22 de gener, 2011

CARTES GAL·LÀCTIQUES. COLUMNA D'ONDA 0 . 20.01.11


Estimada Gal·la:

El pare ja torna a estar a casa. La mare m'ha dit que ahir em buscaves. Supose que quan es té, com tu, un any i mig, les rutines són importants. I quan ve l'hora fosca, poc abans de que comences a cridar “trona, trona”, que nosaltres traduïm per un: “tinc gana”, el pare et banya.

Vaig anar a Madrid, perquè es celebrava FITUR, una fira de turisme.

A vore com t'ho explique... És un poc com Benlliure, la verduleria on comprem nosaltres. Però en lloc d'exposar pomes, creïlles o bajoques, exposen llocs on anar a passar les vacances.

I Castelló és un bon destí. Es tractava d'ajudar a vendre Castelló a gent d'altres llocs.

No és que jo siga exactament un venedor, però tinc una porció de responsabilitat en que les coses de Castelló funcionen. El pare és regidor a l'ajuntament, i encara que no governa, té obligacions i responsabilitats amb la ciutat.

De moment renuncie a explicar-te això de que l'oposició té que ajudar al govern en determinades coses, perquè he estat incapaç de fer-ho entendre altres opositors que tenen molts més anys que tu, així que no et cansaré.

A FITUR es tractava d'explicar que la nostra ciutat té algunes coses que la fan ser privilegiada. Tenim platja i tenim Sol (això ho vas descobrir l'estiu passat), tenim cultura (teatre, música...ja tindràs temps), tenim alguns restaurants realment interessants (hi ha vida més enllà de la papilla), però sobretot tenim el privilegi d'estar situats justament on ho estem.

A la vora del mar, però també al costat de la muntanya. Tu ja coneixes Vilafranca (on viu la tia), i Morella, i Benicàssim (on els avis tenen l'apartament), i Borriana (el poble del tio Jose), o Villahermosa (allà on vam anar este estiu, te'n recordes?)... Però hi ha molts llocs que vull que conegues. Hem de pujar a Penyagolosa, i anirem a la Serrà d'Espadà. I a Peníscola. I que no se'ns obliden les aigües termals de Montanejos sinó Sandra ens renyarà. Tenim moltes coses, una geografia privilegiada, pobles bonics, paratges naturals com el Desert, el Prat de Cabanes o les Columbretes...

I tenim les festes de la Magdalena. I enguany el govern de Madrid (recordes?) ha reconegut que són unes festes amb interés internacional. El pare confia en que si fem les coses bé, ajudarà a que molta gent conega Castelló i vinga a visitar-nos. Això crea riquesa, crea llocs de treball, ajuda a la gent a guanyar diners. I fan molta falta, que cada pot de llet teu val 22 euros, filla, i te'n beus dos al mes.

Tu encara no ho entens, però la situació econòmica ara és molt difícil. Hi ha molta gent que no té treball, que no sap com omplir el biberó. I per això et deia que el pare, encara que no governe, té l'obligació moral d'ajudar a que les coses milloren.

Queixar-se d'allò que no està bé és necessari, i segons com pot ser fins i tot útil. Però un polític que només és queixa, no ho és d'útil, o dit d'altra manera és un inútil. Ara toca ajudar, per això ahir el pare no hi era.

Però hui no et fallaré, hui ens toca banyera.

4 comentaris:

Anònim ha dit...

Sabes qué. Lo voy a imprimir, y cuando mis nietos sepan leer y entender, les daré una copia a cada uno.
Salud.

Nomdedéu ha dit...

;)

Tonet ha dit...

El diari Levante dóna informació de la nova web de Bloc-CS i diu que és 'reprogramacastello.limpio'.
Està gent dóna ganes de riure o de plorar amb tanta traducció i ara s'han passat d'espavilats i han canviat el 'net' per 'limpio'.

Nomdedéu ha dit...

ja els hi he eviat un recadet, ja