24 de juny, 2014

"LOST IN TRANSLATION" - www.castelloninformación.net. 25.06.14

És el que passa amb les traduccions, que sempre es perd alguna cosa de l’original. El PP valencià, i el local des que el meu col·lega columnista Pérez Macián ha estat elevat a la condició de portaveu (per compensar que només li queden competències en modernització i personal) fan un ús constant de l’espantall del “tripartito”. 
Eixa aclamació al “tripartit” com origen i fi de tots els mals haguts i per haver, tenia sentit a Catalunya, perquè el terme definia un govern que durant set anys va cometre alguns errors de manual. Ho pagaren a les urnes.
En canvi, el recurs constant al tripartit per part del PP ací, perd gran part del seu sentit. I segons com, fins i tot aconsegueix el contrari del que pretenen els qui el gasten pejorativament.
Ells volen fer por: “que ve el tripartit, tanqueu les portes amb forrellat...” Quin tripartit? Està afirmant el govern popular (i tant se li val que siga el valencià com el local) que la suma dels vots dels tres actors de l'hipotètic tripartit superaria als vots del PP? Quina alegria! Seria el primer colp en 20 anys! Seguirem treballant així. En tot cas, cada colp que el PP adverteix de l'adveniment d'un tripartit, en realitat està anunciant la seua derrota, la seua pèrdua de condició de partit de govern.
D'altra banda, l'experiència més pròxima que tenim de tripartit és la localitat de Vila-real. I no és que ho diga jo que en sóc part interessada, és que quan parles amb les empreses que hi treballen et reconeixen que el dia a dia ha dissipat tots els seus dubtes. Que ara cobren la feina feta, en terminis raonables, no com quan governava el PP que va deixar un bony que no se'l salta ni Fosbury en la seua millor època. 
S'equivoca el PP, i s'equivoca molt amb eixa estratègia comunicativa. Posaré un exemple de com estan de desorientats. Pérez Macián va criticar ferotgement, la “inaceptable doble vara de medir del tripartito en Castellón porque éste guardó silencio ante los 16 indultos por violencia de género del Gobierno socialista de Rodríguez Zapatero y ahora plantean una revocación del indulto a una guardia civil condenado”.
Anem a pams. El tripartit no existeix. I en tot cas, no existia en el període de govern de Zapatero i els 16 indults, perquè durant aquells set anys, EU no tenia representació municipal. I Pérez hauria de saber que una condició indispensable per fer un tripartit és que hi haja tres parts.
D'altra banda, la proposta no és de cap tripartit, és de Compromís, i la presentem precisament perquè ens sembla singularitzable el fet que siga un Guàrdia Civil condemnat per no assistir a una víctima de violència de genere i gravar en video l'agressió, qui rep el favor de l'indult. No sé si per ser fill d'un càrrec del PP.
A l'Ajuntament no vam poder debatre la iniciativa, perquè el PP la va vetar; això sí, l'hem debatut a la diputació, i Vicent Sales entre d'altres coses ha dit: 
“Lo que tiene que hacer la oposición es plantear los cambios legislativos en el Congreso y en el Senado, a través de sus respectivos diputados y senadores, para que se revise la concesión de indultos, en lugar de hacer propuestas de este tipo en la Diputación”. Els podriem dir el mateix quan presenten qüestions sobre les que no tenim competències, però bé està.
Si van al web del PP local, trobaran la següent frase textual, signada per Pérez Macian: “Lo que tiene que hacer el tripartito en el Ayuntamiento de Castellón formado por el PSOE, Bloc-Compromís y EU es plantear los cambios legislativos en el Congreso y en el Senado, a través de sus respectivos diputados y senadores, para que se revise la concesión de indultos, en lugar de hacer propuestas de este tipo en el Ayuntamiento de Castellón”,
És a dir, el mateix paraula per paraula. Una de dos, o un s'ho ha copiat de l'altre, o tots dos es limiten a llegir el que els hi escriu un tercer. I en eixe cas, encara resultarà que el tripartit és el propi PP!