04 de maig, 2012

"DEMAGOGIA I LANGUE DE BOIS" -Levante.EMV - 05.05,12


Hi ha moltes  coses que no m’agraden al món de la política. Una és la demagògia. L’altra allò que en francés en diuen “langue de bois”, tenir la llengua de fusta. 
Segons el diccionari, la demagògia seria aquella política fonamentada en la utilització de mètodes emotius i irracionals per a estimular els sentiments dels governats perquè accepten promeses i programes d’acció impracticables. I qui diu això, diu per a fer passar per una gran acció política una escenificació patètica i sense cap valor.
Pel que fa a la “langue de bois”, podríem dir que es tracta d’una forma d’expressió, especialment en la política, que intenta ocultar la incompetència o la manca de voluntat per abordar un tema, a costa de proclamar llocs comuns abstractes, pomposos, o que s’atinguen més als sentiments que no pas als fets. Altrament dit, fugir d’estudi dient banalitats per por a dir les coses pel seu nom.
Doncs jo hui m’apreste a no fer ús del segon recurs estilístic, per tal de combatre el primer. És a dir, parlaré clar i ras, sense embuts, amb intenció de subratllar la demagògia d’altres. I si s’enfaden que s’hi posen dues fulles. 
En les darreres setmanes hem assistit a algunes accions propagandístiques per part d’EU i PSOE (notes de premsa, plenaris, octavetes...) anunciant que renunciaven a beure aigua o prendre café debades a l’ajuntament. EU ho va dir des del primer dia i així ho ha fet. Consideren que tot això són privilegis. Bé està. A ca el PSOE, és nou. Fins ara no només en consumien, sinó que com si princesetes i marquesets fóren, han estat anys demanant que una ordenança els pugés cafés i tallats al despatx.
I nosaltres? Ai pecadors! Ho confesse, amb certa freqüència, especialment als plenaris, bec botelletes d’aigua que, com a la resta de la Corporació, em facilita la casa. I café. Sí, normalment prenc un o dos cafés pel matí a l’Ajuntament. Per cert, que en nou anys mai m’han pujat un café al despatx, baixe i me’l faig, o me’l fan, i me’l puge tot solet al despatx. No sóc fill de la Polla rossa, jo!
Més coses, i més importants, els sous. L’Ajuntament té quatre portaveus. Un, el del PP, el Sr. Mulet, és a més a més segon tinent d’alcalde i té un sou superior a la resta. Al que segons va explicar l’altre dia, hi suma el que li continua pagant la seua empresa, en la que no treballa fa anys! Ell i la seua empresa sabran a canvi de què.
La resta, la Sra. Marco, del PSOE, la Sra. Carreras d’EU i jo mateix, cobrem el mateix sou, i tot i tenir idèntica obligació és obvi que no dediquem el mateix temps a l’Ajuntament, però això ja ho valoraran vostés a les eleccions. 
Des d’enguany, a la meua dedicació parcial municipal, sume la dedicació parcial a la diputació. La Sr. Marco cobra una dedicació parcial de l’Ajuntament, el seu sou de la UJI com a  professora, i el que cobra com diputada provincial. Res a dir, però dóna un cert rubor sentir-la parlar dels veïns que no poden comprar mortadel·la, com si fos Santa Isabel d’Hongria! 
I la Sra.Carreras suma al seu sou polític el de subdirectora d’un institut. Ella diu que ha renunciat al sou polític. No és cert. El cobra puntualment cada mes, si després el regala a EU o a Càritas Interparroquial és el seu problema. Si en lloc de seure un pobre a taula seu un comunista res no canvia, a vostés els costa el mateix que la resta.
Cobrem de la política, perquè és lògic i lícit que se'ns pague per la feina feta. Però fer soroll mediatic per renunciar un café debades o un glop d’aigua, mentre s'acumulen dos o tres sous públics, és pura demagògia. I la demagògia és una mala targeta de visita. Sense rigor mai no guanyarem al PP, perquè ningú no ens prendrà seriosament. I nosaltres sols no podem.

3 comentaris:

Anònim ha dit...

Molt bo!!!

Nomdedéu ha dit...

