CEVISAMA, la fira aparador de la primera de les indústries de les nostres comarques complix un quart de segle. El poble valencià és un poble emprenedor, valent, innovador. A les nostres terres hem passat del cànem a l'arròs, i de l'arròs al taulell. Sempre hem estat capaços de reinventar la nostra economia. I també d'obrir mercats arreu el món. Abans de formar part de la UE, els taulells de l'Alcora, d'Onda, de Vila-real i de Sant Joan de Moró, eren ja coneguts arreu Europa. Ara, és l'administració pública qui te que mostrar el seu suport, amb polítiques energètiques, laborals i d'investigació tecnològica. Ens hi juguem part del futur. I del present.
9 comentaris:
Molt ben dit, la ceràmica és una industria que dóna treball a molta gent i no s'ha de perdre el anar al capdavant en aquest sector. Es important que es fiquen diners en la investigació per a anar millorant dia a dia.
Si però caldrà també ser respectuós amb el medi ambient i controlar la contaminació.
Evidentment. I hem de fer compatibles totes dues coses. Per això reclame investigació. No ens deixem dur per demagogia efectiste. El sector del taulell contamina. És evident. Com molts altres sectors. Però també és cert que en els darrers anys ha invertit molts diners en millorar els sistemes productius, precisament per poder adapatar-se a Kioto. Cosa que no han fet tans i tans altres sectors. Hui contamina menys que fa anys, però no podem parar ahi. El que passa és que l'actual tecnologia no permet millorar gaire més la qualitat dels fums i les aigües sobrants. Ja fa alguns anys vaig presentar a l'ajuntament una moció (aprovada però sense dur a la pràctica) per la creació d'un parc tecnològic, que puguera donar cabuda a empreses que invetiguen per millorar les tecnologies que puguen permetre energies netes, i processos productius menys contaminants. Aleshores ja vaig dir, que el sector s'hi haurà de tornar a gastar molts euros en investigació, però també hi ha una responsabilitat social (i per tant pública), en el manteniment d'standrds de qualitat, i manteniment de llocs de treball.
Estic absolutament convençut (i crec que mitjanament ben informat) que totes dues coses son possibles.
Se comenta que hay azulejeros valencianos que parte de su producción la realizan en Asia.
Cada vegada hi ha més empresaris que monten fabriques fora on la mà d'obra és més barata i tanquen les d'ací fins i tot del sector agrícola que s'estableixen al Marroc. La pela és la pela.
..........y seguramente esos empresarios que para ellos la pela es la pela, dirán que se siente muy españoles.
Aixó és una realitat, jo estic acabant els estudis per a ser técnic ceràmic i les ofertes que estic tenint de treball son més per part de les esmalteres que de les taulelleres, aquest treball és per a ser comercial técnic al exterior degut a que cada volta ni han més empreses taulelleres a arabia saudí, rumania, asia, yemen i per els voltants.
A per cert, lo de la investigació com molt be ha dit nomdedéu tambe inclou el millorar els procesos per a protegir el medi ambient al màxim, ara ni han sistemes com el filtre de manegues que el problema que te és que cal gelar abans el gas que surt hi ha que no aguanten la temperatura, i aixó significa un cost adicional per a les empreses que no tots estàn disposats a pagar, per sort es obligatori l'ús d'aquestos filtres pero si es pot millorar també s'aconseguirà la reducció de costos que al final incrementen el preu del producte. Perdó per la parrafada.
al contrari, gràcies per compartir informació
Publica un comentari a l'entrada