14 de març, 2008

"MITES ELECTORALS" Levante-EMV. 18.03.08



Estes eleccions haurien d’haver acabat amb dos mites creats pel PSOE. La primera fal·làcia que ha quedat al descobert, és aquella segons la qual l’abstenció és d’esquerres, i concretament socialista. La saludabilíssima, per democràtica, participació al País Valencià, ha desmuntat la teoria. El PP ha guanyat encara de més vots. Així, que com dèiem alguns, els abstencionistes són abstencionistes, sense etiqueta. I quan ho deixen de ser voten a qui volen, en general, amb les mateixes proporcions que els votants més actius.
El segon mite és el del vot útil, una teoria inventada pel PSOE per fagocitar tota la bossa de vots progressistes. Els socialistes ens han tornat a ensarronar, han aconseguit una important transferència de vots d’un bon grapat de partits, entre els que està el BLOC. I ho ha fet amb l’argument capciós, segons el qual, si no els transferíem vots guanyaria el PP. Però al final el que ha passat ha estat que el PSOE ha rebut eixe préstec en vots, però una part dels seus votants ha anat a votar al PP. Així, que el vot útil no ha servit de res, mai no ha servit de res, de fet. A la nostra circumscripció el resultat de 3 a 2 en favor del PP ha estat inamovible. I en canvi, partits com el BLOC hem obtingut uns pèssims resultats.
Saben qui, malgrat perdre vots, ha salvat els mobles repetint número de diputats? Els que no tenen por a que governe el PP. I això és veu molt clarament en CiU. Havien anunciat clarament que no ajudarien al PP a governar, de forma que no es pot dir que siguen del tot neutrals, però una cosa és això, i l’altra és tindre por al PP. Quan un partit, i el BLOC ho fa constantment, es passa el dia enviant el missatge que contra el PP s’ha de fer qualsevol cosa, els seus electors li fan cas, i acaben votant el millor posicionat dels partits progressistes.
Davant la ineficàcia del socialisme a l’hora d’administrar el préstec de vots, i més encara sumits com estan en una guerra de successió, sembla raonable pensar que donat que els vots no han estat més efectius al anar al socialisme, hagueren estat més útils si hagueren anat a la primera opció.

21 comentaris:

Vicent Martínez ha dit...

La base d'una estratègia electoral és el posicionament i el missatge (a part del tempo). Si eres un partit poc potent a nivell mediàtic, si et posiciones com el més gran i el missatge és com el del més gran no hi tens res a fer. No dones ninguna raó perquè et voten.

Això tan bàsic pareix difícil d'entendre per alguns. Cert és que sí que he notat esforç per part d'Enric Morera, i Alfred Remolar també, per equiparar PP i PSOE pels interessos valencians. Ara bé, si després veus que Isaura Navarro insisteix a vincular la seua candidatura a la d'IU i a alimentar el front antiPP la lectura com a elector és clara: tant per tant, vote a IU o al PSOE, i acabem abans. Si ho sumem a la síndrome "vull que els que voten tinguen diputat", altrament dit vot útil, l'has cagat.

Mal posicionament, dissociació de missatges. Per no parlar del tempo, tancar una candidatura faltant un mes per eleccions.

Veges tu, unes bones raons per explicar els resultats.

El problema, més que el què, acaba sent el com. Com sempre.

Soca ha dit...

I n'hi ha un problema greu per les properes votaes de 2011:
qure tornarà a passar el mateix. El PSOE atiarà el foc, el Bloc (i altres?) li seguiran el joc; al remat, el PP tornarà a traure el "fantasma" del tripartit "que se unirán para tirarnos aunque pierdan"... i tots a votar PP, i els que no a votar PSOE.

Vos sona el conte?

Per evitar que es torne a repetir no hi ha que tindre por a la por. No hi ha que tindre por a que governe el PP (perquè ja ho fa). N'hi ha que apostar per fer fort el discurs valencianista i prou.

Anònim ha dit...

