31 d’octubre, 2007

"ENERGUMENS". Levante -EMV.03.11.07


Dissabte passat vaig assistir a la inauguració de la Fira del llibre antic i d'ocasió. És una de les fires que més m'agrada. Enguany, a banda d'alguna curiositat editorial, vaig trobar l'exemplar d'un llibre descatalogat que havia format part de la meua biblioteca fins que el vaig deixar a una amiga. Ara ha tornat a casa. Es el que es diu una compra de reposició. Vaig fer la visita de rigor a totes les casetes, acompanyant el Regidor de Cultura i representants de la Fira. De sobte, se'ns abraonà una parella de mitjana edat, qui dirigint-se a Mulet, s'identificaren "somos madrileños y del partido". Davant l'actitud educada del Regidor, la parelleta va començar la seua arenga: "Hay que arrasar", "aquí en la Comunidad Valenciana lo haceis muy bien", "hay que ser más duros", "machacarlos"... i se'ls hi anaven injectant els ulls de sang i inflant la jugular. Mulet, que és un home educat, em mirava amb cara de circumstàncies.
A mi el cos em demanava dir-los-hi, "señores, yo soy lo que ustedes llaman un rojo rompepatrias. Si quieren pueden tocarme para hacerse los interesantes entre sus amigos mesetarios". Però afortunadament, tinc prou més educació que ells. És quan escolte a gent així que estic més convençut que cal Educació per la Ciutadania. O com a mínim educació per a part de la ciutadania.
És un fenomen similar al del futbol. La transformació que patim (i ací m'hi he d'incloure jo parcialment) quan anem a l'estadi. Veus gent absolutament respectable en els seu dia a dia, que quan seu a Castàlia es transforma. He sentit algunes paraules d'eixes tan gruixudes, que en desconeixia l'existència. No se jo si Castàlia té aluminosi, però pel que ix de la boca d'alguns, no m'estranyaria gens ni mica que patira halitosi.
Però com deia Rojas Marcos, que va
ser psiquiatre de l'Hospital Municipal de Nova York, mentre ací la política i el futbol serveixen per alleugerar tensió a crits, als EUA, on quasi tothom té armes a casa, la cosa és més greu. Mal de molts...

12 comentaris:

Anònim ha dit...

Acabe d'arribar de Dijon a la meua ciutat Erasmus, Metz. Què bonica és França...

Enric, quina és la presència dels llibres en valencià en aquesta fira del llibre?

Demà a Paris, pero abans vaig a veure si puc enviar alguna coseta desde powerpointencatala@hotmail.com (projecte que he creat per a difondre powerpoints en català i a què tothom s'hi pot inscriure només enviant un e-mail). Aprofite per a fer-ne publicitat :D

Dilluns que comence les classes em passaré per aci. Que passeu unes bones festes de Tots Sants... Perdo, de Halloween.

Nomdedéu ha dit...

I tant que és bonica. Fas be de fer publicitat de la teua iniciativa, per cert ben necessària.
La presència dels llibres en valencià és simplement anecdòtica. Moltes de les llibreries no tenien cap llibre en valencià, d'altres, un muntonet de llibres entre "novela policiaca" i "poesia castellana contemporanea". Lamentable. I el més lamantable és que en la Fira del llibre d'abril, passa el mateix. La presencia de llibres en valencià és anecdòtica, fins i tot en els estants d'organismes oficials. Es salva la Universitat Jaume I, que és, de normal, qui major nombre de publicacions en valencià presenta.
Dona-li records a París.

Xavi Bellot ha dit...

A mi l'altre dia em van acusar de radical separatista per dir que el castellà i el valencià havien d'estar, almenys, al mateix nivell en tots els àmbits. El pitjor és que no eren de la meseta, sinó de la Plana Baixa! Doncs si això és ser radical, no em quedarà un altre remei que ser-ho, no?

Encara queda molta feina per fer...

Nomdedéu ha dit...

