05 de març, 2008

UN DINAR DISCRET.

Hui he tingut l’ocasió de dinar amb Jordi Sevilla. Ja el coneixia, però he de reconéixer que lluny dels micros i les càmeres, guanya.

Era un dinar privat, entre amics, així que em dec a la confidencialitat ètica. I és llàstima, perquè ha estat interessant i sucós. Algunes de les coses que ha dit, però, ja li les havia sentit dir en públic, o llegit al seu bloc, així, que no trairé res ni ningú, si en parle. I em referisc concretament a una, que m’ha fet gràcia, perquè mentre ell en parlava, jo no podia evitar pensar en el post d’ací baix, que vaig penjar ahir.
Deia Jordi Sevilla, que hi ha una mena de sensació de que les campanyes electorals “en províncies” (ell no ho ha dit així, de fet, fins i tot quan parlava en castellà s’ha referit sempre al nostre país, com “nuestro pais”) no serveixen de res. Que el tour poble a poble que fan quan venen els candidats no te gaire sentit. -Ací no he pogut evitar recordar-li el que ahir mateix deia Remolar (gran Remolar, ahir vas estar gran!): “Jo no he tingut que vindre a fer campanya. Jo ja estava ací.”-
Deia Sevilla que quan sent que les eleccions es juguen en eixos dos debats (sóc generós) de les televisions entre Rodríguez i Rajoy, es pregunta que fa ell per ací, de tele en tele, de poble en poble, gitant-se tard i alçant-se d’hora. I clar, això el duia a una reflexió sobre...la circumscripció única espanyola. Com a les Europees. Segons eixa tesi, això resoldria la pretesa infravaloració d’IU i la pretesa sobrevaloració dels nacionalismes ... anava a dir perifèrics. Però...quan vius ací, la perifèria no és Madrid?...ai mare, m’embolique.
Bé, el cas és que sembla ser que alguns constitucionalistes pensen en una formula mixta, que vindria a ser mantindre la representació actual per “províncies” i afegir tots els diputats que de més permet la Constitució, per “corregir” els desequilibris.
Els beneficiats serien PSOE, PP i IU. És a dir els autonomistes, els federalistes, els centralistes, els jacobins, els nacionalistes espanyols. En definitiva, els espanyols.
Quan de temps creieu que tardarem en vore eixa proposta formalment tenint entrada a les Corts?

20 comentaris:

Inés ha dit...

Me'n vaig del tema (o no del tot...) però he estat rellegint comentaris anteriors i parles de Romero i de la llengua.
Al fil de la llengua, des de l'STEPV hem denunciat que als darrers actes d'adjudicació de places d'Educació Primària s'han atorgat vacants a persones sense el requisit lingüístic obligatori.
Ja veus tu quin interés... I qui més i qui menys patint perquè "peligra el castellano"

Vicent Martínez ha dit...

Bones gent, feia temps que no feia comentaris ja.

Enric, m'alegre de dissentir en tu en esta ocasió. La circumscripció única, lluny de beneficiar els grans partits espanyols, l'únic beneficiari, l'únic, seria IU. Perquè els escons que perd IU se'ls queden, un darrere l'altre, PP i PSOE.

Estic buscant l'enllaç a una taula que vaig vore fa dos o tres dies, i no trobe, però en fi, és fàcil calcular per percentatges totals de vot. L'únic partit nacionalista que perdria un diputat seria el PNB. La resta, igual o apujar. De veritat, compteu-ho.

Els diputats de més de PP i PSOE són a les províncies menudes de l'Espanya profunda, clarament sobrerepresentades. Els partits nacionalistes solen obtenir representació en circumscripcions grans, on la llei d'Hondt és menys perversa: Barcelona, Biscaia, a un altre nivell Corunya, Guipúscoa... Res comparable a Àvila, Sòria, Guadalajara... que és on IU ix perjudicada.

Això no vol dir que no canvien la llei electoral. Significa només que alguna altra excusa s'haurien d'inventar. L'enginyeria electoral és infinita. En el cas de les eleccions, més que mai, feta la llei feta la trampa. Que ens ho diguen als valencians.

Nomdedéu ha dit...

És més que probable que siga com dius, però jo compte IU com partit espanyol, de forma que en l'eix identitari, igual faria.
Espanya 1 periespanya 0

Vicent Martínez ha dit...

Ja he trobat l'estudi:

ERC puja un i CiU puja dos. PNB baixa un. BNG puja un, CC, CHA, EA queden igual.

PSOE perd 7, PP perd 9. IU guanya 13.

Per tant, mai existirà un sistema proporcional pur a Espanya. PSOE i PP ixen guanyant tal i com estem ara. Una altra cosa és que imposen un 5% estatal (ens sona?). Així no entra ni IU (4,96% en 2004). Welcome to USA.

