27 d’abril, 2009

"VOT REMOT". Mediterráneo. 30.04.09


Susan B. Anthony, Hubertine Auclert, Harriet Stanton Blatch, Amelia Bloomer, Carrie Chapman Catt, Edith Cowan, Emily Davison, Maria Deraismes, Jeannne Deroin, Henrietta Dugsdale, Abigail Scott Duniway, Marguerite Durand, Max Eastman, Gyp, Marianne Hainisch, Matilde Hidalgo de Prócel, Julia Ward Howe, Aletta Jacobs, Ellen Key, Aleksandra Kollontai, Serena Lake, Nellie McClung, Emma Miller, Lucretia Mott, Anna Maria Mozzoni, Gretchen Neidles, Elizabeth Nicholls, Louise Otto, Christabel Pankhurst, Sylvia Pankhurst, Alice Paul, Madeleine Pelletier, Marie Popelin, Pauline Roland, Rose Scott, Julia Sears, Séverine, Kate Sheppard, Elizabeth Cady Stanton, Lucy Stone, Dr. Emily Howard Stowe, Martha Carey Thomas, Mary Emma Wolley... Igual a vostés no els sonen els seus noms. Van ser algunes de les sufragistes que reclamaven el seu dret al vot. En aquell moment, a molta gent, homes i dones, els semblava una bogeria impossible.
Hui el debat és un altre. Es pot compaginar la baixa per paternitat o maternitat amb la funció de representació política? Com es pot votar a un plenari quan s’està a casa donant pit o biberó? La resposta està en els evidents avanços en matèria de telecomunicacions, i notablement de la Internet de Leonard Kleinrock.
De fet la llei 11/2007 mitjançant la signatura electrònica equipara l’assistència remota o no presencial als òrgans de govern. Es tracta doncs d’una decisió política. Totes aquells dones ja no ho podran veure, que ho vejam nosaltres, depén a Castelló de la voluntat de l’equip de govern.
Va en el signe dels temps. Les Corts valencianes ja ho han resolt, el parlament català també. I Castelló quan?

5 comentaris:

joan ha dit...

Des de fa temps m'he fet la següent pregunta: Els diputats i els regidors no tenen suplents? En cas de malaltia, accident o bé baixa per maternitat/paternitat del diputat/regidor, els ciutadans que l'han votat s'han de quedar necessàriament sense representació?
Si hi ha vicepresidents, tinents d'alcalde, etc., per què els diputats/regidors no poden tindre suplents?

Nomdedéu ha dit...

A la primera pregunta la resposta és no. No en tenim.
A la segona la resposta és el que jo busque amb la moció.
Actuament, la legislació impedeix la substitució. És així d'absurd. Tu vas et trenques el coll del f`mur i has d'abandonar la política, o deixar tres mesos al teu eectorat sense representació.
No té cap sentit.
A França, sense anar més lluny si que tenen suplents.
Com ací està prohibit per llei, només queda la solució de poder exercir els teus drets telemàticament. Via video conferènia i signatura electrònica.
Això plantege jo. L'Ajuntament de Barcelona ja té l'infome basat en les lleis 3/2007 i 11/2007, dues lleis (conciliació familiar i signatura electrònica) que incomprensiblement ha obviat el Secretari en el seu informe.
Informe que té una base jurídica descriptiva absolutament parcial (falta tota la legislació posterior a 1986 que obvia el señor secretari, com obvia que el rang de llei és superior per ser orgànica) i una opinativa que no només era ociosa i per tant prescindible, sinó profundament reaccionaria i contraria a la llei. A la textualitat de la llei.

Anònim ha dit...

Això que comentes,Enric,com una mena de reclamació ,jo crec que arribarà.Si ,salvant les distàncies i el temps,un grup prou nombrós de dones capdavanteres,reclamaren el seus drets a les urnes i altres drets i ho van aconseguir,malgrat tot,de la mateixa manera que unes altres minories han aconseguit el que volien i els pertanyia per dret,jo crec que això que tu has comentat ,avui en dia,podriem dir que no problem,no?Amb el temps,les noves tecnologies s'implantaran a tot.Segur,segur.
Molt bé pel petit nomenament que has fet d'aquelles dones ,valga com un recordatori per elles i per la seua memòria.Abraçada.

Anònim ha dit...

Les relacions personalísimes, com les laborals i les polítiques no ténen suplents.

Així com en materia laboral existeix el contracte d'interinitat, igual cabria un regidor interí que cubrira la suplència del que està de baixa.

Sembla el més logic, ja que si el regidor "titular" està donant biberó o pit tampoc pot revisar els assumptes del plenari. Encara que es vote per internet, com es fa? Si ix cara vote sí, si ix creu vote no.

Nomdedéu ha dit...

No és així. La llei i la jurisprucència (que s'enceta fa més de 20 anys, amb els transfugues de NI) deixà clar que no hi ha possibilitat de cobrir una baixa d'un electe (a la institució que siga) amb un interí. Per tant, eixa és una via morta.
D'altra banda, el tercer paragraf tampoc no s'aguanta a una anàlisi rigorós. Donar el biberó o el pit, no durà 24 hores al dia (moltes si, però no 24), el que passa és que malgrat el que creu el Sr. Secretari no les pots organitzar com vols.
Jo no li puc dir a la meua filla "no tingues fam, o no te cagues els darrers dijous de cada mes, de 12 a 16, que el pare té plenari".
En canvi, totes les dones que conéc que alleten, són capaces de parlar al mateix temps i alçar una mà. Jo mateix, que sé parlar i actualitzar facebook amb la PDA al mateix temps, em senc capacitat per donar biberó i votar al mateix temps. Però és que no es tracta d'això, es tracta d'estar a casa amb la criatura estiga o no mamant en ixe moment. I obviament puc haver preparat els temes durant els dies previs, malgrat que la criatura polore, s'haja d'alletar o canviar. Serà més incòmode i més difícil, però donat que la llei prohibeix la substitució, no h ha altra opció.
Però posem un altre exemple. L'Alcalde es trenca el coll del femur i està immobilitzat a l'hospital durant tres mesos. Que ha de fer? Dimitir? Abandonr la política quan sap que en 90 dies ja podrà tornar a caminar amb crosses?
Delegarà, això si que pot, en el Vicealcalde o un altre tinent d'alcalde, però si a l'equip de govern li falta un vot per guanyar o perdre una votacó, el pressupost anual pose per cas, que fa? Perd?, el porten amb un llit? O li posem un portatil amb una webcam als peus del llit, i amb la firma electrònica que certifica qui és, podrà votar, i fins i tot intervindre?

La cosa és molt senzilla. Molt. I en molt poc de temps això passarà a totes les institucions. Ací, el problema, és que ho ha proposat el BLOC.
El PP ho ha intentat tot per tal que això no vaja al plenari, i encara ho segueix intentant a 15 hores del ple.
A cada problema que posen, jo els done una solució, i a cada solució, busquen un altre problema. Això és la prova evident que es traca d'obstruccionisme pur i dur. Han dit tantes coses que no s'ajusten a la veritat, que demostren que ningú no s'ha estudiat el tema en profunditat. Jo sí