Joanda de Valencia.
Crec que tens raó, el problema és ¿Cóm collons fem arribar eixa missatge? Vivim en societats de mases aón ens enterem del que passa i de les opinions pels "mass media" i el País Valencià no és pas una excepció.
No tenim cap mitjà audoiiovisual favorable ni tan sols que ens siga neutral. ¿Imagineu que seria dels nostres amics del PSOEpañó sense la SER, El País ( "EL dirio Global en ESpañol") la "4", i El Levante? ( per cert, amics valencianistes del psoe ¿ En que es diferència el discurs del PSOE-pspv del de Rosa Diez? Ho dic en serio)
En la meua opinió només boca-orella o via internet no anem enlloc. Necessitem uns mitjans de comunicació afins. I ficats a triar una ràdio seria el més efectiu per fixar missatge ( noticiaris cada hora, tertúlies...).La prova d´això la tenim en la confrontació COPE-SER.
Mentre no existisca això ho veig fotut...
Salut i bona nit ( o era Bona nit i bona sort que digue Zapatero?)

Anònim ha dit...

l'inici de la campanya em vaig trobar a Isaura que entrava a la seua seu del carrer Corona de València. Anava de presa. He de dir que no la conec de res.

Li vaig dir per animar-la (començava la campanya) que jo anava a votar-la, des de la part valencianista (perquè recordara d'on podien vindre la majoria dels vots). I li vaig dir que era el moment de fer un últim esforç i d'apretar.

Ella em donà les gràcies i em digué:
-Sí, sí que el PP està molt fort.
Jo, naturalment, em vaig quedar amb cara de sorpresa i li vaig contestar:
-A mí el PP em dona igual. El que em preocupa és el PSOE. Eixos si que no paren .
Isaura va somriure i va asentir.

Però, l'anecdota és clara. Han entés que el rival era el PP, li tenien por i han ajudat a fer fort el PSOE (el vertader rival).

Disculpeu que em faça llarg. Però, sol passar al futbol. Moltes vegades els equips de mitjans de la taula que a mitjan temporada ja no teen res a fer (clarament) s'autoconvencen que si guanyen totos els partis encara arribaran a la champions i això els fa perdre i caure en desiluisons. ¿No havera estat millor concentar-se en guanyar als que són com tú?

Jo ja no tinc por (com deia Partal) ni al PP ni a la Cope. Sí que li la tinc al PSOE. I molta.

Toni.

Anònim ha dit...

Seré cabró: Isaura té tots els numerets per a acabar en les llistes del PSPV. Al temps. Jo no me l’ha he cregut mai. Sí, que som el valencianisme de construcció i que tota pedra fa paret, d’acord, pero “espaiet” amb Iniciativa; marquem molt bé les distàncies que ens podem afonar i de veres. Nosaltres marquem el discurs i la gent, els demés s’han d’acoplar amb això o fóra. Amb tots els respectes....amb qui ha empatat Iniciativa per haver copat la candidata principal i el discurs del Bloc en les darreres eleccions?
I sóc d’esquerres. Però fava no.
Eduard.

Nomdedéu ha dit...

Este comentari que fas sobre Isaura l'he sentit a gent que no ho hagués dit mai. I que mai no diré, clar. Si que et puc dir que ja fa temps que alguna gent diu que IPV és com Nueva Izquierda (López Garrido i Cristina Almeida). I se d'apostes per vore quan tardarà Isaura Navarro en entrar en el PSOE. Jo mateix vaig pretendre una aposta forta, però ningú no va voler apostar en contra.

Anònim ha dit...

A d'altres d'Iniciativa que estaven en la llista ja els està tentant el PSOE.

joan cebolla ha dit...

Escolteu, per què no deixem de plorar i ens posem a treballar per un BLOC viable i creïble?. Si el moviment es demostra caminant, els fracassos que venim arrastrant des del 1977 (els nacionalistes d´aleshores estàvem en el PSPV i traguérem 31.131 vots), després com a UPV en el 86 en traguérem 40.264, i ara, 31 anyets desprès en el 2008, anant amb una colla de xics i xiques desinhibits i guais, traguem 29.679... demostren que som uns negats.
Som més, tenim més representació, experiència... i si continuem sense alçar el gat per la cua, és responsabilitat nostra. Que deixe l´Executiva de conyes de plantar una llavoreta o escudar-se en que els altres també han perdut (recordeu la dita de la gent de ponent: mal de muchos consuelo de tontos). Podeu entendre que no em resigne? però estic fart de perdre.
Som els nacionalistes d´este País, els el creguem i sense nosaltres no té futur: deixem de fer el badoc i posem-nos a treballar... en el 2011, les autonòmiques i les municipals no tenen per què coincidir, si al PP, que és qui les convoca, no li interessa, amb la qual cosa encara ho tindríem més pelut, ja que els vots municipals del BLOC “tiren” de l´autonòmic.
Acabe: en el BLOC no sobra ningú, però ningú és imprescindible. Desprès d´este fracàs previsible i anunciat, es deuria convocar un Congrés, prèvia dimissió de tota l´Executiva i del Consell Nacional. El nacionalisme valencià serà centrat o no serà. Ànim i avant.
Enric, celebre que estigues millor, entra en l´Avui i mira la notícia (cal seguir-la) de Carretero.