Total, els debats serien els mateixos...

Podeu consultar-lo a http://inadapt.wordpress.com/2008/01/18/ventaja-y-desventaja-en-el-sistema-electoral-espanol/

Perdoneu que còpie el link però no sé enllaçar-ho.

Tens raó al dir que Espanya sempre guanya. Però això no és problema de la llei electoral, és problema d'estar en Espanya!

Vicent Martínez ha dit...

No s'enganxa bé el link. Hauria d'haver atés millor quan m'ensenyaven html. A vore si ara:
http://inadapt.wordpress.com/2008/01/18/ventaja-y-desventaja-en-el-sistema-electoral-espanol/

Vicent Martínez ha dit...

No hi ha res a fer en el link. Enric, disculpa d'omplir-te de comentaris el post. S'haureu de fiar de mi.

Nomdedéu ha dit...

A vore si estudiem més i juguem menys! ;) Tal com has dit, si prestares més atenció als profes...
Bromes a banda moltes gràcies per la informació.
Jo em tem que quan Sevilla va explicar això dels sistema mixt, és perque la cosa deu avançar a bon ritme. El PP i el PSOE no volen perdre. Però si afegeixen (crec que són) 40 diputats més, fins al límit que permet la Consti, i estos són en circumpscripció única, aleshores guanyen els 3.
Clar que...caldria fer números. Si els nacionalistes presentem una llista conjunta a la circumscripció única, igual també en guanyem 1 o 2. En qualsevol cas, però, la vocació manifestament reduccionista d'uns i altres, els durà, segur, a trobar una formula on ells guanyen i la pluralitat perga.
És un debat viciat d'origen. PEr quina raó és més democràtic el districte únic? IU no computa tots els vots? I que? A mi, que sóc de Castelló m'importa una bleda bollida la gent de Cantabria que vote a IU. Un sistema no és més democràtic que un altre. Com el 5% no és menys democratic que el 3%. Per a nosaltres és una cabronada, però en essencia no és menys democràtic. És diferent. PErsegueix objectius diferents. És tot. El que si sembla menys democràtic és que el 5% siga de país. Per les mateixes raons que abans. Si ha de ser de país, i el vots de Sant Joan decideixen qui és diputat per Castelló, aleshores, potser si cal circumpscripció única valenciana.
Un debat complex, que em ve gran.

Vicent Martínez ha dit...

Com dius, més enllà de la puresa democràtica, relativa sempre, el que es busca amb una llei electoral són uns efectes sobre els resultats. Ací, al Regne Unit i a la Xina Popular.

A Itàlia, per exemple, s'han donat compte que la llei és "massa" proporcional, permet massa poder als partits menuts i la van a canviar per fer governable un país ingovernable. A Anglaterra, en canvi, les eleccions són per districte, cosa que fa que la proporcionalitat no influïsca en res en el resultat. Es tracta de guanyar a més districtes, i punt. A les municipals d'Andorra, per exemple, qui té un vot més té automàticament la meitat dels regidors, la resta es reparteixen per llei d'Hondt. A la segona república, a Catalunya, qui guanyava tenia un 60% d'escons al Parlament i punt.

És a dir, de lleis electorals n'hi ha per tots els gustos. La LOREG es va fer per fer el país governable, perquè es prima al partit més gran, i per buscar un partit bissagra que pugués decantar majories. Però la inexistència d'un centre liberal ha desplaçat esta funció pels partits nacionalistes, cosa no contemplada en aquell moment.

Ara per això la volen canviar. I, ací estic totalment d'acord en tu, no eixirem guanyant. Perquè amb Espanya mai guanyem.

Anònim ha dit...

hola Enric , no sé si hauras tingut algo que vore, però gracies. Almenys ja tenim cartells del Bloc... poc a poc

Anònim ha dit...

He rebut a casa paperetes del PP, del PSOE i d'IU. Per què no del BLOC-Iniciativa-Verds? Per què no hi ha diners per fer mailing? O per què s'ha primat algun altre tipus de campanya?

Anònim ha dit...

Mailing general ala circumscripció de valència i a militants i base de dades de amics a cs i alacant

Nomdedéu ha dit...

dur, en vaig reclamar, clar. però segur que algú més que jo ho va fer. el cas és que ja estan ahi.
a enric, ja l'hi ha contestat l'anònim. No figures en les bases de dades d'amics! Hum! Caldria resoldre això.

Anònim ha dit...

SMS d'Isaura i a Remolar i Climent que els ondulen? Quina manera de fer les coses més lamentable.

Nomdedéu ha dit...

Si ja ho he vist. L'argument que gastem de "Rajoy i Zapatero no es presenten per Castelló", a fer la ma.
Els diptics igual. En reparteixes i et pregunten, que per Alacant no vos presenteu? Isaura i Remolar. Que Isaura és candidata a la Presdidencia del Govern?
En fi. Ara votem. I esperem que els resultats acompanyen

Anònim ha dit...

haveu fet una campanya lamentable els del BLOC! PENÓS!!!!!
ELS RESULTATS... ELS DIA 10!