Els criteris de la gent sovint em sorprenen. Quan la portaveu del PSOE a Orpesa demana que es retire la línia de valencià d'una escola del poble perquè diu "hay muchos forasteros", ningú no li diu radical.
Si els nostres regidors d'Orpesa contesten que s'ha d'avançar en la normalització i que cal que totes les escoles del poble siguen de la línia en valencià, o que l'ajuntament hauria de normalitzar la descompensació dels documents que ara és absolutament en castellà, aleshores son radicals.
Jo no sóc amic de determinats radicalismes, però sóc radical en la defensa del meu dret a dir la meua, en la defensa de la legalitat (eixes lleis que sobre el valencià fan el PPSOE i que mai no acompleixen), i en dir que radical ve d'arrel. I si em diuen radical per estar ben arrelat al meu país, jo cofoi.

Anònim ha dit...

Una pregunta:
Qué utilidad o para que sirve el filtro (boquilla) de los cigarrillos?.
¿Es otra tomadura de pelo?.

Anònim ha dit...

Enric, no creus que que el TVRCas pase pel mig del parc Ribalta, a més de ser més econòmic, pot millorar la part per on ha de passar, donar-li vida i fer el trajecte de l'autobús més curt per als passatgers??

Sincerament, no crec que siga tan roïna la idea d'eixe recorregut :S

Nomdedéu ha dit...

És un plantejament interessant. El girarè del revés.
Per quina raó creus que és més econòmic que fer-lo passar per fora? És evident que no ho és. De moment ja estem perdent temps, i el temps són diners. Si la conselleria haguera previst que passara per fora, ara que ja està licitat el tram, ja estarien executant-lo. Ara, en canvi, encara estem pendent del que diga Patrimoni. Per cert, si diu que no, la demora i les despeses no seran culpa del BLOC, sinó del PP per no haver previst un traçat alternatiu.
No és més econòmic. No ho és. No hi ha absolutament cap motiu per pensar-ho. Si més no, jo no el veig. Si ten informació on basar la teua afirmació, seria fantàstic que ho compartires. De veres. Ho dic sense ironia.

Pel que fa a fer-lo més curt...els viatges de cinc minuts estan reglats. 5' no és el temps que costa, sinó el que es considera oportú que ha de costar. Vull dir que tècnicament podria fer-se en 4'40 o en 5'12. Accelerant més o menys en lex zones entre parades, o entretenint-se menys o més a les parades. Això és així en tots estos transports. El que nosaltres proposem es que passe just pel costat de Ribalta, per davant d'Hisenda. No passa de 8 0 10" més, són 100 metres! I eixos segons són reatrapables tal com he explicat abans.
Pel que fa a millorar el passeig central...ja vaig explicar al plenari la postura del BLOC. Es pot fer perfectament igual encara que no hi passe el TVRCas. Pot estar bé la idea de fer un quiosc de venda de flors, o de refrescos. Abans n'hi havia, i no hi passava la panderola. Una cosa no lleva l'altra. És el PP qui preten condicionar l'una a l'altra, per vendre-li a la gent allò que es difícil de comprar, es a dir, que el TVRCas dividisca en dos el jardí més important de Castelló.

En Muntaner ha dit...

Hola,

Com que parleu sobre casos de discriminació lingüística, tot seguit vos narre un que vaig patir jo mateix a la Universitat de València:

Una catedràtica de la UV coacciona un alumne perquè s'expresse en castellà en classe.

Remedios Sánchez Férriz, Catedràtica de Dret Constitucional de la Universitat de València impartí tota una lliçó magistral de vulneració de drets fonamentals, en exigir que un alumne parlara en castellà mentres realitzava una al·locució durant una classe.

Durant el transcurs d'una classe de l'assignatura de Dret Constitucional en la UV un alumne realitzà una al·locució en valencià. La catedràtica, qui d'altra banda té un marcat accent valencianoparlant a l'hora d'expressar-se en castellà, li va respondre també en eixa llengua. Fins ací res no pot semblar estrany. Res més lluny de la realitat, però.

