08 d’octubre, 2014

"CONQUERIR, CONQUISTAR..." Mediterráneo 09.10.14

Tal dia com hui, de 1238, el Rei En Jaume entrà a València. Era el final d’una guerra de religió. Cristians conquerint terra d’islam. Eixa data és considerada la de naixement del Regne de València. Un nou reialme, independent d’Aragó, Catalunya i Mallorca, que també tenien a Jaume I per Rei. I no cal dir-ho, del regne veí de Castella. El Regne de València, un nou país a l'Europa medieval. 
Aquell rei ha passat a la història com Jaume I El Conqueridor. Diu l’AVL que conquerir i conquistar és la mateixa cosa, i té diferents accepcions. Apoderar-se d’un territori per la força; o arribar a obtindre una posició social. Però també, guanyar-se la voluntat, l’actitud favorable o la simpatia de la gent; o fins i tot guanyar-se l’amor d’algú.
Hui, el País Valencià està ple de conqueridors i conqueridores, en les darreres accepcions. Ximo o Rosa que des del magisteri ens ajuden a educar als més menuts. Rubén o Marieta que cuiden de nosaltres als hospitals. José Antonio que fa pa, pagant la quota d’autònoms més cara d’Europa. Santiago que empalma contractes cutres. Paco que este més ja no els empalma i torna a l’atur. Ernestina que diuen que no treballa, i el que fa és no cotitzar, perquè treballa, i molt, a casa. 
Gent que estima el país, conscient que el país som les persones que hi vivim. Gent que es rebel·la contra la mala imatge que els mal polítics ens donen. Gent disposada a conquerir un futur millor, per la via de la seducció. Feliç diada.