25 de març, 2008

"FREUD I EL TREN". Mediterráneo. 03.04.08


Els que em van llegint de fa temps, ja saben que Lizbeth, la meua dona, és mestra. La novetat és que enguany s’ha posat a estudiar psicopedagogia. Abans quan jo feia alguna cosa malament a casa em renyava, ara em diagnostica. Quan em pillava planxant mentre tenia el bollit al foc i escoltava la ràdio, em deia que tot a la vegada no podia eixir-me bé. Ara em diu: “tens un TDAH”. “No t’entenc, parles massa ràpid”, em deia, ara afirma que patisc un TEL. Ves a saber. L’entusiasme per la novetat de la psicologia. L’altre dia, parlant-parlant vam arribar a Freud. El bo de Sigmund ho explicava tot per les mancances que els individus havien patit en la infantesa. Divertit m’he posat a buscar explicacions freudianes en el món de la política local.
Tinc l’íntim, i impossible de justificar, convenciment, que ni Melcior, ni Gaspar, ni Baltasar, van voler portar-li mai a Javier Moliner un tren elèctric. (Ara que està de moda fer publica la correspondència dels Reis, igual un dia esbrinem les raons.) El cas és que puc imaginar a Javier pel corredor de casa, pintant unes vies amb plastidecor i arrossegant quilo i quart de botifarres, mentre anava cridant “Xu-xu, pasajeros al tren”!
Només eixa obsessió freudiana pels trens explicaria la passió amb la que reclama l’AVE, l’aposta pel TVRCas i la seua via reservada, i la increïble alegria amb la que defensa el corredor ferroviari que ha de travessar mig Grau, passant a fregar de nas d’un bon grapat de cases. Dotació esta última, a la que s’enfrontaria virulentament si la plantegés el Ministeri. I que puc fer jo, si sóc un simple regidor de l’oposició! Això és faena per a la Supernanny.
Per un problema que s'hagues pogut resoldre, Mediterràneo no va publicar l'article dijous passat, així, que apareixerà el dia 3 d'abril.

26 comentaris:

Anònim ha dit...

Duia dies buscant l'ocasió per tornar-te com meréixes, la benvinguda que m'has donat al espai de la blogosfera. I hui crec que, com canta Serrat, pot ser un bon dia.

Saps que soc bon seguidor teu en aquest espai de llibertat i d'opinions divergents. Mai no havia participat, per no ocupar un espai de debat, que a nosaltres ens correspon en altres fòrums.
Però, des de l'admiració pel dinamisme que li has conferit al teu blog, crec que t'en debia una.

I hui tens molta raó. Mai no vaig tindre un trenet elèctric. Entre d'altres coses, perque en la casa en que vivia amb els meus pares, si entrava el trenet, eixia jo. Tots dos no caviem en l'habitació. Supose que per eixe motiu, com be dius, sempre m'han agradat els trens, des de l'atracció firal de la granera i la bruixa, fins a utilitzar-lo sempre que puc per a viatjar.

I és per aixó, que voldria que la meua ciutat, per la que tinc, a més a mes, l'orgull d'estar treballant, tingue les millors possibilitats i condicions d'us d'aquest mitjà de transport públic.

Dius be que defense l'arribada del AVE, el més prompte possible, a Castelló (com també tu ho fas), perque veig que qui te AVE pot avançar a un ritme que nosaltres no podem alcançar.

I també crec en un transport metropolità que junte els avantatges dels transports ferroviaris, amb les noves tendències de flexibilitat i lleugeresa que s'estan impossant per tota Europa.

No puc, en canvi, donar-te la rao en que defense el que els trens de mercaderies creuen el Grau, per a eixir del Port. No és cert. No ho defense. He defensat per tot arreu, la necessitat de crear un accés ferroviari al Port, pel Sud. Aprofitant els accessos per carretera, i utilitzan totes les àrees de desenvolupament industrial que van a creixer darrere de la dàrsena sud.

Eixa és la solució que jo vull.

