22 de juliol, 2007

"THE WEST WING". Levante. 25.07.07

No sé si l’han vist mai. És una sèrie americana d’eixes que porten anys en antena però mai no encertes els dia o la franja horària en que l’emetran.
Una sèrie que narra els successos quotidians viscuts pel president dels EUA i el seu equip, a l’ala oest de la Casa Blanca, que és on està ubicat el Despatx Oval i les oficines dels principals assessors i departaments del govern nord-americà.
Els guions són intel·ligents, i fugen tant del papanatisme ingenu com de la ironia corrosiva. Parla dels més importants assumptes nacionals i internacionals, però també de les relacions humanes entre els diferents assessors, politics, periodistes. Descriu l'estira i arronsa quotidià entre tots els personatges. Les ànsies de poder d’alguns, la retòrica com eina de convicció, la influència de l’opinió pública i els grups de pressió. La ficció dibuixa un president culte i preparat que ha sabut envoltar-se d’un equip instruït, treballador i fidel. Un grup d’assessors que mai no troben l’hora de plegar i presenten informes aciençats.
Se m’ha acudit pensar com seria una sèrie d’estes característiques a Canal 9, i que fera referència a la Diputació de Castelló. Seria en castellà, clar, ja he dit que seria a Canal 9. M’entreté pensar com les passarien de magres els guionistes per poder trobar inspiració. Bé, d’entrada ja els costaria trobar algú en qui inspirar-se, que hi ha determinats assessors que no els trobes a la Dipu ni al bar a l’hora de l’esmorzar. La majoria d’ells, tampoc no és que hagen estat triats per haver-se guanyat un prestigi acadèmic en la seua àrea d’influència (siga la que siga), o per la seua trajectòria de publicació de treballs en les més importants revistes de ciències socials, ni fins i tot, pels diferents doctorats i masters que adornen el seu curriculum. Imagine els pobres guionistes quedant amb la nodrida representació d’assessors del President, i mirant-se preocupats els uns als altres, quan la llarguíssima nòmina (ui! se m’ha escapat!) de recol·locats sense gaire criteri, no sapiguen explicar a que es dediquen, quants informes semestrals elaboren, qui els coordina i per quines raons van ser triats. És difícil documentar-se a base d’indocumentats, així que molt m’imagine que sense inspiració no hi haurà serie intel·ligent i didàctica. Potser com a molt els eixiria un remake de la brillant Yes, Minister de la BBC. Que d’això, de pegar-li la cabotada al President, si que en saben, que al cap i a la fi, s’ha de ser reconeixedor de la ma que t’alimenta.

25 comentaris:

Anònim ha dit...

Molt bo l'article Enric. Últimament va de trios les fotogafies que fiques: Rajoy, Acebes i Zaplana i Fabra, Matínez i Camps. Ahhh i el Rei ahi de fons. Quin quartet?

PD: Tonet estas de vacances o què?

Anònim ha dit...

Encara no, anònim, el que si estic és més espés per això de l'estiu.

Anònim ha dit...

La foto sembla la de los "tres tenores" i el que canta, Martinez.

Nomdedéu ha dit...

A mi el que m'encisa és eixa mena de "peineta cristiana" que adorna el bascoll del President.
La foto va apareixer publicada el seu dia en el recull anual "Fotoprensa", però retallada. Només apareixia Carlos Fabra en eixa posició de recolliment interior, i amb el crist (marca INRI, dels bons) per darrere. Brutal.

Anònim ha dit...

Pot ser també de la pel.lícula " El bueno, el feo y el malo" però qui serà qui.

Anònim ha dit...

Si, i darrere hi ha un quadre del "fornicador aturado" que ix en portada del Jueves

Anònim ha dit...

Hola, només una pregunta. Quina és la denominació oficial del grup municipal del Bloc a l'Ajuntament de Castelló?

Nomdedéu ha dit...

Grup Municipal BLOC

Anònim ha dit...

Ja m'ho imaginava. Ho dic perquè al meu ajuntament hi ha el grup municipal popular i el grup municipal socialista, i el del Bloc no es diu Grup Municipal Nacionalista. Per què no es diu nacionalista? Sé que no serà per amagar res, només faltaria, però com tu mateix has dit les coses no són perquè sí i avant. Només una curiositat.

Nomdedéu ha dit...

Et seré franc, fa 4 anys quan vaig entrar a formar part de l'ajuntament, pensava que haviem de dir-nos Grup Municipal Nacionalista. A mi personalment, de totes les etiquetes polítiques és la que més còmode em fa sentir. Jo sóc nacionalista i no ho amague, ho dic sempre que puc. El partit a Cs va pensar que millor que ens diguerem grup municipal BLOC per allò d'aconseguir que les sigles anaren sonant als mitjans de comunicació. Pensavem majoritàriament que era important que les sigles es consolidaren.
Ara no hem fet variació. Si que és cert, que en les intervencions plenaries, sempre que faig referència a nosaltres parles dels nacionalistes. "per al nacionalistes", "des del punt de vista del grup nacionalista", "com nacionalistes"...
Però formalment i legal som Grup Municipal BLOC.