Rosella ha dit...

per fi he llegit un post que veig que reflexa el què ha passat, o almenys és el que he anat copsant xarrant en uns i altres des del dia 9M... espere que la gent del bloc ens mantiguem ben units nosaltres perquè això si que ens farà ser més forts i un referent per a altres forces polítiques. La nostra cursa és una marató, no una campanya de 15 dies!

Anònim ha dit...

La culpa dels resultats és del BLOC, nostra, en primer lloc. I la política de pactes, després. Som 4 gats quan vénen eleccions generals, i damunt perdem un o dos gats cada vegada.
I això s'ha d'acabar. Mireu bé els pobles on tenim a les municipals o autonòmiques un 10 o un 15% dels vots. Pregunteu què fan eixos regidors. Com arriben a la gent. Com treballen de valent (sense treball no hi ha res a fer).
Vos fixareu (ho conec molt bé, sóc regidor), que anem al que interessa al poble, preguntem què volen i estem damunt d'ells. I ens interessen ben poc les batalletes de si més a l'esquerra, més verds que ningú i més purs que tots.
Si no ens llevem de damunt eixes etiquetes de radicalisme i enfrontament (i Iniciativa ve d'un enfrontament dur) què podem dir-li a l'electorat.
La gent vol solucions i respostes, no enfrontaments i atacs.

Anònim ha dit...

Enhorabuena. Por lo del culo y porque según tengo entendido, el sopar de treball de ayer estuvo muy bien. Eso es bueno, que nos pongamos ya a trabajar. Es la única forma de encontrar soluciones.
Julia

Nomdedéu ha dit...

Faig un breu resum. Gràcies Joan, per les aportacions. Ja he llegit el que diu Carretero. I he seguit la polèmica que sembla haver-se instal·lat a ERC. Demanen, crec que els més assenyats, un debat d'idees. El mateix que vaig proposar jo a l'Executiva Nacional, i que va ser aprovat. Ara ha de ratificar-se a un Consell Nacional, i sobretot, hem de definir molt bé el model, o de res no servirà l'esforç. Per la meua banda faig les aportacions al debat que crec oportunes, m'agrada saber que a Rosella (de qui sóc lector qüotidià) en comparteix algunes, i com jo compartisc la que fa el colega regidor.
Hi ha una cosa que és urgent, treballar. I això ho diu Julia i li ho agraisc. Efectivament va anar molt bé ahir.
Per als que no saben de que parlem, ahir vam fer un sopar de treball amb unes 30 persones aproximadament, que són les que col·laboren de forma més directa amb el grup municipal. Gent que ens representa en Patronats, Juntes de Districte, Consells de Participació Ciutadana, Comerç, Serveis Socials...
Tampoc no vaig a explicar ací de que vam parlar i les estrategies que vam dibuixar (comptem entre els lectors regidors de Castelló del PP i el PSOE), però el resum és clar: treball.
Intercanvi d'idees i treball. I este esperit l'hem de traslladar a les comarques, i la suma d'elles al país.
Hem de ser sensats, hem de xafar de peus en terra, però hem de ser clars, valents, decidits i arriscats. Quan un enceta un camí que no va enlloc, és més intel·ligent si fa mig tomb, que si vol seguir fins la falessa, només per no desfer el camí fet.
El BLOC necessita obrir finestres i que circule l'aire. Idees fresques.
Però també hem de tindre clar que, i ho diu Rosella molt bé, la nostra és una carrera de resistència. L'objectiu no és el 2011, sinó el País Valencià.
La possibilitat que este país tinga continuitat en el temps. Clar que hem de passar pel 2011, i seria bo eixir amb brillantesa d'eixe repte, però en el discurs oficial hi ha un trampa que un nacionalista no pot acceptar.
S'ha dibuixat des de fa 4 anys una estrategia que consistia en entrar com fora a les Corts (malgrat que puguera representar perdues municipals a alguns llocs), i ara ens adonem del que alguns haviem avisat que ja va passar el 87. El treball dels diputats, per bo que siga, no ens salvarà el cul. La força be de baix cap a dalt. I el segon pas de l'estrategia era que si el 2011 no aconsguiem revalidar resultats i presència institucional ens hauriem de rendir a l'evidència i plegar.
I jo dic no. Jo dic que no plegue. Que el meu compromís polític amb el meu país no té data de caducitat.
Vull uns bons resultats el 2011 i treballe per aconseguir-ho. Però eixe no és l'objectiu per un nacionalista. Amb uns mals resultats tot seria més difícil, però no vaig a convertir-me en allò que no sóc, només perquè fins ara no hem tingut el valor de dir que som. Quan fins el 2003 ho vam dir, vam obtindre els millors resultats de la història. Que a ningú no se li oblide. Que aquells que fan política manipulant xifres i confonent percentatges amb números reals, no ho obliden. PEr favor. Ens hi juguem massa.

