25 d’octubre, 2009

"SEGON PLA E"- Mediterráneo- 29.10.09



Moliner, Calles i jo mateix, vam escenificar el consens, quan conjuntament vam presentar l’acord de en què anàvem a invertir els diners del primer Pla E. En la compareixença pública vaig dir un parell de coses, que potser paga la pena de recordar.
Primer, que això no resolia els mal dels ajuntaments, però venia bé. De forma gràfica vaig dir que un torniquet no es discuteix, perquè encara que aprete, serveix per arribar viu a l’hospital.
En segon lloc vaig afirmar que si en un anys de ciris profunda com el 2009, el Govern Central trobava fons per destinar-los a reviscolar l’obra pública dels ajuntaments, no podria concebre que no hi haguessen diners tots els anys.
Esta setmana passada, el Govern Central ha anunciat un segon Pla E. El primer, estava dotat amb 8.000 milions, este amb 5.000, i així com el primer estava pensat per fer obra pública, ara s’orienta a la major eficiència energètica, la implantació de la Wi-Fi i el desenvolupament de la Llei de Dependència.
Apostar per l’eficiència energètica és una necessitat, que pot estalviar diners i millorar el medi ambient. Dotar de banda ampla els municipis més menuts, o de signatura electrònica les administracions locals tampoc no es discuteix. També compartisc que cal desenvolupar la Llei de Dependència una aposta per la justícia social, que en realitat evidencia que la Llei havia nascut sense finançament, fruit d’un govern socialista més ben intencionat que preparat tècnicament.
Doncs no hi estic d’acord. El meu rebuig no és pels fins que puc compartir, sinó perquè si finalment el Govern si que és capaç de trobar diners per transferir als ajuntaments, fins i tot instal·lats com estem en un cruel i llarga crisi, aleshores el que ha de fer d’un colp per sempre, és millorar el finançament municipal. Deixar-se de mesures extraordinàries i posar-se a treballar seriosament per convertir en realitat la segona descentralització administrativa.
Lluny d’això, el que fa el PSOE amb estos plans és restar autonomia municipal, dir-li als ajuntaments en que s’han de gastar els diners, quines han de ser les seues prioritats. El Pla E, és una mesura profundament intervencionista, en la pitjor línia del socialisme.

28 comentaris:

Anònim ha dit...

fragment de la pàgina web d’España 2000:

El delegado del Gobierno Socialista, y antiguo dirigente Comunista, Ricardo Peralta “había garantizado” la seguridad del “elemento provocador” y había blindado a este grupúsculo radical pero los agentes de la UIP se han visto incapaces de parar la firme y enérgica protesta de centenares de jóvenes valencianos que al grito de VIXCA LA LLUITA DEL POBLE VALENCIÀ, CATALANISTES TERRORISTES, TOTS EL DEL BLOC FILLS DE PUTES SON y NO NOS ENGAÑAN VALENCIA ES ESPAÑA han conseguido que no se incorporaran a la Procesión Cívica siendo escoltados por otras calles hasta que han tenido “que evacuar” al grupo provocador a sus autobuses. El Secretario General del Bloc Enric Morera estaba desencajado pidiendo más y más agentes de Policia ya que decía “que de ahí no salían vivos” (has metido en la boca del lobo a 30 crios pedazo de imbécil inconsciente)

QUE CADASCÚ HI EXTRAGA LES SEUES CONCLUSIONS

Nomdedéu ha dit...

Sí, ja ho havia llegit. Duríssim. I el Delegat del Govern troba que això és normal en democràcia.
Els comunistes no han entés mai la democràcia

miquel ha dit...

No sé d'on trau els diners el Govern central per al plan E, però podria justificar-se tot dient que es tracta de diners que només es poden transferir als ajuntaments en condicions extraordinàries, com ara la forta crisi que estem patint, com a mesura d'urgència per tal de revitalitzar l'economia. Es com el torniquet, que en condicions normals mai no s'aplicaria, perquè és perillós: podries perdre el braç o la cama per falta de reg sanguini. Si el pla E continuara indefinidament, l'Estat podria fer fallida per falta de liquidesa.

En qualsevol cas, pense que el finançament local és encara una assignatura pendent. Els ajuntaments són la germaneta pobra de l'administració. Cal una reforma del model.

Enric 2 ha dit...