A tothom no li agrada, com és lògic. Per exemple:
Victor Tormo, de la llista d'EU, i un dels activistes que ens insultava en prendre possessió, callant els dos segons que va passar la representant d'EU a prendre'n, i reprenent els insults després, escriu a una pàgina d'internen:
"És curiós que Enric Nomdedeu (Bloc / Compromís) carregue contra l'oposició municipal, amb les agressions que ens està infringint el PP a tota la ciutadania. No sòl invertir temps en rebatre les seues argumentacions. Des de molt temps se li veu còmode amb els del PP. Abans compartint amb ells govern municipal; ara, tot i la imatge pública que tracta de transmetre,sent condescendent amb les propostes peperes. Però aquesta vegada vaig a mullar-me, doncs m'indigna que en l'article adjunt(que ha estès per les xarxes socials i publicat al Levante) haja dit falsedats i insultsde la nostra companya Carmen Carreras (EUPV), emprant la mateixa demagògia que tant li desagrada segons diu en l'article.
L'arribada de Carmen a l'ajuntament ha suposat un ingent nombre de propostes innovadores des de l'esquerra, intentant que hi haja major participació ciutadana, més transparència icap privilegi per als regidors municipals.
Com servidora pública, Carmen fa política però no viu de la política sinó del seu treball com a funcionària d'educació. Per cert, el seu lloc de treball l'hi va guanyar per mèrits propis en una oposició.
Els diners assignat a Carmen com a regidora els inverteix en el funcionament de la política municipal que realitza EsquerraUnida a Castelló, per tant és fals que acumula dos sous.
És lamentable que Nomdedeu no utilitze l'espai mediàtic que li proporcionen per atacar els franquistes peperos que ens governen i cree sinergies amb els que des d'altres formacionspolítiques lluitem per un món més just (espais, per cert, dels quals no disposem aquelles formacions polítiques, com Esquerra Unida, per incòmodes que resultem al sistema) Pense que el Bloc / Compromís no es mereix tenir un submís comNomdedeu. Però ja s'ho faran.
Nosaltres com sempre, treballant al carrer i en les institucions encara que no tinguem els focus mediàtics que altres tenen. Però amb la cara ben alta i dignament."

No entraré a detallar qui ha presentat més propostes, quines són més innovadores, qui ha votat a favor de quines, ni res per l'estiu. Una part d'això és simplement estadísitic i comprobable, l'altra, opinable i per tant, no ens posariem d'acord. Tampoc perdré un segon en rebatre les seues opinions sobre mi, o la política que fem. Ni les que diu ací, ni les que apareixen a twitter, dient que tot és una maniobra meua per demanar més sou al PP o una delegació. Ignora, o fa vore que ho ignora, que és una proposta del meu grup, i no d'EU, la que va fer que el PP fes marxa enrera i anul·lés la pujada de sous que ja havía aprovat en solitari al plenari.
Només vull subratllar una cosa, diu Tormo que jo afirme que Carreras suma dos sous, quan en realitat, l'entrega al partit. I és això, precisament això el que jo denuncie. Que diguen que renuncia al sou, però no expliquen que el cobra i l'entrega al partit, o a qui vulga, com nosaltres entreguem una part del nostre; però que no estalvia un sol cèntim d'euro a la ciutat de Castelló.
Dir "renuncie al sou", sense explicar que el cobra i l'entrega al seu partit, és un intent de confondre a la gent, i es fa, amb la voluntat de posar-se en un planol ètic superior a la resta. Jo tot simplenet explique que ara mateix tinc dues dedicacions parcials (ajuntament i diputació) i ella el seu sou professional i el de l'ajuntament, si se'l queda o el regala no hi fa res. Però és que a sobre, en el meu article s'explica clarament que no se'l queda.
Tot per no explicar les condicions que la pròpia Carreras en explicà un dia. Si volen les explicarem, que la cosa té el seu què.

victor garcia ha dit...

No havia llegit este comentari, molt curiós... No sé de què em sona tots estos atacs de "l'esquerra autèntica", crec que són sistemàtics i cíclics. No els agrada que hi haja una altra manera de ser progressita, i fins i tot que siga seriosa.