05 d’octubre, 2007

HA MORT MATILDE SALVADOR


MATILDE SALVADOR I SEGARRA (Castelló de la Plana, Plana Alta, 1918; València, l'Horta 2007) Compositora. Filla del violinista Josep Salvador i Ferrer. Estudià amb Vicent Asencio, amb el qual es casà. És autora de més d’un centenar de cançons de concert amb text de Bernat Artola, Xavier Casp, Salvador Espriu, Miquel Peris, etc. Ha escrit ballets, com El segoviano esquivo, estrenat a Barcelona el 1960, i les òperes La filla del Rei Barbut (1943, estrenada a Castelló de la Plana), basada en el Tombatossals de Josep Pascual i Tirado, i Vinatea, inspirada en un episodi de la Crònica de Pere el Cerimoniós, amb text de Xavier Casp, estrenada al Liceu de Barcelona (1974) i representada, en versió ampliada, a València el 1975. També té música religiosa, com la Missa de Lledó, per a solistes i instruments de vent (1966, estrenada a Sineu el 1967).Els darrers dos anys que Matilde va pujar a la Magdalena, vaig tindré l'honor d'oferir-li el meu braç com suport. Matilde és filla predilecta de Castelló, i va ser nomenada fa tres anys Dona de l'Any. Valenta, divertida, compromesa i patriota. Ara farà música amb la llira del Rei David.


Descanse en pau.

10 comentaris:

Anònim ha dit...

Descanse en paz.

tonet ha dit...

Ara resulta que hi ha polítics que volen dir allò que era dels nostres, fins i tot l'Alcalde de Castelló ha escrit/li han escrit un article per als periòdics, en valencià en memòria de Matilde.
Quina poca vergonya!!!

Nomdedéu ha dit...

I els altres? Este matí a la vetlla només estàvem des de primera hora Moliner, Soler, l'alcalde i jo mateix. No ha aparegut ningú del grup socialista fins a les 11'30. 15 minuts abans de l'acte oficial. A temps per eixir a les fotos. El grup municipal popular ha estat al complet. El socialista no.
Ahir els mitjans de comunicació van rebre una nota de condol del PP i una del BLOC. Del PSOE cap. L'han rebuda hui, acompanyada d'una foto de quan Calles era subdelegat i Matilde l'havia visitat.
Crec que el PP ha mantingut una posició d'institucionalitat absoluta. És possible que hi haja alguna cosa d'hipocresia, però també va ser un govern popular (amb José Luis Gimeno al capdavant) qui la va proposar per la dignitat de filla predilecta.
No ho sé, totes les utilitzacions son molt desagradables.
Estic content del que ha fet discretament la nostra gent. Hi eren Panyella, Gràcia Molés, Xavi Trenco, José Julio que va ser regidot a Onda. I prous militants Inés, Jospe, Robert, Miquel, Manolo, Royo, Falo ... Tots han estat discrets i han acompanyat a Matilde i la fàmilia en estos moments durs. I clar, d'altres que afegien la seua condició d'amics personals de Matilde, com Sidro o Toni Porcar. Toni (i Manolo Carceller, i Josejuan Sidro) ha estat un dels triats per dur el feretre de matilde a coll. Ha segut emotiu.
Quan han cantat el Mare al Bartolo...m'he emocionat.
He tingut el privilegi d'acompanyar la filla de Matilde (junt amb Miquel Soler) fins al crematori. Matilde filla s'ha quedat la fota on apareixia sa mare en la penultima romeria a la Magdalena, agafada del meu braç. Pradells me'n farà una còpia. Quin honor, haver estat la darrera gaiata on es recolzà la Matilde Salvador magdalenera.

Albert Miret ha dit...

desconeixia la figura d'esta ilustre castellonenca però llegint el teu blog i el poc que he pogut escoltar tenia mérits mès que suficients per convertir-se en filla predilecta.
Descanse en pau.

Nomdedéu ha dit...

i tant que si. I té reconeixements a tot l'ambit lingüistic. Medalla d'or de la Jaume I, el cor de l'Alguer duu el seu nom, té un saló noble a la Universitat Literaria de València, va rebre una de les principals distincions de la Generalitat de Catalunya, i un llarg etcétera

PVS ha dit...

Podries explicar un poc que es BdC valencianista i quines finalitats té, en la seua web no ho deixa massa clar, i com que he vist que en opinions ix una ponència teua....
PVS

Nomdedéu ha dit...

és una intervenció meua en un consell nacional, que els va agradar i em van demanar permis per penjar-la, però no tinc cap mena de vinculació amb ells. Els conec, coincidim en algunes coses i dissentim en altres. Ho sento però no puc dir-te més del que hi ha a la web d'ells.

L ha dit...

no vaig poder contestar el teu missatge del divendres pq estava en classe, a veure si ens podem veure aquesta setmana.
Ara, com calles s'ha fet un blog, m'han entrat els celos, però no sé quan de temps aguantaré escrivint jejeje
(clicka)

Inés Escoí ha dit...

Tornat al tema inicial de Matilde Salvador.
En efecte , hi havia una amplíssima representació del PP, els dels PSOE van arribar a punt i hora i la gent del BLOC, tot i ser segurament els més propers a Matilde, vam mantenir una postura molt discreta ( crec que de vegades, per ètica, som massa discrets, ens hauriem de deixar vore més,perquè sempre hi som, i més quan es tracta d'alguna persona de les nostres com era el cas).
Una amplíssima,("afligida" i valencianitzada per moments),representació del PP i, sí, com bé dius, Matilde va ser nombrada filla predilecta de la ciutat en un govern del PP... però no ens enganyem, recordem quantíssim va costar,com ha van posar de difícil, . I recordem també quantíssim vam haver de lluitar gent com Victória i Sidro per aconseguir posar-li el nom de Matilde Salvador a l'institut. Recordem que Mulet, el regidor del PP argumentava que no li podien posar el nom a un institut d'una persona que estava viva...quin argument més peregrí!!!.I amb la família reial que fem? els matem, per poder seguir posant-li els seus noms als instituts, carrers, institucions diverses, etc....? Seguint eixe argument
"muletià"...tocaria!!!
Amb això només vull dir que no podem vestir un sant per despullar-ne un altre. El PSOE, com sempre tard i malament. El PP oportunista i hipòcrita.
Tanta angúnia feien uns com els altres, encara que a mi, no sé si estem d'acord o discrepem... encara me'n feia més el PP...són la cara de la mentida,de l'aprofitar-se de les situacions i de la prostitució dels fets. I l'alcalde parlant en valencià!!!La darrera conquesta de Matilde.

Nomdedéu ha dit...

És possibles que tingues raó. Per cert, que tu hui has parlat amb Victòria?