15 de febrer, 2009

N'APRENDREM?- Mediterráneo. 19.02.09



Més enllà del que diga Leopoldo Abadia, la crisi és real, palpable, mesurable. Dies arrere un diari digital deia que el trànsit particular a Castelló ha caigut en un 40%. No explicava més, però cal suposar que una part és gent que no gasta el cotxe per anar a treballar, perquè no té on anar a treballar; i la resta han optat per compartir vehicles o pel transport públic.
Mercadona és un altre exemple clar. Han desaparegut les marques comercials, i és l’imperi d’Hacendado. La Yenny (ella ho escriu així) m’ha dit que han demanat millors preus als proveïdors, i als que no han accedit, els hi han tornat tot el producte. La verdura ha tornat, afortunadament, als seus orígens. Torna a ser a pes. Han desaparegut els envasos de plàstic i polietilé. La carniceria va canviar fa alguns mesos, i van començar a vendre-la envasada. Aleshores van dir que era per evitar accidents laborals, ja que al no tallar “en directe”, les operaries no corrien riscos. Dic jo que algú deu tallar-ho abans de posar-ho en els envasos, tret que hagen aconseguit clonar els entrecots, o que hi haja una secta suïcida de corders que s’immolen en benefici dels carnívors.
Però un dia la cris s’acabarà. I aleshores que passarà? Haurem aprés alguna cosa? Els regidors tornarem a pujar-nos els sous ara refrigerats, congelats o ultracongelats segons el Capità Frudesa-Macián? Tornarem a agafar cada ú el nostre cotxe i oblidar el transport públic? Tornarem a gastar envasos contaminants per la fruita i verdura? Tornarem a escoltar el càntic de les marques comercials? Perquè la diferència quina és? La melmelada de taronja amarga d’Hacendado t’amarga el paladar, la de Hero el paladar i la butxaca. Si durant mesos hem menjat marques blanques i no ens hem mort d’un còlic miserere, serà que el que fa més car l’altre producte és una publicitat prescindible. Si hem anat a treballar en bus és que és una opció possible. Aprendrem alguna cosa de la crisi, o tornarem a plastificar i posar marques cares a les nostres vides?

13 comentaris:

Anònim ha dit...

Enric,ho podem resumir en que "no hay mal que por bien no venga?"

Anònim ha dit...

Hola Enric, lamente discrepar amb tu.

Qui és mercadona per a obligar-nos a menjar a tots el mateix? què passa si jo vull comprar la marca bona encara que siga més cara? no tinc dret? No pots imaginar-te la gràcia que em fa quan vaig a mercadona i veig que han llevat un producte que m'agrada per a posar un altre d'hacendado. Si vull pagar més, és problema meu, a més que això que un senyor decideisca el que hem de menjar tots... no em fa massa gràcia.

Anònim ha dit...

Home,Amadeu,està més que clar que pots comprar el producte més car del món,si vols i pots,no crec que ningú ,ni Mercadona t'ho puguen impedir,però per la mateixa regla de tres, ells fan el que creuen convenient per la seua empresa primerament i vull pensar després, per col·laborar una miqueta en no degradar més el medi ambient,el Planeta,etc...o,cal pensar també,que els han obligat una miqueta a fer menys deixalles que contaminen,o que també noten la crisi i aixina estalvien...Però tu,clar i ras que pots comprar el que tu vulgues i si no ho trobes a Mercadona ho trobaràs en un altre lloc.
Això és qüestió teua i de la teua butxaca.Però jo no deixe de pensar si tant d'emboltori és necessari,si només arribar a casa va directament a la brossa.

Nomdedéu ha dit...

Eixe és el repte Laura, saber si n'aprendrem alguna cosa o en quan escampe, tornarem a fer el mateix que portem fent de a anys, i tornare a cometre els mateixos errors.
Amadeu, jo compre a Mercadona, i també em molesta eixa reducció de l'oferta, de fet, alguns productes he decidit anar a comprar-los a altres establiments. Però vull fer una lectura positiva, en la línia del que diu Laura, en la mediambiental. Si desapareixen embasos, és bona cosa

Eco Taronja ha dit...

Algún dia si vols Enric, ja et contaré alguna cosa, tan pel bo com pel roïn de Mercadona, on he treballat uns quants anys.

Anònim ha dit...

Jo també vull saber-ho Artur..., a vore si ens estan enverinant i no ens enterem de res...

Anònim ha dit...

Doncs al Mercadona (millor dit, Mercadones) que vaig jo la verdura continua envasada (no la compre), la carn continua envasada (no la compre) i fins i tot les rosquilletes me les envasen en bossetes de dos paquets. Vinga plàstic.

Jo compre el que em convé on em convé. Mercadona si no compres la seua marca no és barat, així que quan hi vaig compre Hacendado i les altres marques les compre a altres llocs.

Anònim ha dit...

Respecte al trànsit és clar hi ha menys, a Castelló es nota bastant per un costat molts treballadors del taulell que abans anaven cap a Onda, Vila-real o l'Alcora ara no ho fan perquè estan a l'atur, també molts emigrants han tornat cap al seu país i també es nota que hi ha menys cotxes al carrer, fa poca ho comentava amb amics que per les nits hi ha pel meu barri llocs per aparcar el cotxe cosa que abans no passava.

Nomdedéu ha dit...

cert

Eco Taronja ha dit...

Laura, respecte a eixe tema crec que pots estar tranquila, els aliments no són ni pitjor ni millor que en altres super.

Anònim ha dit...

Hola a tots/es

Jo compre, o comprava, un producte que em dóna especialment ràbia la seua posada en venda, i que és el safrà mòlt, un producte que ha de pesar un gram o menys, doncs bé vos conte:

1.- Porta un sobre de plàstic, tipus paquet de tabac.
2.- Una caixa de cartó, que perquè siga mes visual, és de cartó plastificat.
3.- Dins de la caixa porta un plàstic a manera de forma.
4.- Després hi ha una caixa de plàstic, tipus caixa de "juanolas"
5.- Dins d'esta caixa hi ha tres sobres de cel·lofana els quals contenen 1 o 1/2 gram de safrà en pols.

Per a poder adquirir un producte d'1/2 o 1 gram s'utilitza 30 o 40 grams de fem amb 5 contenidors.

Fa falta tant?

Així ens va.

Anònim ha dit...

"El residu menys contaminant és aquell que no es genera." Abans que reciclar hem d'apostar per la reducció de residus, i això comença pels materials d'embalatge dels productes.

Nomdedéu ha dit...

justa la fusta!