Però els últims quatre anys ens han passat de vuit. Res no s'ha fet, mes allà de consensuar els ajuntaments amb la conselleria quin seria el millor traçat, però a qui li corresponia donar passos, es a dir al Ministeri de Foment (que és l'unic que fa línees de ferrocarril) no ha fet res en tot aquest temps. I eixe és el motiu, pel qual s'ha hagut de arreglar la via nort i permetre, que, temporalment, mentre es fa l'accés sud els trens passen, per on no ens agrada a ningú que ho facen.

I per ser la primera vegada que em llance a parlar per ací, ja està be de soltar-vos rotllo, que si ja tenia poc predicament, en dos sermons com este, l'acabaré de perdre tot.

Nomdedéu ha dit...

Un honor per esta casa, tindre al Vicealcalde, i un plaer tindre a Javier Moliner.
Tens raó, Javier, et passa amb certa freqüència, tot i que menys del que voldries, això de tindre raó.
Raó tens quan dius que coincidim en reclamar l'AVE, i el corredor de mercaderies afegiria jo.
Raó tens en reclamar un transport metropolità, també jo hi estic d'acord. En justícia cal dir que quan al 99 el BLOC ho duia en programa electoral tots ens miraveu com si forem marcians. Coincidim en la necessitat d'un mitjà, divergim en el model, i discutim pel trajecte travessant Ribalta.
També tens raó en això del tren de la costa. Sempre heu defensat, i tu personalment, l'accés pel Sud. Com ho fa el BLOC.
Diferencies? Dues. El BLOC es quedà en solitari defensant l'accés sud per carretera al port. I sobre tot, que compartint la urgència del trenet, no compartim la idoneitat de la despesa econòmica, i l'evident perillositat, d'un trassat provisional pel nord. Quan el tren passava per allí, no hi havia hagut l'eclosió urbana que hui tenim a la zona. I ja llavors, es va deixar de circular després d'un accident, adduint la perillositat.
Així que sent cert que sempre heu defensat la primera alternativa, no és menys cert que, amb caràcter provisional, defenseu ara l'accés nord.
Per últim, hi ha una cosa en la que no tens raó. Un altre "sermó" com este, jo crec que juga al teu favor. El teu tarannà (ja se que és dels altres això, però...) et fa guanyar punts.
I en este bloc, crec que la gent valora eixes coses.
Està bé que els polítics ens coneguem millor, i ens fem conéixer. Això milloraria la qualitat de la democràcia.

BLOC JOVE Petrer ha dit...

Si tots els debats entre adversaris polítics foren com aquest que acabeu de fer, la política faria goig.

Moltíssimes gràcies als dos!!!

David (Petrer)

Nomdedéu ha dit...

He de dir-te, David, que amb Javier Moliner, els debats solen ser d'altura. En els plenaris, no són gaire diferents al d'ací. Si més no per la part que em toca a mi, o quan l'he sentit durant quatre anys debatre amb Porcar. Supose que té a vore amb les nostres formes.
I coincidisc amb tu, si tots els polítics ferem un esforç per debatre sobre idees, les ciutats anirien millor, i la política no tindria el grau de rebuig que té a la societat.
La culpa és nostra, la responsabilitat de canvirar-ho, també.

Anònim ha dit...

Enric coneixent-vos als dos (a tu i a javier) de primera mà de segur que deuen ser interessants los plenaris; llàstima que encara no he pogut mai voren un en directe.
La llàstima tambè és que a la gent del carrer la premsa li transmitix una altra versió de la política com tú ben bé dius. Tenim tots la responsabilitat de canviar-ho, però tamé és una llàstima que la premsa no ajude prou. Per què serà?
Salut.

Nomdedéu ha dit...

ai... la premsa. té les seues servituds.
aprofite per dir que tots els darrers dijous de mes, a les 12, tením plenari a castelló. demà mateix. si a algú li fa goig...

Anònim ha dit...

Estaria bé que alguna TV local puguera retransmetre els plens municipals però em tem que al "poder" no li convé.

Anònim ha dit...

Hola:

Per favor Nomdedeu borra el meu anterior missatge perquè la URL que he possat és confidencial i el torne a escriure a continuació.

