16 d’octubre, 2009

"PARTITS, EMPRESES I FACTURES". Levante-EMV. 17.10.09


Amb certa freqüència he sentit crítiques per part del PSOE al fet que a Castelló la majoria de les contractes públiques les guanyen sempre un nombre molt reduït d’empreses locals, sempre les mateixes.
Crec que la crítica és criticable, si se’m permet. Hi ho és per diverses raons. En primer lloc, sembla lògic que el subministrament d’aigua de Castelló el guanye l’empresa propietària dels pous, que a més ven al preu més econòmic de tot l’Estat. Com sembla raonable que moltes de les obres públiques les guanye una empresa local, potentíssima en el sector, ja que al tenir la base ací pot oferir millors preus. Ja sé que és més complex tot això, però ja s’entén el que vull dir.
D’altra banda, es dóna la curiosa circumstància que al pobles veïns que governa el PSOE són també eixes empreses, les mateixes, les que guanyen la majoria de les concessions.
Però hi ha encara un tercer factor a subratllar: la majoria d’estes empreses van començar a treballar amb l’ajuntament quan governaven els socialistes.
Tot això dit, crec que hi ha motius més que suficients per criticar la relació d’estes empreses amb l’ajuntament. Però no pel fet de tenir una relació contractual, filla d’un concurs que van guanyar. No. La crítica ha de venir per la forma en que gestiona el PP eixos contractes.
Quan una empresa guanya la concessió del manteniment d’edificis públics es signa un contracte que inclou una sèrie de treballs, edificis i hores. El problema és que això no és inamovible. Els contractes són plurianuals, i la ciutat un organisme viu que creix. Per això se li van encomanant a les empreses més i més treballs, que no estan recollits al contracte. Això no és il·legal, el que passa és que la llei obliga a una aprovació plenària de les factures i, si estes s’aproven, les objeccions de la Intervenció municipal queden superades. La responsabilitat passa a ser dels polítics. Es tracta d’un procediment extraordinari, que el PP el converteix en ordinari.
Des del BLOC hem reclamat repetidament que el que s’ha de fer és revisar i actualitzar els contractes, per ajustar-nos a la legalitat, i perquè així les empreses cobrarien abans. Quan les empreses saben que tardaran 8 mesos o any i mig en cobrar, augmenten els preus, carregant les seues despeses financeres. Ens ix més car a tota la ciutat.
El PP sempre ens dóna la raó, reconeix que això és el que caldria fer. Però mai no ho fa. I tenim dret a preguntar-nos-en les raons.
Eixes factures de treballs extraordinaris, sense el suport legal d’un contracte, i de difícil control, autoritzades directament per un regidor, són, segons opina alguna gent, una de les vies de finançament il·legal dels partits. Jo no ho sé, però per evitar temptacions i maledicències caldria revisar els contractes.

6 comentaris:

Anònim ha dit...
L'autor ha eliminat aquest comentari.
Anònim ha dit...
L'autor ha eliminat aquest comentari.
Anònim ha dit...

El PSPV dóna vergonya. Tan sols cal llegir la seua negativa a complir l'Estatut d'Autonomia de la Comunitat Valenciana del 2006, que conté l'assumpció del dret civil valencià (circumstància a què els socialistes, és clar, votaren a favor) i, sobretot, la seua defensa del Decret de Nova Planta com a excusa. No tan sols és criticable recórrer a un decret que ho justificava tot "por justo derecho de conquista", sinó que, per exemple, el valencià, precisament des del 1707, es trobava fora de la legalitat i això no fou inconvenient per legalitzar-lo el 1982. Per què la distància del temps sí que ha de ser-ho ara, quan les tradicions i els costums del dret foral es troben encara vigents? El que he dit, és de vergonya. Per accedir a l'article: http://www.levante-emv.com/opinion/2009/10/17/legislar-responsabilidad/642260.html

Pep ha dit...

El PP també dona vergonya a la Comunitat Valenciana i a totes.Estem a les mans d'ineptes .

Anònim ha dit...
L'autor ha eliminat aquest comentari.
Anònim ha dit...
L'autor ha eliminat aquest comentari.