Cal una reforma de l'administració local, començant per la supressió de les províncies, i amb ells les diputacions, autèntics nius de clientelisme i de caciquisme. Tot allò que fan hui en dia les diputacions ho podrien fer les autonomies, en el nostre cas la Generalitat. Només en sous de diputats, assessors, funcionaris (pot ser no tots, que sempre en caldran), manteniment d'edificis, material fungible, etc. se'n van un dineral, que es podria estalviar sense estos dinosaures de l'administració. Quan es van crear el 1833 no existien les comunitats autònomes, lògicament, però tampoc existien quan es va redactar la constitució de 1978. L'Estatut d'Autonomia valencià és de 1982, per exemple. Crec que és més urgent una reforma del títol VIII que del títol II.

Cal també una distribució real de les competències. Enric i altres regidors, quants serveis ofereixen els vostres ajuntaments que en realitat haurien de donar altres administracions? I quants diners costa això als ajuntaments? I quin percentatge dónen les administracions "beneficiàries"?

Cal, és clar, un nou pla de finançament dels ajuntaments, d'acord amb els serveis que presta, els diners que és capaç d'ingressar i de la població a la que ha de servir. Molts dels serveis podrien mancomunar-se, com ja es fa, i estalviar despeses que entre diversos ajuntaments podrien pagar. Per exemple, tot i que la llei ho permet, es podrien mancomunar el servei d'arxiu i crear la figura de l'arxiver itinerant, però en tot el País Valencià això només passa a la safor, mentrestant la majoria d'ajuntaments mitjans i menuts no tenen eixa figura, i l'arxiu roman a les mans de Déu.

Com en tantes altres coses, en el cas de l'organització administrativa de l'Estat s'ha fet la casa pel terrat, i la gran perjudicada ha estat l'administració local, que és però la més propera a la ciutadania.

(perdó per la xapa)

Nomdedéu ha dit...

cap problema. interessant

Anònim ha dit...

No me extraña que seamos tan pobres,que haya cada vez más parados,más que no tienen dinero si el dinero es el mismo sólo que está en pocas manos y gracias a las corrupciones.A paseo todos.No tienen vergüenza ni decoro ni conciencia.Y sigue y sigue....

Anònim ha dit...

¿Por qué no traen políticos extranjeros?Han venido médicos,profesores,músicos,periodistas,ingenieros,arquitectos,etc etc etc etc (no me paso con los etc),pues que traigan gobernantes de fuera a ver cómo les sienta eso a la clase política española(otras clases de trabajadores se han tenido que aguantar ante gente veida del extranjero ) y a ver si los políticos extranjeros lo hacen mejor que todos los corruptos españoles.Exactamente:también digo y sigue y sigue y sigue...

Anònim ha dit...

Una cosa Enric, i de bon rotllo i sense acusar a ningú perquè fou una cosa generalitzada. Em pareix molt malament que quan estigueren fent el seu discurs el diumenge els dirigents del partit molta gent estiguera sentada a la taula, fins i tot d´esquenes als parlaments i passant de tot. La imatge no és molt pròpia d´una organització que ara més que mai, li cal que tots els seus estiguen a una. Tu que penses? JORSOL

Anònim ha dit...

Algunas veces pensamos que los políticos son gente especial,casi casi única y también ,algunas veces,o demasiadas veces,hacen cosas que nos manifiestan que hay de todo,que como todos los mortales los hay buenos,regulares,malos y nefastos y...maleducados,como todos los mortales.No hay que esperar demasiado de ellos para no salir defraudados,pero los corruptos no tienen perdón.Sentarse en una mesa está mal,robar a los contribuyentes está pésimo.Hay de todo como en cualquier otro colectivo.No son una especie diferente.

Nomdedéu ha dit...

Doncs que tens raó, Jorsol. És un partit poc disciplinat.
De fa anys que personalment sec a les primeres files. També enguany, però duia la meua filla que (supose que no té res a vore amb el que sentia en els discursos) es va posar a plorar i vam haver de marxar.
Però hi ha molta gent que efectivament, es queda a taula i no presta a tenció (ara no puc suposar que no tinga res a vore amb el que tradicionalment es sent als discursos)

Joan Antoni ha dit...

