25 d’octubre, 2014

"El PPGOU" - Levante -EMV - 25.10.14


El mèrit no és meu. Ho confesse gustós. El que passa és que la persona que ha furonejat buscant ves a saber què, m’ha regalat la informació i m’ha demanat que guarde en secret la seua identitat. Bo, el cas és que en la pàgina web de la Conselleria d’Infraestructures, si busques i rebusques, pots consultar els expedients d’avaluació ambiental estratègica que està tramitant la dita conselleria. Entre ells els relatius al Pla General d’Ordenació Urbana de Castelló.
Des de l’apartat “Infraestructura verde”, pots arribar a un document que relata l’evolució històrica de la ciutat. I parlant del segle XXI podem llegir textualment:     
“Desde el punto de vista del transporte, y considerando tanto las limitaciones de espacio para aparcar como las congestiones en horas punta que acarrea el uso del automóvil, una buena solución para unir el Campus de la Universitat Jaume I con el Centro de la Ciudad y a través de este con el Grao y el Puerto, es la construcción del TRAM. Las calles son tan estrechas que necesariamente deberá circular enterrado por las zonas del centro”.
Em punxen i no em trauen sang! Així que el TRAM, al seu pas pel carrer Colom, hauria de fer-ho pel subsol. És a dir, com es convertiria en un metro! Al·leluia! El mitjà de transport més modern d’Europa, l’enveja de totes les capitals de l'hemisferi occidental, no només pot anar amb catenària o sense, sinó que també pot passar per sota terra! Miracles de la vida moderna. Castelló a l'avantguarda del món civilitzat!
Vaig pensar que eren uns maleses, i que se’ls havia colat dins de la documentació del nou PGOU, algun paperot prehistòric de quan Gozalbo volia travessar la ciutat amb un túnel. Però no. El document està datat en setembre del 2013, és a dir, és posterior a les sentències. És actual. 
L’Ajuntament de Castelló, després dels reiterats rebolcons judicials que ha rebut pel tema del PGOU, quan ja no ha tingut més remei i s’ha posat a confeccionar els documents de partida, ho ha fet amb tant poc rigor, que fa afirmacions que mai han tingut cap credibilitat, i que ara són manifestament falses, i per tant, profundament estúpides.
Siguem sincers. És un document molt secundari, i no condiciona l’obra…però dóna idea de la falta de rigor dels redactors, no sé com es diu “chapuza” en valencià, però segurament el nom tindrà a vore amb el PGOU de Castelló.
De fet plou sobre banyat. Tan tard com la setmana passada, vaig recordar en esta mateixa columna, que el document del PGOU afirmava alegrement, que l'any 2033, Castelló haurà crescut un 30% en població i serem 234.000 habitants. Això és un altra estupidesa majúscula. I no ho dic jo només, ho diu sobretot l'INE que en tots els estudis publicats afirma que Castelló porta tres anys perdent població. I en les previsions de futur, assegura que eixe serà encara el tenor en els propers anys, i que no es veu en cap horitzó ni a curt, ni a mig termini, un creixement poblacional a la ciutat. Qui ha de voler vindre a Castelló, si ací l'atur baixa cinc colps menys del que baixa a la mitja espanyola!
De fet, i també ho vaig recordar dissabte, a l'Alcalde se li va escapar l'altre dia en roda de premsa que d'ací a 20 anys, a la ciutat i viurà si fa no fa, la mateixa quantitat de gent que hi vivim ara. 
És a dir, que després d'estúpids i cars litigis promoguts pel PP local i autonòmic per oposar-se sense èxit a la nul·litat del PGOU que van aprovar en solitari, ara la Conselleria i l'equip de govern, redacten un nou pla sense cap rigor. On s'inventen població per justificar el sòl que volen urbanitzar (“a ver si pillamos cacho”, deuen pensar), i on la documentació conté barbaritats programàtiques que ens fan passar vergonya. Als que en tenim.
És de més en més evident, que el problema no és el PGOU, és el PPGOU. Són ells. Els redactors, que són un autèntic desastre, perillós per a esta ciutat.