PVS ha dit...

quina es la teua opinió del que ha passat en Glòria Marcos?
PVS

Nomdedéu ha dit...

va ser una pujada de sucre

Anònim ha dit...

Què bort eres ! Supose que la pregunta era política no mèdica.

Anònim ha dit...

Això ho fa perquè no vol contestar...

Nomdedéu ha dit...

Doncs, si, no tinc gaires ganes de contestar. Ja he dit en este mateix bloc, que no volia parlar del Compromís fins al mes d'octubre, però els esdeveniments van a tal velocitat que sembla que no podré continuar amb el meu discret silenci.
Donaré el meu punt de vista.
OPERACIÓ GLADIO
Em permetreu emprar el nom d'una operació secreta del Govern Italià, que va quedar al descobert fa alguns anys, i que intentava evitar que el PCI es fera amb el poder a Itàlia i la duguera a un estat comunista. Eren els anys de la guerra freda. Ara no es tracta de la por a què els comunistes ens governen, no hi ha prous comunistes per fer un govern, però si a què governen el Compromís.
Jo mai no he cregut en el Compromís, i en gran mesura per la presència del PCE. El discurs de Marina Albiol és groller, indocumentat, ofenedor, pueril i desmobilitzador. Només cal llegir el seu fastigós article de hui al Mediterráneo.És el que crec. I la culpa no se si és d'ella o de qui li escriu els discursos. Puc dir el mateix de Ricardo Sixto o fins i tot de Gloria Marcos, que sense ser del PC, ho sembla.
Hi havia un acord per part de tots els partits que venia a dir que els llocs de representació, com ara el Consell d'Administració de RTVV, haurien d'estar ocupats per persones proposades per EU. Això pel que fa als llocs que ja tenia la coalició EU, els que puguéren sumar-se per l'efecte del Compromís (cap, no n'hem sumat ni un, perquè el Compromís no ha sumat ni els vots del BLOC i EU a l'any 2003) es repartirien entre la coalició.
Tots d'acord. A l'hora de triar al representant al consell d'administració de RTVV la part majoritària d'EU (PC i alguns socis) tria Amadeu Sanchís, el que va ser cap de llista d'EU per València, i que al perdre la regidoria (EU ha perdut la representació a València i Alacant, i no l'ha aconseguit a Castelló) s'ha quedat sense treball. Sanchís, és un polític professional sense ofici fora de la política. És una persona que es va oposar virulentament al Compromís. Per al BLOC i EiP i algun dels partits verds de la coalició, no és assumible que algú contrari al Compromís el represente. És tan absurd com si el BLOC m'haguera proposat a mi.
A banda d'això, hi ha una cosa encara més important. El Compromís néix amb la voluntat de canviar les formes de fer de la política. Sobre RTVV havíem estat molt clars (exemple: http://gloriamarcos.blogspot.com/2007/04/canvis-substancials-canal-9.html) calia que els representants no foren comisaris polítics, sinó professionals prestigiosos.
EiP, que és d'EU, va proposar a Rafa Xambó, prestigiós sociòleg especialista en televisions, amb publicacions especialitzades sobre el tema. El BLOC va acceptar una de les dues propostes d'EU, concretament, la que recollia l'esperit del Compromís. Xambó.

Això s'intenta explicar al si de la coalició, però com hi té majoria el PC, es fa impossible arribar a acords. Al Grup parlamentari s'hi va tornar a insistir. Gloria Marcos havia de col·locar el seu desocupat amic, i es negà a negociar. La majoria absoluta del Grup parlamentari decidí proposar a Xambó, però el reglament de les Corts establix que la proposta només pot fer-la la Sindica. Per eixa raó, només quedava una eixida, canviar de sindica, i votar-ne una que recollira el sentit general de la coalició. És el que s'ha fet, i s'ha fet una cosa més ben important, nomenar un secretari de grup que redactarà un reglament intern. http://www.bloc.ws/index.php/bloc/extended/canvi_de_sndica_al_si_del_grup_parlamentari_comproms/

L'època en la que Marcos convocava per telèfon i sense ordre del dia ha finiquitat.
Que va passar amb la primera votació? Que la majoria del grup va presentar un escrit de recusació de la Sindica, i com el reglament de les Corts no ho tenia previst, l'única eixida era l'expulsió del grup. La Mesa no va respectar la voluntat majoritària del grup, ni va defensar el seu dret democràtic a votar dins del propi grup. Per quina raó? Perquè el PP i el PSOE estan molt còmodes amb les actuals formes de fer política, i els hi va molt bé un Compromís tutelat per EU i concretament pel PC, perquè és una formula antiga que només dona vots al PP i PSOE. Així de simple. Això explica l'eixida de to de González Pons. Per cert, ben amic de Gloria Marcos, podria explicar Pons, com i per quina raó, sent ell Conseller, es va crear una EPA a CCOO per que Gloria poguera disposar de temps per la política.
Per tant, amb el llast que pot significar per alguna gent una baralla interna disn d'un grup, la mala imatge que això pot donar, etc, crec que no hi havia més remei. Si de veres volem liderar una alternativa al sistema de pensament únic bipolar PP-PSOE, no ho podem fer amb les formules rancies, de política vella i amb olor a suat que fa el PC.
Així son les coses, i així les veig jo. Volieu que em banyara i m'he xopat.