Hola Enric.
Pense que es prou clar d'on trobarà el govern eixos diners per a un nou plan E.
De la nostra butxaca.
Hem estat 10 anys endeutant-nos amb els bancs per a "creixer" fins arribar a este punt, i sembla que l'unica recepta del govern per eixir d'esta situació es que ara, s'endeute encara mes l'estat (o siga nosaltres també).
Hauriem de començar a revisar el que va pasar en les decades pasades a totes eixes economies sudamericanes que creixien tan i tant (igual que nosaltres fa poc)... a vore en quines coses ens comencem a pareixer.

Anònim ha dit...

Qué paradoja!!.Unos reciclando el cartón,el vidrio etc y otros mangantes robando miles de millones de euros...

Anònim ha dit...

¿No les gustaría saber qué piensan ,qué opinión les merecemos los pobretes españolitos de a pie a toda esta gente del caso Gurtel,del Palau de BCN ,de los corruptos de Valencia o de donde sea?.¿De qué hablarían en la boda de la hija de Aznar sobre nosotros?¿Que somos chusma,que los importantes son ellos? ¿Que los guapos y altos y glamourosos son ellos y ellas?¿Qué no hay comparación entre ellos y nosotros?.¿Que eso de doblar el lomo,de tener manos ásperas es para los otros y no para ellos?¿Que trabajar muchas horas por un salario de risa o llanto ,comparado con el de ellos no es nada?Mira tú por dónde me han entrado unas ganas tremendas de saber qué pensamientos cruzan las mentes de estos tiparracos,sólo sus pensamientos y opiniones hacia mí y los que son como yo,puesto que sus hechos ya los conozco.Ha quedado muy claro:son hechos propios de ladrones,pero de ladrones ladrones a altísima esfera.Que son los peores,puesto que conllevan el desprecio total hacia otros semejantes que ellos,ni siquiera,tienen como semejantes.Qué asco de tipejos!!!

Tonet ha dit...

Al carrer Sant Fèlix sembla que ja no passa l'autobus ( abans crec que el n.1 i 2)però existix una parada davant l'Ovella Negra, la gent major espera i espera eternament a que passe el bus fins que alguna ànima caritativa els diu que ja no passa ( crec que ara van per Sanahuja i la Ronda)amb indepèndencia que posen un paperet informatiu que prompte desapareix crec que l'ajuntament hauria de fer desapareixer l'antiga parada per no portar a confusió sobre tot a la gent major.

Anònim ha dit...

Entrevista a Enric Morera en "La Tertúlia" de Canal 9.

http://www.rtvv.es/alacarta/princiv.asp?idioma=0&id_video=1526

Des de les intervencions d'Enric Nomdedéu en els debats a l'Ajuntament de Castelló (2007) i a les passades europees (2009) no havia vist a un nacionalista valencià fer-ho tan bé en la tele. Vos la recomane.

Anònim ha dit...

Preguntes sense resposta:

Ara fa dos setmanes, els veïns de davant de la meua porta vàren haver de fer mudansa.

El banc els ha embargat el pis (Bancaja, però podria ser qualsevol altre)

I això mentres el govern es dedica a destinar diners de tots nosaltres (dels embargats també) per salvar les entitats financieres de la fallida.

Qui ajuda a les economies familiars?

On va a viure una familia que s’ha quedat sense casa?

Com ajudarien als ciutadans els 8.000 milions d’€ que l’Estat ha soterrat a Caja Castilla La Mancha? (o les línies especials de finançament per a entitats financieres amb problemes)

Al final, la pujada de l’IVA al consum de tots nosaltres és la que ha de pagar eixes “aportacions” al sistema financier?

Com li vindrà eixa pujada de l’IVA a una familia que ja s’ha quedat sense casa?

Baltasar

Nomdedéu ha dit...

disculpeu, vos estic llegint, però no tinc temps de respondre. Vaig de crani. Doneu-me un parell de dies. Gràcies

Anònim ha dit...

