07 de juny, 2014

"LA SENYORA MANN" - Levante-EMV- 07.06.14

Charles Dickens va publicar el segle XIX i per entregues mensuals, les aventures d’un jove i famolenc orfe batejat com Oliver Twist.
Oliver, que havia perdut a pare i mare, va passar els seus primers anys a l’asil de la senyora Mann. Igual que la resta dels xiquets en l’orfenat, Oliver patia més fam que Falete a la Isla de los famosos. Després de cada menjada, hi havia a l’orfelinat dos run-runs. El de les panxes mig buides, i els de les converses de protesta que veu baixa compartien els interns. Un dia els xiquets van triar a Oliver per a que en delegació de la famèlica legió anés a demanar racions més complidetes. Dit i fet, aquella nit, després del frugal sopar Oliver es dirigí al director i li va demanar més menjar. La reacció no va ser l’esperada, en lloc d’una tassa de brou, el va posar “a caldo”. Li’n va dir més que a un gos. El Director es va enfadar tant que va donar instruccions al bidell Mr. Bumble de que es tregués de sobre el xiquet, oferint-lo com aprenent a qualsevol que el volgués contractar. “Aprenent” al XIX ve a ser com un becari al XXI. Cap dret laboral, la baldufa de tothom i a patir gana. 
I tot això m’ha vingut al cap a causa d’unes declaracions de la Defensora del Pueblo demanant que els menjadors escolars atenguen en estiu als menors vulnerables. Segons el comunicat de la institució, garantir una adequada alimentació infantil ha de ser una prioritat per a tots els poders públics. La trista realitat ens demostra que per desenes i desenes de xiquetes i xiquets l’àpat que fan a l’escola és l’únic amb valors alimentaris equilibrats; quan no directament l’únic. 
Per això, perquè l’estiu ja està ací, la nostra portaveu adjunta Ali Brancal, va defensar sense demagògies i argumentadament la necessitat de posar en pràctica això que ara, unes setmanes després, confirma la Defensora del Pueblo que és una veritat empírica, i una necessitat urgent. 
I a tot això, què pinta ací el bo d’Oliver Twist? Doncs resulta que davant la petició del nostre grup, a la que van donar suport la resta de grups de l’oposició, la regidora Querol, la responsable de serveis socials, va dir que volíem donar pena i fer creure a la gent que Castelló era com el Londres descrit per Dickens. I que: “esto es una cosa seria, no una història de Oliver Twist”.  La regidora té la mateixa sensibilitat que la mà esquerra del Capità Garfio, perquè la cosa no es va quedar amb tan desafortunat comentari, no. Va voler argumentar que l’ajuntament inverteix dos milions en ajudes a famílies en situació difícil, pel mig de Serveis Socials, i que dos milions, són molts. Per ser exactes, són menys de la meitat dels que en el mateix període dedica l’ajuntament a pagar interessos del deute al que ens han condemnat quasi dues dècades de governs populars a Castelló. 
I a més a més, va fer ostentació d’un lamentablement escàs nivell d’argumentació. Ens va acusar de voler destruir les famílies. Perquè eixa mesura “separa a los hijos de sus padres” i “las familias han de comer juntas”. 
I per acabar d'adobar-ho, ens va dir que el govern municipal, ja organitzava colònies d'estiu. Obviant que les colònies són només per a xiquets, i que els pares no hi poden anar allí a dinar! Ridícul.
Però clar... estem parlant d’una persona, que quan l’estiu passat vam plantejar una mesura similar, també sense èxit, va contestar que a Castelló no hi havia xiquets mal nodrits. I que “si alguien tubiese hambre, yo lo sabria”. I eixe és el nivell. 
És bo saber que la regidora ha llegit Dickens, però fóra bo que també sabés que Oliver Twist, tot i ser una prodigiosa novel·la social, no és tot ficció. De fet, està inspirada en la vertadera història de Robert Blincoe, un infant que va patir una vida miserable, i que de ben menut es va vore obligat a treballar en un molí de cotó. I és que la fam és real. Encara que a ella no li ho hagen dit.


AMB L'ARTICLE ENTREGAT, EL PP HA FET UNA RECULADA AMB TOTES LES DE LA LLEI, I NO NOMÉS HA POSAT EN MARXA UN MENJADOR D'ESTIU AL BARRI DE PERPETUO SOCORRO (IRONIES DE LA VIDA) SINÓ QUE ESTUIDA DONAR DE MENJAR A LES COLÒNIES D'ESTIU. AIXÒ SÍ, LA REGIDORA NO S'HA DISCULPAT NI AMB NOSALTRES, NI AMB LA SOCIETAT.