PVS ha dit...

Gràcies, ara ho entenc tot. Perdona si t'ha sentat malament que t'ho preguntès.
PVS

Nomdedéu ha dit...

Que va! No m'ha sabut gens mal. De fet, no volia entrar en el tema, però supose que la gent té dret a saber que està passant. Ho hem dit en comunicats de premsa, ho explica la web del BLOC, però també la gent que dia a dia participeu d'este bloc, teniu dret a saber-ne la meua opinió. Per això ho he opinat.

Anònim ha dit...

Acabe de llegir l'article de la Sra. Dipuatada Marina Albiol al Mediterráneo, no té desperdici. No sé que estudia esta xica, però està clar que història no. En fi.

Anònim ha dit...

Si supierais cosas de la señora Albiol y su apreciada familia comunista reiriais mucho más.
No entiendo como esta chica puede publicar y quedarse tan ancha. Su web no deja dejar comentarios pero tampoco deja un mail donde comentarle las cosas, es penoso que se llegue a estos estremos.
Saludos
Alberto

Nomdedéu ha dit...

MÉS SOBRE L'OPERACIÓ GLADIO

http://by132fd.bay132.hotmail.msn.com/cgi-bin/getmsg?msg=FD524B88-9181-46F0-9B66-1C3F038DFE5E&start=0&len=43594&imgsafe=y&curmbox=00000000%2d0000%2d0000%2d0000%2d000000000001&a=e5a3eaea43d20cfed4860821c14da379de9c1bbb6dc46ae6eae36ec7ed9242b0&curmbox=00000000%


Marina Albiol és fisioterapeuta de formació. Però crec que abans de ser diputada treballava com monitora d'aerobic. Ho dic sense cap maldat.

Anònim ha dit...

Veig que ahn expulsat Oltra i Mollà d'EU. Quina serà la següent? Ai, quina emoció. Açò sí que és el culebrón del verano.

Nomdedéu ha dit...

No se si ja les han expulsat. En qualsevol cas:
a) Continuen formant part del Compromís. Per molt que de vegades s'ho creguen els d'EU, Compromís no els hi apertany.
b) Quan van formular la proposta de Rafa Xambó, eren militants d'EU, per tant la proposta votada pel BLOC neixia d'EU. El BLOC ha complit els acords signats, la dessignació li corresponia a EU.
Però si, és un lamentable culebrot, que no se fins quan durarà ni en quina direcció anirà.

Anònim ha dit...

Ai mare! Estic un parell de dies en la platja del Gurugú i em trobe ací vinga posts i comentaris...

El primer, sóc un gran fan de The West Wing. Ai, en presidents com Jeb Bartlett pocs antiamericans quedarien. Diuen les males llengües que van deixar de fer-la perquè les comparacions en el mamarratxo del Bush el deixaven massa malparat... el cert és que Aaron Sorkin, ideòleg de la sèrie i principal guionista, va tindre algun problemilla en la productora i ja no va fer la setena temporada (que per cert, a vore quan la puc vore en DVD, perquè si he d'esperar a la dos...)

Bé, deixem-nos de frikades. Sobre l'operació GLADIO (ai mare com t'agrada Enric punxar... hehe), sóc de l'opinió que ara això, esperar. Hui he llegit que l'expulsió és imminent, i que Els Verds (a ma casa sempre s'ha dit més verd que un cebollot) estudia portar als tribunals al Bloc. Com la Pantoja, tu. Probablement fins el consell nacional d'EU al setembre les coses estaran un poc en l'aire.

I no em podia estar de fer un comentari. Evidentment, res a dir sobre, literalment (malpensats) el pujó de sucre de Glòria Marcos. Màxim respecte als problemes de salut de les persones. Ara bé, en certs moments pareix que estiga jugant un poc la bassa de la llàstima i la llagrimeta. Ho dic per la plorera d'ahir de la roda de premsa. A mi no em pareix seriós. No em veig a Calles plorant, o a González-Pons, o a Milagros Martínez, si els destitueixen dels seus actuals càrrecs.

Nomdedéu ha dit...

D'acord en tot excepte en la darrera part.
Jo si que em veig a Calles plorant.
M'explicaré amb un exemple. Ahir hi va haver junta de portaveus. Pel PSOE no va compareixer ni el Portaveu ni l'adjunt, els dos que havien d'estar-hi. Enviaren dos regidors.
Mario Edo, l'adjunt, va tindre un problema de salut. Va caure de la moto. I a sobre li havia faltat la mare feia un parell de dies. Com tu diu, respecte absolut per la salut i els problemes personals.
Però i Calles? On estava? En el Consell d'Administració del Port. Allí cobra, ací no cobrem per les juntes de portaveus. Va triar la pasta abans que el compromís amb els seus electors. Cada ú és com és.

Anònim ha dit...

Bé doncs, retire lo de Calles!

Si és que hi ha gent impresentable en este món. Altra cosa no, però impresentables...