¿Per què canvien l'hora i ens diuen que s'estalviem molts milions d'euros i després este estalvi el mangoneen els mateixos i és per a ells?La gent estem farts de tanta manipulació material i del cervell.Ja no em mereix confiança ningú.Dins de la meua ment s'ha el·laborat algo extrany:la manca de confiança no s'ha quedat només per als polítics,s'ha dirigit cap a totes les persones.Quan trobe una persona que es dirigís a mi amb educació amb bones maneres ,em fa suspitar.I,es més,crec que dins de mi s'està gestant un canvi també.Crec que ,a causa de sentir i captar la mala llet d'alguns vers nosaltres,pobres persones cumplidores,m'estic tornant en mala persona.Crec que estic estudiant la manera de com atracar un banc o una seu de qualsevol entitat ,que a la fi són els que ens han portat al desastre económic en que hi som.Si ho faig ,tinc perdó perque sempre he sentit,tradició oral,que robar a un lladre té mil anys de perdó i al cap de mil anys el meu delicte ja haurà prescrit i jo també,clar,però la meua descendència tindrà les butxaques ben plenes.
És insuportable la cara dura i poca vergonya de tota esta gent.I el que ens queda...

Anònim ha dit...

Repassant el tema del Pla E, el PSOE diu que ha generat llocs de treball, i és de veres, si bé molts dels recursos se n’han anat en costos de projectes, arquitectes i materials.
Sent com és que la final eixos 8.000 milions els han de traure en pujades d’impostos (sobre tot de l’IVA), és a dir, els hem de pagar entre tots, tal volta caldria fer unes reflexions.

A Borriana, per exemple, li corresponen 5,9 milions d’euros, que s’utilitzaran en 6 projectes, alguns d’ells com el nou edifici per a la policia municipal o la reforma de la placeta de la Mercé de més que dubtosa oportunitat, ja que si la policia fins ara s’ha apanyat ara segurament Borriana té necessitats més urgents que eixes.
El delegat del govern anuncia en nota de premsa que gràcies al pla es crearan 230 llocs de treball (durant uns tres mesos) a Borriana.
Si s’haguera optat de veres per generar llocs de treball, realitzant projectes més intensius en ma d’obra, com ara neteja de camins, que estan tots que donen oix, els 5.9 milions d’euros, a un cost per mes/ lloc de treball d’uns 1.400 euros, es podria haver donat faena a 1404 persones durant 3 mesos, i això hauria ajudat molt més a la gent que està a l’atur i té necessitats econòmiques.

Si extrapolem a nivell estatal, els 8.000 milions d’euros a un cost mes/lloc de treball de 1400 euros (un salari decent) s’haurien pogut generar més de 5,7 milions de salaris mensuals, és a dir s’hauria pogut donar un salari per a quasi 2.000.000 de persones durant tres mesos.

Eixos diners haurien entrat en l’economia real mitjançant compres en les tendes, pagaments d’hipoteques, etc. Per al final acabar igualment en els bancs, en forma de imposicions, dipòsits o pagament d’hipoteques (contribuint a baixar la morositat en el pagament de préstecs i millorant els balanços de les entitats financeres).

Només es tracta una reflexió, però si al final entre tots tenim que pagar el Pla E, prefereix ajudar als meus conveins (o a mi mateix) a tindre diners per poder passar de la millor manera la tempesta que fer-li un edifici nou a la policia o gastarme una fortuna en fer una estàtua caríssima en la plaça de la Mercé que, si fins ara no ha estat, segurament este no és el millor moment per a posar-la.

Zapatero i el PSOE poden estar molt orgullosos del Pla E, però:
1.No s’ha tret tot el potencial que podia tindre.
2.Coincidixc amb Enric en que és intervencionista, a l’Ajuntament li diuen en què s’ha de gastar, com i en quines condicions. 8.000 milions i 5.000 milions ara dels dos Pla E, destinats a pagar factures pendents dels Ajuntaments amb els seus proveïdors, també haurien donat molta vida a eixos proveïdors i moltes de les empreses que han presentat concursos necessaris de creditors i moltes de les persones que estan a l’atur (laborals i autònoms) encara estarien d’alta.

Baltasar.

Enric 2 ha dit...

Un altre lloc on es podrien invertir eixos diners i que generarien llocs de treball seria en la neteja i repoblació dels boscos (amb espècies autòctones), obrir camins i assagadors, senyalització de sendes, recuperació d'elements etnològics, com bancals, casetes de pedra, etc. A més, eixes brigades, amb la formació oportuna, podrien utilitzar-se a l'estiu en tasques de vigilància i extinció d'incendis.

Anònim ha dit...

Creo que el Bloc es el único partido que puede levantar la mano y la cara bien altos....

Anònim ha dit...

Tonet:
Pero cómo quieres que quiten la parada del bus (San Félix), si dentro de cuatro dias hará falta, por cambio de opinión?.