Tot seguit, Remedios Sánchez preguntà si algú tenia cap problema amb el fet que un alumne s'expressara en valencià. Una mà tan sols s'alça en eixe moment, d'una classe d'unes vint persones aproximadament. El comentari que feu aquell alumne fou d'allò més intolerant, tal com es pot preveure. Aleshores la professora exigí que l'alumne fera la seua intervenció en castellà, tot adduint una mera qüestió d'educació. Davant la negativa d'este, reiterà la seua exigència, acusant-lo de ser un "xic maleducat".

Després de les protestes d'altres companys i companyes de classe, els quals li recordaren a la seua professora el dret a poder expressar-se en qualsevol classe de la Universitat de València en valencià per tal com esta llengua és definida pels estatus de la institució com a llengua pròpia i oficial, la catedràtica negà que instar a un alumne a que s'expresse en castellà siga cap mena de coacció sinó més aïna una mostra de respecte cap a les persones que no entenen el valencià.

Esta argumentació tan banal sembla obviar el fet que el xic que argumentava no posseir uns mínims coneixements passius de la llengua ha rebut, si més no, classes de valencià durant l'ESO i el Batxiller per la qual cosa pot ser molt preocupant que tinga en realitat eixos problemes de comprensió d'una llengua romànica prou semblant al castellà.

Al remat, resulta d'allò més surrealista que uns alumnes hagen de recordar-li a una catedràtica que tenen dret a expressar-se en la llengua pròpia i oficial d'una institució. Més encara si tenim en compte que la classe tractava sobre les vulneracions dels drets fonamentals. Pel que sembla hi ha alguns preceptes constitucionals (com per exemple la no discriminació per raó de llengua) que la Catedràtica de Dret Constitucional ignorava.

Nomdedéu ha dit...

Ho havia llegit a un altre bloc. Increible que continue passant, i més a una universitat

Anònim ha dit...

He vist esta notícia en www.valencianisme.com. No es podria fer el mateix en tots els ajuntaments? No només allà on estiga el Bloc, sinó la resta de partits del Compromís, ja que no només el Bloc ha patit atacs, sinó moltes persones i organitzacions d'esquerres, socials, valencianistes, etc. Ara recortde els atacs a la llibreria 3i4 de València, per exemple, o la pallissa a un ex-regidor d'EUPV de Jérica.

L'Ajuntament d'alcoi demana que s'investiguen els atemptats contra el BLOC

El regidor i portaveu del BLOC a l’Ajuntament d’Alcoi, Paco Blay, ha expressat la seua satisfacció perquè en el darrer Ple, tots els grups polítics van recolzar una condemna dels atemptats que el BLOC ve patint, amb total impunitat, tant en la seua seu com sobre alguns dels seus militants.

Nomdedéu ha dit...

No sé que fan els altres partits, ho dic francament i sense ironia. Ací nosaltres la vam fer aprovar el mes passat, i clar, parlàva de la bomba a la seu del BLOC, bàsicament d'això. També d'ACPV. Però bàsicament de l'atemptat contra la nostra seu nacional.
Qualsevol tipus de violència és inacceptable, però en este cas, hi ha un salt qualitatiu. sembla ser que s'usà cloratita, amb la qual cosa i si els Tedax no l'hagueren desactivitat, haguera pogut fer molt de mal.
Que el delegat del govern no ens conteste és greu. Més quan fa dos anys llargs va rebre el secretari general qui li va documentar més de 40 atacs a seus del BLOC, vehicles de regidors i persones. A sobre, vam haver d'aguantar el policia imprsentable que va preguntar si en el partit ens duiem bé, per si podia haver estat algun corrent intern.
Un autèntic immoral l'agent. No m'imagine quan hi ha un atemptat a una seu del PSE preguntant "y no habrá sido Nicolas Redondo o la Rosa Díaz?" "Pero hombre, como pregunta usted eso, Sr. agente?" "No sé, com en el PSOE tienen antecedentes con lo del GAL! Han visto a Vera o a Barrionuevo ultimamente? Como se llevan con García Damborenea?"
No sé. Insultant!

Anònim ha dit...

Més bé alucinant.