18 d’octubre, 2014

"NI MEMÒRIA NI VERGONYA" - Levante-EMV- 18.10.14

En estos dies que vivim si parles de “memòria” quasi tothom pensa en un ordinador, però la memòria és també una capacitat de molts animals. Incloent  polítics. Alguns. 
De fet la memòria humana és una funció cerebral que resulta de determinades connexions sinàptiques entre milions de neurones. La qual cosa pressuposa que has de tindre un bon grapat de neurones i alguns centenars de rotondes i rondes de circumval·lació que les connecten.
I ves per on, jo en tinc! Per exemple, recorde amb absoluta nitidesa com el Sr. Alcalde, ens va convocar al Saló d’Actes de l’edifici de Quatre Cantons, per explicar-nos amb detall el que seria el document tècnic que havia de donar pas al nou PGOU, donat que l’anterior havia estat anul·lat amb contundent reiteració per gaire bé tots els tribunals possibles. Només els va faltar recórrer al Senat Intergalàctic d'Star Trek.
Se’ns va dir, que el nou document revisaria a la baixa les previsions de creixement, donada la situació socioeconòmica. I de fet la Generalitat encara els va obligar a reduir a pràcticament la meitat les seus al·lucinants previsions. Tot i això, el document preveu més de dos milions de sol urbanitzable residencial! 
Això provocà dues preguntes meues. “D'on es treuen vostés eixa previsió de creixement, quan l'INE assegura que la ciutat porta anys perdent població, i preveu més pèrdues per als propers anys?" I un altra cosa... "han tingut vostés en consideració la indecent quantitat d'habitatges buits que té la ciutat?” Perquè en l'hipotètic cas d'un improbable creixement, tampoc no cal construir més, hi ha centenars de cases buides.
Les respostes eren de pena. En primer lloc, no, el document no té en compte les cases buides. I en segon el creixement el calculen en base a un coeficient que proposa Conselleria. En el nostre cas l'1'16. I per quina raó no l'1'23, l'1'11 o el 0'98? No ho van saber contestar. Encara hui no han contestat.
Vaig seguir reflexionant en veu alta. Una ciutat amb les taxes d'atur que tenim, no sembla el millor per anar a viure. Imaginem que vostés urbanitzen, i que venen milers de persones. Què faran? A què es dedicaran? On treballaran?
I la resposta no pogué ser més decebedora. Després de que la Conselleria també els obligués a revisar a la baixa les previsions, ells incrementarien en 1'9 milions de metres quadrats el sol industrial. I ho van dir sense que se'ls escapés el riure. Com si oferir sòl garantís inversions, creació d'indústria i de llocs de treball. 
El cas és que no vaig aconseguir que rectificaren i el document base del nou PGOU diu textualment que l’any 2033 haurem crescut un 30% en població, i serem 234.000 habitants.
Però… ai la memòria de l’Alcalde és fluixa! I dimarts quan s’anuncia l’acord de depurar a Castelló les aigües residuals de Borriol, algú va preguntar si la depuradora tenia capacitat per assumir les aigües dels poc més de 5.000 habitants del poble veí. I l’alcalde contestà textualment: “No se mermará la calidad del servicio ni hoy ni en un futuro, puesto que la proyección demográfica apunta a que en 20 años seguiremos siendo el mísmo número de ciudadanos”.

Ai Alcalde!