Cert, el PP va prometre 4.000 habitatges en règim de protecció oficial. Bàsicament per compensar una mancança endèmica a la ciutat. Saben qui és el responsable que Castelló no tinga una oferta adequada de VPO? El PP que ens governa des de 1991. En 16 anys no han estat capaços de fer una oferta compensada i repartida pels barris per evitar la generació de guetos. Per això ara, quan la manca d'habitatge protegit (en lloguer, en venda, tutelat) és ja inassumible, apareix este programa. Un programa que implica repercudir en els propietaris de Mestrets càrregues enormes, per la voluntat de concentrar allí gran part del que no han fet enlloc. Però no anuncien que comencen el compliment d'eixa promesa, anuncien que munten una oficina amb un funcionari defenestrat que estudie la situació. No els recorda "La ciudad de las Lenguas"?
4 comentaris:
Las que se sortearon en Marzo de 2006, aun no se han entregado (Zona UJI - Castellón ).
Enric, sempre m'he plantejat una questió:
Un govern planteja un nombre determinat habitatges en règim VPO. Cadascú li costa posem-li 20 milions de pesetes i el ven per 20 milions i mig. Per molts que en faça, no perd diners.
Aleshores, perquè no es fan eixos 4000 habitatges? Si el problema no és l'econòmic, què frena els VPO?
El problema és econòmic, però per a les empreses immobiliàries. Si una família, parella o persona individual pot comprar un pis VPO per 20 milions, per què ha de gastar 30 o 40 o més per un pis de renda lliure? Aleshores les immobiliàries no fan el negoci, i això paralitza les VPO. Primer que es venguen les de renda lliure i després ja vorem. Vos imagineu que un ajuntament es constitueix en empresa pública immobiliària i en terrenys públics de la seua propietat construeix pisos i els ven un poquet només mé scars que el que li han costat? L'alcalde seria titllat poc menys que de comunista.
Els ajuntaments, en general, no construeixen. No tenen diners. El que fan és condicionar un percentatge de sol per construïr-hi VPO. Quin %? El que decidix el sector immobiliari. Així de senzill. Evidentment podriem entrar em matisacions, descendre a nivell de detalls, però si fa no fa així va la cosa.
Castelló va crear GUMSA (Gestora Urbana Municipal S.A.) Que fa? Intervencionisme. Els sectors urbans que no donen massa guanys i que no interessen al sector privat, els desenvolupa (si més no parcialment) l'Ajuntament mitjançant eixa empresa. Té un sentit, fer avançar sectors que amb el model pretesament liberal no avancen. Però la meua pregunta en el consell d'adminsitració sempre ha estat la mateixa: Pq no ens reservem un sector que done beneficis per compensar que sempre desenvolupem els que donen perdues? La resposta que mai no m'han donat és: ací governa el PP, i governem així.
Ara sembla que fem un xicotet avanç i s'està estudiant la viabilitat de fer algunes UTE's amb diferents empreses en sectors urbans no deficitàris. El pressupost de GUMSA (jo en sóc el secretari del Consell d'Adminsitració, no se si em ratificaran estos quatre anys nous) no li permet fer plans de desenvolupament en solitàri. Si fa no fa, així va la cosa.
Publica un comentari a l'entrada