Rosella ha dit...

"I jo dic no. Jo dic que no plegue. Que el meu compromís polític amb el meu país no té data de caducitat."

100% d'acord Enric...jo tampoc pense plegar perquè estime la meua terra amb totes les meues forces per això quan el bloc de castelló diu "AVE JA", a mi m'entra ràbia perquè "AVE JA" vol dir arrassar la terra que m'ha vist créixer...AVE amb seny per favor, sense arrassar el patrimoni històric, cultural i natural de l'horta de valència. Perquè hi ha solucions millors, i el bloc és qui les defensa dia a dia...
Has llegit l'Alternativa al traçat de l'AVE elaborada per al Universitat Politècnica de València defensada per tots els alcaldes dels pobles afectats davant el ministre d'infraestructures? Coneixen a Castelló l'impacte del traçat proposat pel ministeri?

Nomdedéu ha dit...

Si, no només el conéix, sinó que ha donat tot el seu suport a les alegacions presentades pels nostres regidors a l'Horta. Nosaltres, des de Castelló, no som ningú per dir per on ha d'eixir l'AVE de València ciutat, ni com ha de passar per l'Horta. No diem AVE JA, i de qualsevol manera.
Diem AVE SI. Però AVE per on toca i com toca. Estar a favor d'una ifraestructura determinada no pot implicar que s'estiga a favor de qualsevol trassat, o de fer les coses de mala manera. Cometrem un greu error si caiem en el parany que altres ens han plantat, d'enfrontar-nos els uns contra els altres. Però mira, si el trassat que ha de passar per la Plana, i que ha d'unir Castelló i Tarragona, està més clar que el de l'Horta, que comencen per ací. Al cap i a la fi, a nosaltres el que ens interessa és connectar-nos amb la resta d'Europa, no amb Madrid.
No vull enfrentaments entre valencians, però només Castelló té la seua conurbació travessada per una autopista de pagament. Per anar de Castelló a Madrid, o fins A Corunha, només pague de Castelló a Almenara. I ja n'estem un poc tips. Pesem poc demograficament, però (a tu no cal que t'ho explique) les minories també tenim drets. I han de ser compatibles amb els de les majories.
Segur que ens entenem.

Anònim ha dit...

La meua reflexió és tan simple que m'avegoneixo haver fet magisteri.
Tots els votants que no han votat BLOC han tret el mateix que nosaltres..s'han equivacat tots: El valencià que ha votat per que guanye el PSOE a l'estat ha perdut puix el PP ha tret quasi tots els diputats possibles ( ara en trauran poc resquit.. i si el trauen no ho reconeixeran i així quedarà en el subconscient col·lectiu Canal 9 s'encarregarà), el votant valencià que ha votat el PP pera que el PP forme govern a l'estat també s'ha equivocat puix com tots sabeu el gover el formarà Zapatero... i ell no cridarà cap conseller en corts valencianes per fer vitge a la capi.
Altre tema que s'hauran de tragar els del PSOE és que el Pla no era menys estimat que la Vega... si de cas és que estan super-enamorats

