26 d’abril, 2013

"LA IMPUTACIÓ DE BATALLER" - Levante-EMV - 27-04-13


Dijous passat el plenari va tindre alguns episodis de tensió, especialment quan es va parlar dels grups feixistes que actuen a la ciutat, i després de l’enèssima negativa del PP a complir la llei i retirar els carrers que en el seu moment es van dedicar a destacats membres de l’antic règim.
I entre mig d’això l’alcalde entrava i eixia de forma inusual de plenari. Ara a bou passat jo diria que amb cara de preocupació. A les 6 de la vesprada, s’inaugurava la fira del llibre, i aquells membres de la corporació que havíem decidit anar-hi ens havíem concentrat als porxos de l’Ajuntament. Després baixà l’alcalde i el seu seguici. Plovia una intensa pluja fina, d’aquella que sense semblar-ho et va calant fins al moll dels ossos. La nostra portaveu adjunta, Ali Brancal s’aixoplugà davall el paraigües del responsable de protocol. L’escorta de l’alcalde tapava, no sé si premonitòriament, a Vicent Sales, i l’Alcalde anava sol, amb el seu paraigües. En vore’m desprotegit i xop, em convidà amable a resguardar-me sota el seu de paraigües. Així vam fer el camí fins a la Fira del Llibre. Algú ens va fotografiar. M’agradaria tenir eixa foto.
A la Fira estant, mentre es feien els parlaments d’honor, una noticia feia camí boca orella: “ja ho saps, no? Han imputat a l’Alcalde en el procés de finançament il·legal del PP. En el Gürtel. El sis de juny ha de comparéixer”. No ho sabia, em vaig quedar un poc sorprés, ho reconec. Després pensant que ha estat un alt responsable de la Conselleria de Sanitat durant molts anys, deixà de sorprendre’m. Vaig mirar a Bataller que començava la seua intervenció: “los libros son muy importantes, y esta magnífica instalación -una carpa plegable- los alberga. Pero todos los libros no estan aquí. Hay más”. Molt al seu estil. Em vaig preguntar què deu passar pel cap d’una persona, quan sap que l’acaben d’imputar dins la investigació de la trama corrupta més important del país. I he de dir que des del punt de vista humà vaig sentir una mena de comprensió...però se’m passà de seguida. No haver-ho fet.
Li ho vaig comentar a Ali Brancal, i vam anar a prendre un café mentre fèiem temps abans d’un altre acte. Vam recordar coses. Per exemple, que el nostre grup va defensar una moció a l’ajuntament que proposava que tots els regidors i regidores ens comprometérem a presentar la dimissió si érem imputats per delictes relacionats amb la nostra activitat pública. El PP va votar que no, dient que una imputació no significa necessàriament una condemna. És cert. De fet, el que jo vaig argumentar és la situació actual és tan greu que val més perjudicar a un polític que al final resulta innocent, que seguir perjudicant a la política en general. Tant és així, que Ali Brancal i jo vam signar davant de notari el compromís de dimitir si som imputats. Ningú més ho feu. De cap altre partit. De cap.
També vam recordar la doctrina d’Alberto Fabra segons la qual un  imputat no pot estar en un òrgan de govern. I vam recordar també que Bataller va ser efímer vicealcalde i és alcalde efímer, per voluntat del propi Fabra. Voluntat imposada per sobre de les aspiracions d’altres membres del seu equip de govern. I la batalla continua. 
Per tant, si Bataller no té la dignitat de renunciar, Alberto Fabra li ho hauria d’exigir. “Yo te puse, yo te quito”. Com a poc, Bataller hauria de cedir l’alcaldia, perquè el que és l’acta de regidor d’acord amb el TS li pertany. Fabra va obligar a dimitir al Conseller José Manuel Vela, quan el van citar a declarar com imputat. Com Vela no era diputat, deixà la política.
Bataller no ha de seguir com alcalde. Tinc el convenciment que s’aferrarà a la cadira, però també crec sincerament que això és el final de la seua carrera política. Cada dia se li complica més la possibilitat d’encapçalar la llista. 
Però...què passaria si dimitís, o el feren dimitir? No sé exactament que és el que preveu la legislació, però es dóna la circumstància que per a que Bataller assumís l’alcaldia, van haver de renunciar a ella tots els que anaven per davant en la llista. Marta Gallén amb la lícita ràbia per vore com li tornen a passar per sobre.  Moliner, ben situat a la Diputació. Marisa Ribes sense ambició per ser alcaldessa. I francament, ara no sé si eixa renuncia és per a tota la legislatura, amb la qual cosa el primer seria Miguel Ángel Mulet i darrera d’ell Vicent Sales; o bé, es tornaria a produir la pugna entre Gallén i Mulet, que el 2011 es saldà amb el disgust de tothom, moltes llàgrimes i més crits.
En tot cas, allò que és segur és que la governabilitat de la ciutat es complica encara més. El no lideratge de Bataller està encara més debilitat, per molt que en públic tot siguen mostres de suport. Tothom sap, que el que ha passat és extremadament greu. No només per al PP, que m’és ben igual, sinó per a la ciutat. I això em preocupa sobremanera. 
Alfons Bataller em va dir un dia en un plenari: “la diferencia entre usted y yo es que usted no ha gestionado y yo sí”. S’enganyava, he gestionat en el sector públic i en el privat. La diferència entre ell i jo, és que a mi no m’investiguen per corrupció.