Fajardo ha dit...

I que ho digues, que acompanyen!

Quant al sistema electoral, cert és que afegir uns 40 diputats més com a única circumscripció la gran nación española, faria que els 40 anaren als partits espanyols. Els nacionalismes no perdrien diputats (eixe és l'argument que voldrà vendre el PPSOE) i és cert, però els diputats perdran importància per la regla bàsica que no és el mateix tindre 5 diputats si el total són 100, que si són 350 o que si són 400.

I si ens quedem en els 350 amb circunscripció autonòmica? IU guanyaria els diputats que li corresponen, els nacionalismes tindrien com a circunscripció el seu àmbit territorial i seria més fàcil accedir al parlament per a les forces petites (un diputat amb menys d'un 3'5% de vots al País Valencià). Clar, que el PPSOE no crec que hi estiga disposat...

Anònim ha dit...

HOla, en primer lloc dir que m'acabe d'enterar de l'atemptat d'ETA, quina putada no? Pobre home i pobre família. En fi, tot el que es puga dir es quedarà curt.
En segon lloc dir que estic d'acord amb Fajardo amb les circumscripcions per comunitats autònomes, però caldria vore què se fa amb les comunitats uniprovincials (Andalusia vs. La Rioja). Però sí, em sembla més just, entre d'altres coses per l'anacronisme i el feu de caciquisme i clientelisme de les províncies i les diputacions.
I ara una reganyina per Enric. Si entres al catàleg en línia de la Xarxa de Lectura Pública Valenciana, comprovaràs que el teu llibre no està en capo biblioteca del País Valencià, així que aconselle (humilment) que n'envies un parell d'exemplars a la Biblioteca Municipal de Castelló, a dascuna de les biblioteques públiques de l'Estat (en són 4 en total, la de Castelló és la de Rafalafena), a la Biblioteca Valenciana (si entres a la seua web a la capçalera diu "Biblioteca Nacional de la Comunitat Valenciana") i a la Biblioteca de l'UJI. Bo, d efet fes el que vulgues, que per això tu ets l'autor, però només unes recomanacions.
Per lo de ser amic del Bloc, com que conec gent del partit ja diré que m'afegisquen, que sempre és ineteressant estar a les llistes, si´no és la de l'INEM, clar.
Ale, que vaja bé el diumenge.

Nomdedéu ha dit...

Sobre l'atemptat estic valorant fer una entrada.
Pel que fa als llibres...jo que sé. Clar que em faria gràcia que estiguera a les biblioteques, però no em sembla raonable enviar-los jo mateix. Un altra cosa és que els demanaren en les compres semestrals de llibres. PErò no crec. Saps? Fa un parell d'anys, un reconegut feixista local va escriure un llibre que es deia "El pequeño Quijote". Miguel Angel Mulet el va acompanyar en roda de premsa pública dient que havia fet donacions a les biblioteques i tal.
Fullejant el llibre vaig trobar frases terriblement xenòfobes, homòfobes, i insultants.
Atacava la democràcia, perquè considerava que no era un sistema just. Era una apologia del "valors morals" del franquisme. En vaig llegir uns paragrafs a un plenari, i l'alcale va manar que foren retirats de les biblioteques i retornats al propietari. Mulet es va emprenyar perque pensava que jo li deia feixista. No. El vaig acusar simplement de tindre tantes ganes de foto que va apadrinar aquell llibre sense llegir-lo o fer-lo llegir.
Evidentment jo no faig apologia contra la democràcia al meu llibre. Però tampoc no tinc ganes que algú em diga..."vas fer enretirar un llibre que no t'agradava, i ara tu envies el teu dient el que vols". Insistisc en que no és el mateix contingut, però passe de que algú em puga criticar per aíxò.

Anònim ha dit...

Home, jo ho deia més que res perquè per llei les biblioteques han de comptar amb la secció local, on s'ha de recollir tot allò que s'escriga sobre la localitat o per algun autor local. I en el cas de la Biblioteca de Castelló es donaria eixa circimstància. I és una pena que el teu llibre, com el de qualsevol polític o persona de Castelló, no estiga en un centre de lectura pública del País Valencià, principalment en les biblioteques que he esmentat abans. A més, quan he dit que el podries enviar no ho deia per Enric Nomdedéu polític, sinó Enric Nomdedéu autor del llibre. Però en fi, com deia, tu manes que per a això l'has parit en escriure'l.

Nomdedéu ha dit...

Reconec que m'agradaria molt. Em va fer molta il·lusió publicar-lo. Hi pensaré. Miraré com podem fer-ho.