06 de maig, 2010

"L'EURAM" - Mediterráneo - 06.05.10

Demà divendres no estaré a Castelló, estaré a València treballant per Castelló. Perquè algunes de les decisions, moltes, massa, de les que afecten al nostre futur col·lectiu no es decideixen a la nostra ciutat.
L’Institut d’Economia i Empresa Iganasi Villalonga, que porta el nom d’un valencianista històric, m’ha convidat a l’Acte Pel Reconeixement Europeu de l’Arc Mediterrani (EURAM). Una ocasió que no desaprofitaré, i a la que, d’acord amb l’organització, he convidat alguns empresaris, professionals i professors universitaris, per tal que m’hi acompanyen.
Allà coincidirem amb els Consellers d’Infraestructures valencià, català, balear i el Ministre d’Andorra. També hi assistirà, entre d’altres, l’eurodiputat del BLOC-CEU, Ramon Tremosa.
L’Institut ha finalitzat després de quatre anys un ambiciós projecte, el Llibre Blanc de les Infraestructures de l’Arc Mediterrani. L’objectiu d’aquest llibre ha estat fer una diagnosi de les necessitats, principalment de transport, a més de realitzar una proposta d’estratègies relatives a infraestructures i serveis, models de finançament, de gestió i explotació. S’han realitzat reunions amb Cambres de Comerç, Col·legis d’Economistes i d’Enginyers Industrials, associacions empresarials, ports, el món sindical i les universitats.
Un acurat i rigorós treball que ve a demostrar allò que des de fa temps alguns defensem, l’obvietat que existeix un espai geogràfic i econòmic, que aplega els territoris descrits, i que està orfe d’infraestructures per obra i gràcia d’una idea radial d’Espanya.
El nacionalisme que nosaltres defensem no és el de les banderes, els accents oberts i les eles geminades, és el que defensa les infraestructures que creen riquesa, llocs de treball, benestar i futur compartit. Per això molestem. Als conservadors perquè voldrien estar sols en reclamar les infraestructures (infraestructures que ens neguen quan governen), i al socialistes perquè ens voldrien ocupats en baralles simbòliques en lloc de fent política, per no destapar les seues vergonyes.
La diferència entre somniar i construir les infraestructures que mereixem és una decisió política, electoral, que separa el futur del fracàs. L’EURAM, són Euros.