03 de maig, 2011

"PATRONATS"- Levante-EMV- 30.04.11



















Una de les moltes assignatures pendents que té el nostre Ajuntament és l'arquitectura orgànica. Ara fa quatre anys, aprofitant l'entrada en vigor de la llei dita “de grans ciutats”, l'equip de govern popular va fer una reorganització d'àrees, des del punt de vista polític. Vaig tindre ocasió de parlar-ne en el seu moment amb el Vicealcalde, i ja li vaig manifestar que tot i que no era l'organigrama que nosaltres hauríem triat, era un avanç evident pel que fa a la claredat organitzativa, i que havia de donar agilitat al dia a dia municipal.

No diré que esperara més avanços, perquè ja fa temps que vaig aprendre que del PP es pot esperar quasi tot, tret d'allò que esperes; però el cert és que confiava en que continuarien per eixe camí. No ho han fet.

Per exemple amb els Patronats. Actualment l'Ajuntament té dos patronats, el d'Esports i el de Turisme. No sent objecte d'este article la valoració del seu funcionament, hi passaré discretament de puntetes. I un altre organisme, la Junta de Festes, que no ha estat adequat al nou ordenament jurídic, i que en definició de l'antic Secretari de la Corporació, habita un limbe legal. Les raons per les que el PP no ha volgut donar-li solució són obvies, i no se n'amaga, no volen restar autonomia a un organisme que vola sol de fa anys, i que no els hi genera problemes. Representa centenars de persones implicades, que estan contentes com estan i són dòcils quan cal. Crec que se m'entén. Per la seua banda el partit socialista ja fa anys també que ha deixat d'insistir en la necessitat de legalitzar la situació. Nosaltres no.

Per això anunciem que si som decisius en la governabilitat els propers quatre anys, posarem damunt la taula un proposta de fusió dels tres organismes, sota l'aixopluc d'un sol patronat: el Patronat de Turisme, Festes i Esport. I per varies raons. La primera és perquè ja hem anunciat reiteradament que si de nosaltres depén no hi haurà Ciutat de les Llengües (de fet si continua depenent del PP crec que tampoc), i el projecte es reconvertirà en una mena de Vila Olímpica, multidisciplinar. Amb instal·lacions esportives d'elit, amb places hoteleres, amb un centre d'alt rendiment esportiu vinculat a la nova facultat de ciències de la salut de la UJI. Un espai capaç d'albergar competicions internacionals d'alt nivell, estades d'equips per a la seua preparació, que donarà servei a la ciutat i els seus esportistes, i que associarà internacionalment el nom de Castelló a la sana competició esportiva. L'experiència d'estos anys ha demostrat que res deixa més diners de visitants que l'esport. Eixe és el principal banderí del turisme que vol el BLOC. Turisme de qualitat, del que mou gent amb capacitat econòmica. Turismes esportiu tant espanyol com internacional. I per això té sentit que un mateix patronat s'ocupe de la promoció turística i de l'esport.

Però no només l'esport ha de ser reclam, també les festes. Unes festes ja declarades d'interés internacional, que han de servir per projectar-nos a l'exterior, i que per tant necessiten d'un suport més ferm i d'una gestió coordinada per optimitzar objectius.

Amb esta fòrmula, resoldrem l'encaix legal de la Junta de Festes, que dins del Patronat podrà continuar treballant amb la mateixa autonomia que ara té, sotmetent-se lògicament als controls que la llei obliga. Passa el mateix amb els dos patronats actuals, que hauran de mantenir la seua estructura funcionarial, les seues comissions... tot simplement, hi haurà una arquitectura administrativa única. Per llei la presidència correspon a un càrrec públic, però només hi haurà una gerència (funcionari o assimilat, d'acord amb la llei), una intervenció... no com ara. És a dir, alleugerarem la part de l'estructura poc operativa, estalviarem diners a la ciutat, i serem més àgils organitzativament, més competitius, més eficients, i a sobre, complirem la llei, no com ara.

Així és la ciutat que volem. Creadora de riquesa, ben organitzada, amb menys canongies per acontentar polítics professionalitzats o vocacionals, i més respectuosa amb l'ordenament jurídic. Qui pot estar-hi en contra?

2 comentaris:

Anònim ha dit...

¿A ver si adivinas cual será el próximo punto del programa de PPSOE?

Una intriga: ¿quien de los dos se intentará poner la medalla de una idea que no ha tenido?

Julia

Nomdedéu ha dit...

estem acostumats a aportar una part poc menyspreable de les idees que mouen esta ciutat. Si es fa content, si ho fem nosaltres, més encara.