Huy que guai la meua conclussió és fàcil. Com que el vot de la dreta està reagrupat ara toca reagrupar el vot de l'esquerra. El BLOC serà el culpable de que l'esquerra a Gandia perga el poder. El BLOC a gandia prefereix que l'esquerra perga el poder per que no vol juntar-se als que diuen pertànyer "l'esquerra" i si damunt no para de criticar als de plataforma, que són els que aconsegueixen dividir el vot de la dreta, que és això mateix el que fem nosaltres amb la seua esquerra socialista, la conclussió de qualsevol que faça lògica simple és la seguent:
1º la dreta està separada
2º la dreta s'ajunta
3º l'esquerra continua separada
Conclussió: si la dreta continua separada no guanya
si la dreta s'ajunta si guanya
si l'esquerra lluita contra una dreta separada pot continuar igual.
Però si l'esquerra ha de competir en una dreta unida pot perdre
Com que soc fonamentalment d'esquerres i un poquet nacionalista i no vull que guanye la dreta votaré l'esquerra... i qui té més possibilitats de guanyar? el PSOE pues r allí anirà el meu vot... Total si ells també són un poc nacionalistes.
Per cert a la darrera executiva jo vaig proposar no emprar eixe argumentari... Si tots estan els nacionalistes estem empenyats en utilitzar este argumentari ens quedem sense espai... si ja no queda espai en vots ni per l'esquerra Unida a la resta de l'estat!!! Deixem de fer victimisme, deixem d'anomenar-los en clau de donar-los per guanyadors cap dels dos puix, al remat, continuem sent nosaltres els perdedors

Nomdedéu ha dit...

I jo m'avegonyeixo de no entendre gaire bé que vols dir. ho sento. Ja t'he llegit en altres blocs, però no se si t'entenc.

Marc Pastor i Sanz ha dit...

Una brillant reflexió... ara falta posar-ho tot en pràctica.
Salut!

Anònim ha dit...

Hola a tot lo món, i m'akegra que l'operació i el postoperatori et vaja bé, Enric.

He llegit hui tots els posts que heu posat, tots molt interessants, de veres, però tot i que en algunes estic d'acord, en altres no. La primera és aquella a la que fa referència que si isaura acabarà al partit socialista o no. Evidentment no ho sé, no sé el que pensa, no estic al seu cap, però fer apostes o dir que se rumoreja que si acabarà o no al PSOE és com dir (i no t'ho prengues a mal) que Enric és de drtes i acabarà al PP. Bajocades. Com tot, ja he dit que no sé què farà Isaura Navarro, això és cosa d'ella.
A banda, m'entristeix vore frases com la Joan cebolla, que "El nacionalisme valencià serà centrat o no serà". perdoneu si me confesse d'esquerres, però em considre d'esquerres, ni de centre ni centre esquerra ni coses d'eixes, jo sóc d'esquerres. Però també nacionalista. I he de dir que m'ha dut més problemes lo segon que lo primer, però no renuncie ni a una cosa ni a altra.
Estes passades eleccions vaig tornar a votar el Bloc (bueno, ja en les altres vaig votar Compromís tot i que la cap de cartell per Castelló no era la meua favorita), però si ara el Bloc s'escora cap a la dreta fins situar-se al centre, jo deixaré de votar al Bloc: potser per a molta gent el meu vot no importe, però per a mi sí que ho és, perquè només m'ho deixen exercir una vegada, i no en tinc cap altre.
Els resultats són nefastos, en efecte, i opine que el Bloc, com a "germà major" ha de tractar de conduir la situació de la família quan s'han quedat orfes (de vots), però això no significa tirar de casa a la resta de germanets (vaja, ja m'ha eixit com la niña de Rajoy).

joan cebolla ha dit...

Enric 2, alegra la cara home i no t´ho prengues a mal, centrat vol dir aixó, centrat, centrat en les aspiracions majoritàries dels valencians i ho podem/deguem fer tranquilament des de l´esquerra: una esquerra plural i viable.
També podem fer el que ens demana el cos, portar el missatge salvador de "l´esquerra alternativa
a l´esquerra del PSOE" i ahí, per molta passió que li posem, no hi ha res que poar. Després no ens queixem si no arrepleguem a ningú.