En el Paseo Morella se arman unos emboces automovilísticos de cojones.
De mico o de avestruz.
Han tocado el semáforo que hay en la esquina Cardenal Costa/Paseo Ribalta, y hay que verlo para creerlo.

Los maceteros rompe-coches los han retirado. Desde el Ayuntamiento nos dicen que no costará nada al contribuyente el quitarlos. Pero no dicen si tendrán que pagar los maceteros, o no. Solo hablan del coste de eliminarlos.
¿Juego de palabras?.

Anònim ha dit...

Una curiosidad.
El Sr. Ricardo Costa, ha sido apartado de sus funciones.
Sigue percibiendo los emolumentos que cobraba o está percibiendo las prestaciones por Desempleo?.

Anònim ha dit...

Opinión.
Si los planes Zapatero son intervencionistas porque le dicen a los ayuntamientos en qué se tiene que gastar, debe ser, supongo, porque si no fuera así se lo gastarían en cohetes, equipos de futbol, campos de golf y ........
No se fian.

Anònim ha dit...

Quines coses!!! Quines similituts!!!No acaben de aclarir-se ni aclarir-mos si Ricard Costa és secretari o no és secretari,si té i segueix amb les seues funcions,si és o és el anti-secretari...Com ja hem tingut, a la Història, per ací , situacions paregudes,Ricard Costa queda com Benet XIII,uns diuen que no,uns altres que sí,ell erre que erre i segueix en "sus XIII" i nosaltres sense saber cap on pegar.¿Té apartament a Peñíscola el sr Costa? Igual se'l trobem per allà,com el papa Luna...

Anònim ha dit...

Hace unos días iba yo con un sobrino por la calle Zaragoza bajando hacia Rey Jaime y vimos al señor Nomdedéu y me preguntó mi sobrino ¿por qué va siempre tan serio?.Tiene cara de mal genio...Le contesté que no lo sabía,es verdad que tiene cara de muy serio ,como enfadado,pero no sé si es así o apariencia puesto que no he hablado nunca con él.

Nomdedéu ha dit...

Anònim-Opinión.
M'importa poc si l'Estat es fia o no. Es creu en la descentralització administrativa i en l'autonomia municipal o no. I jo crec en totes dues coses.
De fet, podria plantejar-ho al revés.
Com no me fie del que fa l'estat amb els meus diners, en la renda li diré en que pot gastar-se'ls i en que no.
A l'altre anònim, digue-li al seu nebot (que sembla que em veu moltes vegades ja que diu que vaig "siempre" tan serio) que la propera vegada em pare i em diga alguna cosa. Vora com no sóc tan seriós. No recorde el dia ni el moment, no sé d'on venia ni on anava.
Normalement, la gent (està malament que jo ho diga) que sóc amable i simpàtic

Ezequiel ha dit...

Todo el mundo debe de estar preguntándose lo que me pregunto yo,¿Cómo se ha llegado a lo que se ha llegado?los Colegios e Institutos,parecen lugares donde acuden delincuentes jovencísimos pero avezados.Acabo de ver que en un autobús escolar han abusado unos cuantos de una niña,que el conductor era G.Civil y no movió un dedo ni par´ço el vehículo ni hizo nada,perfecto,viva la Pepa.Políticos corruptos que nos restriegan por las narices sus actos sin avergonzarse,al contrario,la risita de Ricardo Costa le acompaña en todo momento sin ser oportuna,los abrazos y besos se prolifran entre los peperos valencianos sin venir a cuento,en otros lugares más corrupción,más de todo pero cuanto más malo mejor.¿De qué sirvieron los esfuerzos de nuestros padres para dar una buena educación y una carrera a los de mi generación(40 años).Todo por los suelos,todo pisoteado.Hemos sido demasiado condescendientes con todo y todos,extranjeros incluídos y se han aprovechado y bien que lo han hecho y mal ejemplo nos han dado.Muertes,apuñalamientos ,violencia de género o de la que sea,el capazo bien lleno de todo lo peor.Si un extranjero delinque ,tiene que devolver lo robado o reparar el daño en lo posible,luego la cárcel pero la de su país no la de España donde come y duerme gracias a nuestro herario,encima.Todo muy mal.¿Se puede salir se esto?Se han lucido los gobernantes...