A les sis del matí del dilluns següent a les eleccions, Roger Mira, candidat de Compromís, eixia de viatge cap a Dublín. No era un viatge de plaer, era feina. Mira és un xicotet empresari que exporta al mercat anglosaxó taulell fet ací. Estic segur de que li hagués agradat fer este article (o un de millor) per agrair a les 11.857 persones que van donar suport a la candidatura que ell encapçalava. En la seua absència, ho faré jo.
Este resultat electoral és un èxit d'una dimensió que paga la pena de ser subratllada. Més enllà que s'hagen fet més actes electorals que en cap altra campanya a les generals, més enllà de que haguem mobilitzat més gent que mai, més enllà que Mira s'haja guanyat un enorme respecte dins el partit i la coalició per la seua capacitat de treball i la seua entrega, més enllà d'haver aconseguit el primer diputat nacionalista, Joan Baldoví, en 70 anys; vull entretindre'm en algunes xifres que trobe fonamentals.
En números rodons 12.000 persones (poc més de 3000 el 2008) han dit que tot i les dificultats d'aconseguir un escó per la circumscripció de Castelló, preferien votar a Compromís abans que votar formacions que traurien diputats, però que no els representaven. Així de clar. Un avís per alguns, que segueixen mirant cap un altre costat, convençuts que el seu fracàs es puntual i generat per la crisi mundial, sense entendre que la seua davallada és estructural i té vocació de perpetuïtat. Al valencianisme no li va bé quan li va mal al socialisme, és a l'inrevés, al socialisme li ha anat bé mentre a nosaltres ens anava malament. Ara que tenim una formula electoral d'èxit, ha quedat clar.
Més xifres. A la ciutat de Castelló la llista encapçalada per Mira ha aconseguit només un centenar de vots menys del que va aconseguir la llista municipal al 2007. Això el que significa és que eixe 5% pelat és el nostre sòl electoral, fins i tot en les generals, on tradicionalment hem aconseguit pitjor resultat. I per tant la lectura ha de ser forçosament la de la consolidació i creixement (multipliquem per 5) dels nostres resultats, la qual cosa albira, sempre que treballem bé, uns excel·lents resultats el 2015, que ens poden posar l'alcaldia a l'abast.
8 comentaris:
enric, quina valoració fas del resultat de compromís a la serratella?
COMPROMÍS 54
PP 53
Això va eixir publicat el dilluns al Mediterráneo en edició impresa.
La meua valoració és que els follets de la impremta abusen de la vitamina Compromís i publiquen qualsevol cosa. El resultat real va ser:
PP 53 81.53 %
COMPROMÍS-Q 4 6.15 %
PSOE 2 3.07 %
UPyD 1 1.53 %
ESPAÑA 2000 1 1.53 %
molt bé. i que te pareix que compromís haja sigut el 2n partit més votat a la serratella?, no sé si hi ha hagut algun altre poble de la província de Castelló on Compromís haja sigut la segona força més votada.
i si saps a quin poble té més percentatge compromís en la província de castelló? a xodos per exemple trau un resultat molt bo.
enhorabona pels bons resultats en general.
http://resultados.elpais.com/elecciones/2011/generales/congreso/17/12.html
ací estan tots els resultats, estem contents, la veritat. I és molt important vore resultats a la sarratella, culla i molts altres pobles menuts, on no tenim presència, i malgrat tot aconseguim percentatges importants. en molts d'estos pobles aconseguiriem un regidor amb poc esforç. és trobar la gent. estem en un bon moment, moment de créixer.
gràcies per les felicitacions
Doncs jo pense que qual el PSOE es recupere i vinga altre canvi de cicle, al gent tornara, al igual que en 2008 y 2004, a votar masivament al PSOE per a treure al PP del govern... No crec que este vot es convertisca en estructural, en les generals no, en les eleccions a les Corts si que crec que es convertirà en estructural i que Compromís no serà extraparlamentària.
Correcte. Si parlem de creences, no és discutible. Un creu en coses i ja està. S'hi pot creure després d'una anàlisi racional, o s'hi pot creure com es creu en un déu.
No sé quin és el teu cas. Jo aporte una dada que és difícil de desmentir. Tradicionalment "valencianistes" ha votat al PSOE perquè el valencianisme no articulava una opció electoral creïble. Mai "socialistes espanyols" havien votat valencianisme com a mal menor.
Això és així, i ho és en milers de cassos. Votants, militants, i càrrecs públics.
Tornarà eixa gent a votar PSOE si veu que el valencianisme progressita obté resultats electorals? Jo en tinc dubtes. Un percentatge menor continuarà espantat per allò que se'n diu vot útil? Podria ser. Una part, fins i tot d'eixa gent, considerarà que el seu vot ha estat útil per fer la reforma laboral que volia la dreta, o indultar els banquers delinqüents que ens arruïnen i continuarà votant el PSOE? En dubte més.
La reposta en quatre anys.
Enric, jo visc fora del País Valencià però vote ací i he votat Compromís en un poble de Castelló. Per favor, manteniu la unitat de la coalició i tracteu d'atreure el vot de molts valencianistes que voten PSOE. Tampoc m'ha agradat la divisió del vot entre Compromís i ERPV, no entenc com desprès de 35 anys de desencisos, no som capaços d'unir-nos. Jo era proper al PSAN però reconec que amb el purisme no es va enlloc. Sou els unics que vos heu atrevit a plantar cara als corruptes. Mantinguem la unitat i captem mes gent. Es ja una questió de dignitat per deixar de ser "la Sicilia di Don Fabrizio Castiglione e la sua camorra". Molts d'anims. Robin Hood of Sherwood.
Gràcies per la valoració. La coalició, si la cuidem, té recorregut. És una estratègia electoral que està funcionant. No sense tensions i distetencions, clar, però això passa a tot arreru. En l'horitzó està Compromís, un compromís amb la sostenibilitat nacional. Això és, social, econòmica i mediambiental.
Gràcies pel suport. Treballem per no decebre a qui creu en nosaltres, i per eixamplar l'aspectre social al que representem.
Publica un comentari a l'entrada