14 de maig, 2011

"QUATRE EXEMPLES I UN FRACÀS" - Levante-EMV - 14.05.11


De vegades els suports de les campanyes electorals van farcits de mentides. Em referisc als vídeos de campanya, a les falques radiofòniques, als cartells. De vegades es trien imatges enganyoses, que poden conduir a la confusió. Però en tot cas, i si més no en els partits més grans, res d'això, de la imatge, del missatge, no es deixa a l'atzar, a la improvisació. No, darrere hi ha un treball seriós, per part de professionals que decideixen perquè este eslògan sí i aquell no, o perquè triar estes imatges i no aquelles.
Per això sorprén la campanya gràfica del PP local. En les grans tanques ha triat quatre imatges del nou Castelló, per tant d'allò que consideren més rellevant de la gestió d'Alberto Fabra al capdavant del consistori en estos darrers quatre anys.
El pont sobre el Riu Sec, el passeig central del Ribalta, el Palau de la Festa i el Bicicas. Estes quatre icones de la modernitat són les triades pel PP per explicar la seua gestió. I el cert és que la cosa té la seua gràcia.
El pont és tot simplement una mostra de balafiament de cabdals públics. Un pont innecessari sobre un riu prescindible. Un clar exponent d'eixa política de postal que tant agrada als populars, consistent en fer la cosa més aparatosa i cara possible, encara que en la pràctica no siga útil. “La gent compra pels ulls”.
El Bicicas és una proposta del BLOC, presentada en roda de premsa el el 21 de novembre del 2006, per Vicent Marzà, número tres de la llista i jo mateix, que repetisc com a candidat a l'alcaldia. Els convide a buscar en les hemeroteques i fonoteques una sola declaració en eixe sentit de cap altre partit. No les trobaran perquè no existeixen. Mai abans que nosaltres ningú no havia parlat d'implantar este servei a la ciutat. I nosaltres encantats de que ens copien, però podrien fer-ho bé. El nostre projecte incloïa carrils-bici i manteniment dels actuals.
La imatge del “empedrao” del Passeig Ribalta, més enllà del debat ara ja estèril de si calia o no que el TRAM travessés i separés el parc en dos, el que demostra és precisament els incompliments de la Generalitat amb Castelló. La imatge no mostra el TRAM, perquè el TRAM, continua sense passar-hi, tres anys després. Un fracàs, un incompliment convertit en imatge electoral!
I finalment, el Palau de la Festa. Un edifici que havia de ser pagat per la Conselleria, i que no ho ha estat, obligant l'Ajuntament a avançar els diners (de fet, com amb el TRAM, amb la Ronda de circumval·lació...). És a dir, obligant l'Ajuntament a demanar un crèdit; i per pagar crèdits i interessos, dels incompliments de la Generalitat, el PP ha augmentat taxes i impostos per damunt de l'IPC.
Francament, si jo hagués imaginat una campanya en negatiu contra el PP, no ho hagués fet millor. En quatre imatges, en només quatre imatges han aconseguit definir els quatre anys de govern d'Alberto Fabra.
Esgotament de model de ciutat i bloqueig creatiu, raó per la que els principals projectes de la ciutat han estat copiats, malament, dels programes electorals del BLOC. El transport de via reservada el vam presentar nosaltres el 2002 i ens van mirar uns i altres com si ens haguérem begut l'enteniment. El Bicicas, ja ho he dit, també proposta nostra del 2006.
Polítiques cares i provincianes per resoldre problemes inexistents, com ara fer un pont singular per un riu sense aigua. Sotmetiment vergonyós als interessos de partit, per damunt dels de la ciutat, com en el cas del Palau de la Festa, que havia de pagar el Consell, que ha pagat l'Ajuntament i que ja vorem quan convertim en diners els convenis i reconvenis, que signa un President sense solvència política, moral ni econòmica.
I el més greu és que els cartells en són quatre, però en trobaríem mitja dotzena més. A quina més esfereïdora.

6 comentaris:

Anònim ha dit...

Enric, sóc votant del Bloc des de fa molts anys,visc a un poble al interior sud de la província de Castelló i per aquestos paratges pràcticament no vos coneixen, ningun cartell de Compromís,ningun mitin electoral, ningun passeig de candidats. Crec que ho haguereu de tindre en compte a veure si arribem al 5%. Molta Sort.

Nomdedéu ha dit...

Intentem arribar a totarreu, però és cert que anant justos de recursos, sempre es privilegien els llocs on tenim llistes, deixant desemparats altres valencians i valencianes, que també tenen dret a sentir-se representats i comboiats.
Demà en parle amb l'organització a veure si més no, el cotxe informatiu pot fer un tomb.. o dos...
Gràcies i força!

Anònim ha dit...

Jo també sóc simpatitzant del Bloc i també sóc d'un poble on no teniu representació. El meu humil consell és que passareu un correu d'estos anomentats "forwards" que anaré rulant entre la gent on explicareu alguna coseta sobre el Bloc, i on comentareu que teniu representació en x pobles i eixes coses. Perque jo crec que la gent que s'informe un poquet i té sentit comú i raó vos votarà. El problema és eixa gent que diu, "és que a mi no m'agrade la política", "és que tots els polítics són iguals" i no llig cap periòdic, i l'única informació que rep és la que sent de la televisió com qui no vol la cosa, i eixe tipus de gent és la majoria en el meu entorn. Eixe tipus de gent no coneix el Bloc, i jo se que si el coneguera el votaria, perque és gent desenganyà del PPSOE. Doncs, si ells no busquen la informació, que sigue la informació la que vage a d'ells, per això et dic que un correu amb presentació power point estarie bé.

Enric 2 ha dit...

Hola, Enric, només he entrat un segon per felicitar-te perquè hui he rebut la circular de l'Acadèmia valenciana de la Llengua de la jornada sobre l'ús del valencià als blogs i he sista que estàs convidat.

Per cert, crec que s'ha perdut una gran oportunitat per a Castelló d'haver fet una gran zona verda que unira el parc ribalta i l'UJI estirant el Jardí dels sentits per l'Avinguda de la Universitat. Una llàstima.

ALI ha dit...

Gràcies Enric, em fa il·lusió, la veritat és que sí. Em va telefonar la Presidenta i de seguida vaig acceptar.
Doncs sí, de fet, el propi TRAM que ha fet malbé el PArc, també ha afectat la UJI...bé, ja ho saps.
Anònim. Em sembla una bona idea, molt bona. En passar les eleccions ens hi posem, estos quatre anys hem de fer contactes a molts pobles amb els que no hem pogut fins ara.

Nomdedéu ha dit...

sóc Enric. Però a l'ajuntament hi havia una sessió oberta a nom d'Ali. Com ha de ser regidora...