Nomdedéu ha dit...

Gràcies Enric. Vinc del metge i diu que va molt bé.
El teu vot importa tant com el de qualsevol altre. Una mica més que el d'algú del BLOC, si se'm permet, ja que és un vot conquerit.
Jo crec que hi ha una certa voluntat de confondre surant en l'aire. I m'explique.
Desconec les raons (mai ningú m'ha donat cap argument seriós -les polítiques que defenses no són progressistes-, més enllà dels merament cosmètics -te fas fotos amb no se qui- -votes una moció presentada pel PP-) però alguna gent ha volgut fer de mi una mena de penó de la branca menys esquerrana del BLOC.
Bé, doncs des d'eixa almenara ideològica, et tranquilitze. No conec ningú al BLOC que vullga un gir a la dreta. Tota la gent que conéc i amb la que compartisc visió, diem que el que no volem és un gir a l'esquerra. És ben diferent.
Volem dur a la política nacional valenciana, i a l'espanyola, i a l'europea, la política que fem als ajuntaments. Eixa política (no la sé definir gairé bé...potsér té una mica radicalisme democràtic, prou de socialdemocracia, bastant de pragmatisme, molt de defensa del territori, inquebrantable compromís nacional, aposta per l'ètica i l'honestedat, voluntat de participació ciutadana, recerca de noves polítiques...) és la que ens dona millors resultats. A les municipals és on traem els millor resultats. Més de 140.000 vots. Sóm forts, se'ns conéix i se'ns respecta. Sabem estar a l'oposició i sabem governar. Eixa política ens acosta a la majoria social de la que parla Joan Cebolla. I la reivindiquem. Allò que dona resultats en un ambit n'ha de donar en altres. De fet, quan ens hem presentat amb eixe missatge (2003) vam aconseguir el millor resultat que mai ha obtingut el nacionalisme valencià.
I ahi ens volem mantindre. Que IPV té interés en eixe viatge, perquè ha cremat les naus d'EU (cosa que no tinc tan clara com altres), doncs molt bé. Eixe és el camí i esta la nostra política. Que ells posen un accent més esquerrà, bé, haurem de parlar. Però...ho has dit tu mateix, el germà major guia, escoltant el menut, però guia i redacta el programa. Ens avalen 300 regidors i 20 alcaldes presentats en llistes del BLOC.
El pes social d'IPV és desconegut. Mai ningú no s'ha presnetat com tal a unes eleccions.

Anònim ha dit...

Gràcies, però sense falsa humiltat el meu vot ni més ni menys que qualsevol altre.

Per una altra banda, he de dir que sóc el més ment de la meua família, i m'agrada tindre veu i vot en les decisions que afecten la família. Per això crec que s'ha de respectar l'opinió dels majors però sense imposicions, ni d'uns ni dels altres. Ja sé que el Bloc va fer moltes capitulacions (si se me permet el terme) en esta coalició electoral, però crec que no tenia res a perdre. No tenia cap diputat ni aspirava amb opcions reals a tindre'l per cap de les tres circumscripcions.

En canvi crec que tenia molt a guanyar. La llavor que deia Morera, si no recorde mal, en la meua opinió era la d'unir d'una vegada el valencianisme polític o el nacionalisme valencià, com preferiu. Si ens posem a contar traurem un bon grapat de partits i partidets que es qualifiquen de nacionalistes o valencianistes. El més important, sí, d'acord, el Bloc, però hi ha molts més. I seria una pena que Isaura Navarro i la gent d'IPV, Projecte Obert o qualsevol altre acabara al PSPV, ja que seria una pèrdua per al nacionalisme valencià, potser no per al Bloc, però sí, al meu parer, per al valencianisme.

No sé si la fòrmula serà la del BNG, la de ciU o alguna altra que se puga inventar, però si és així compteu amb mí, de veritat. Les coses no han eixit bé, doncs no, ni per al Bloc-IPV-VE ni per a ningú, potser s'ha fallat en atacar frontalment el PP, i ara toque canviar d'estratègia. Cony, que els soviètics van perdre 4 milions i mig al començament de l'atac alemany en la II Guerra Mundial i van acabar en el reichstag (esta li la dedique a Marina). No seré tan agosarat, però poc a poc se fa camí.