb molts més mitjans (econòmics, tecnològics i d'espai físic) del que comptàvem nosaltres. I això és així per voluntat del govern, i concretament meua, perquè l'Alcaldessa delegà en mi la gestió d'eixos espais.
D'altra banda, els processos administratius, els cronogrames legals... Tot això, el nou govern ho hem aprés (o ho estem aprenent) sols, i amb el suport dels tècnics municipals que en general han sigut de gran ajuda. Tampoc no esperàvem que ens ho expliqués el PP, perquè no eren gaire escrupolosos en res de tot això, i així per això ens costa més del que caldria esperar, ressetejar una organització que ha estat 24 anys governada des de l'absolutisme, i per una gent que creu, que com Franco als duros, governaven per la gràcia de déu. 
Això sí, ells no es poden queixar de què no els expliquem com funciona l’oposició, perquè les normes les van crear ells. Nosaltres en tot cas les hem relaxat per a facilitar el seu treball. Coses de demòcrates, no crec que ells ho entenguen. Ara el que els està passant, és que fins i tot un any després del debacle electoral que els va fer baixar de 15 a 8 regidors, encara no han entés com va això. Per això hi ha regidors que van a determinats despatxos a demanar documentacions... Que els funcionaris no els hi donen tot contestant: "de moment les normes que vostés van crear no han canviat, si no ho autoritza el govern no podem entregar cap documentació que vostés no demanen per la via reglamentària", o telefonen intentant induir el que han de dir les actes de comissió, per intentar corregir les barbaritats que han dit en viu i directe. En fi, que això dels intercanvis de casa té riscos. Nosaltres ens podríem acostumar a governar...i a ells els hi està costant acceptar la realitat, com ara i abans els costava respectar les normes.