Hola:

El que acabe de vore en este blog, es difícil d'apreciar en cap altre i això que soc usuari d'un grapat, el que hauria de ser normal en el segle XXI el debat civilitzat entre polítics per Internet es converteix en una cosa estranya.
Esperem que en el futur sigue una cosa normal

Nomdedéu ha dit...

fet, black
el BLOC va proposar en el seu moment la retransmissió dels plenaris. el PP va votar en contra. les conclussions... cada ú les d'ell.

Anònim ha dit...

Aprovecho, por si el Sr. Moliner me lee, que señalecen, por favor, la paradas de los autobuses que pasan por el Paseo Morella. Seria muy sencillo: poner enganchados a la barandilla de las obras del TRVCAS un simple "PARADA BUS URBANO".
Muchas gracias.

En Muntaner ha dit...

Hola,

Ja que parleu de la retransmissió dels plenaris, el Bloc d'Alcoi va fer l'altre dia una moció al respecte.

En el següent enllaç trobareu la notícia:
http://www.valencianisme.com/index.php?option=com_content&task=view&id=598&Itemid=1

Cal no oblidar la moció que van aprovar l'altre dia a Senija (La Marina) el PP i el PSOE per tal de prohibir-ne la retransmissió... així és com ells entenen la democràcia...

Anònim ha dit...

Vos puc assegurar que la retransmissió en directe dels plenaris de Sueca han sumat molts dels vots del Bloc i que Joan Baldoví (actual alcalde) ho va saber aprofitar molt bé.

Toni.

Nomdedéu ha dit...

Tinc la sensació que tant a Sueca com a Alcoi, tenim equips de treball, i candidats excel·lents, i clar, si la gent ho veu (i la televisió local la veu més gent de la que ho reconéix) vota.
Per alguna raó a Castelló no volen. Ací és divertit, perquè l'equip de govern paga per la reemisió de rodes de premsa. Bé, ara fa temps que no ho mire, però guarde còpies de factures del 2005 i 2006. En canvi, no volen subvencionar la retransmissió del plens.
Les televisions locals venen, enregistren algun tall i marxen. Un altre món.
Ja m'agradaria a mi que un ple com el de hui s'hagués retransmes. Alguns regidors i regidores s'adonarien, que cal preparar més els temes.

Anònim ha dit...

Enric, m'imagine que ho saps, però a Baldo (quan estava a l'oposició l'anterior legislatura) els del PSOE (tenien l'alcalida, llavors) arribaren a acusar-lo de preparar-se els plens.

Jo estic convençut que la el fet d'eixes retransmissions fou el que va apuntalar la decissió de votar Bloc. El treball fet junt al PP 4 anys abans, ser -com tú dius "apte per atots els públics-, treballar els temes i donar confiança aprofitant la tele.

Jo he de dir-te que quan et vaig vore al debat a les autonòmiques passades et vaig vore "apte per a tots els públics" i em donares confiança. Llàstima que vaig anar obligat (estic empadronat a València) i votí a Carmen Alborch (ni era apta per tots els públics ni em donava confiança, com Isaura).

Toni.

Anònim ha dit...

Com Glòria Marcos, com Marina Albiol, com Vicente Albero,...

A les pròximes vorem amb qui ens sorprenen.

Nomdedéu ha dit...

a les proximes hauriem de sorprendre nosaltres

Anònim ha dit...

Una pregunta, Enric.

Este matí he sentit en la ràdio que havies dit que davant la impossibilitat de rescatar l'AP-7, el millor que se podria fer és soterrar el desdoblament de la N340 al seu pas per la madalena o alguna cosa així. La pregunta és>: perquè és impossible? Costaria més el rescat que les obres de desdoblament? I sent més car el rescat, seria tan absolutament més car que no valdria la pena si evitem una altra muralla de ciment i asfalt?

Nomdedéu ha dit...

No és impossible. És tècnicament viable. Ecologicament sostenible. Econòmicament realitzable. Èticament indiscutible. I pel que fa al temps, molt més ràpid que qualsevol altra solució.
És impossible, però, perquè el BLOC no governa.
El PP no ho farà perquè va ser ell qui va allargar la concessió a AUMAR.
El PSOE no ho farà perquè només ho fa als llocs on governa.
És impossible per això. No per res més. Així ho vaig explicar al ple (el Levante només trau la crítica al PP i oculata la que vaig fer al PSOE. La resta oculta totes les crítiques que vaig fer), i eixa és la postura del BLOC.
Dit això, i preocupats com estem per l'entorn de la Magdalena, si que diem:
Si vostés va a fer eixa nova costura al territori, que afecte el menys possible als valors paisatgistics i emocionals de Castelló. Soterren el pas a l'alçada de la Magdalena, i guanyem la superficie com a zona arborada a afegir al Parc de la Magdalena. Això vaig proposar. I vaig recordar que Huguet (se que a tu això t'agradarà) en un plenari municipal del 1907 va ser qui va fer la proposta de plantar els pins que hui hi han al "tossal de la Pàtria" (Salvador i Godes, dixit). Cent anys després un altre nacionalista proposa millorar el llegat d'Huguet, ampliant la protecció del paratge, i escamotejant eixa nova infraestructura amb la que no estem d'acord, però que es farà finalment.
Si he de morir, almenys que no siga dolorós.

En Muntaner ha dit...

Hola, Enric,

La moció del Bloc d'Alcoi per a la retransmissió dels plens municipals s'ha aprovat. Ací teniu la notícia:

http://www.valencianisme.com/index.php?option=com_content&task=view&id=613&Itemid=1


Salutacions

Anònim ha dit...

I anem a vre. No se pot fer res? crec que en alguns ajuntaments es van presentar mocions a favor de la liberació. No es podrien tornar a presentar? Fer pressió explicant que és millor això que desdoblar la 340? recollir firmes? etc.?
És que me pareix tan marciano.

Nomdedéu ha dit...

Al de Castelló el BLOC l'ha presentat en tres ocasions en els darrers anys. I cada vegada que hi ha un debat sobre la N-340, que darrerament és molt seguit, expliquem quina és la nostra posició.

Gabriel Gilabert ha dit...

Hola, a mi també mp'agradat el debat de l'inici entre els dos polítics, molt bé, que es repetisca més vegades. I, igual que he fet en algun altre blog, crec que aquells que ens agrada la política deuríem poder riure'ns (o somriure) una miqueta, i per això em permet deixar un enllaç amb el meu blog: http://elscontesdecucanya.blogspot.com per si algú vol llegir un conte que he fet. No espereu cap meravella literària que jo no sé fer-ne. I gràcies Enric, realment és un blog molt viu, i s'agraeix.

Gabriel Gilabert ha dit...

Hola, a mi també mp'agradat el debat de l'inici entre els dos polítics, molt bé, que es repetisca més vegades. I, igual que he fet en algun altre blog, crec que aquells que ens agrada la política deuríem poder riure'ns (o somriure) una miqueta, i per això em permet deixar un enllaç amb el meu blog: http://elscontesdecucanya.blogspot.com per si algú vol llegir un conte que he fet. No espereu cap meravella literària que jo no sé fer-ne. I gràcies Enric, realment és un blog molt viu, i s'agraeix.

Nomdedéu ha dit...

ara hi farem un tomb.
per cert, no vaig contestar a Agostí, el meu saxo és un saxo tenor

Anònim ha dit...

Ayer tuve la ocasion a traves de una tele local de ver el debate de la 340 en el pleno, y quiero darte la enhorabuena por tus intervenciones.
Me gustó también mucho Moliner, porque estuvo muy contundente y firme, y lo del otro (Calles) es de juzgado de guardia. No se enteraba de nada de lo que le decíais los demas. Parece la voz de su amo.
Creo que Moliner y tu deberíais ofrecer a los ciudadanos debates como el de este blog, para poderlos disfrutar. Hacen falta políticos que hablen claro a los ciudadanos.

Nomdedéu ha dit...

Moltes gràcies. La veritat és que el debat ha tingut més repercussió de la que solen tindre eixos debats. He rebut alguna telefonada per felicitar-me, i no totes de gent del BLOC, la qual cosa és d'agrair.
Nosaltres ens vam presentar a les eleccions amb un eslogan molt clar: CASTELLÓ PRIMER, i jo treballe amb eixa idea clavada al cap.
Defensar el que honestament pensem que és millor per la nostra ciutat. Estic en política per això. Gràies de nou.