19 d’octubre, 2013

"QUE, COM I AMB QUI" - Levante-EMV- 19.11.13


D’un temps ençà, cada colp més gent (i també més mitjans de comunicació) ens pregunten pel dia després de les eleccions del 2015. És veritat que això fa uns anys no passava, i això avala i alimenta la sensació generalitzada de que estem al final d’un cicle, que podria acabar amb l’hegemonia del PP. No ho sé. Encara està per fer.
Allò que sí que sé, és que la nostra obligació és treballar per tal que això siga així. Motius per desitjar un canvi de govern n’hi ha molts (corrupció, mala gestió, esgotament d’un model, esgotament d’equips...) però no és suficient. Un partit seriós no es pot plantejar guanyar unes eleccions només perquè els altres les perden. Ha d’oferir una alternativa. I una projecte rigorós, seriós i encoratjador, que siga capaç de guanyar espai en esta conjuntura, però també en el cas que el PP es recuperés electoralment.
És el que crec personalment, i és el que intentem fer des de Compromís a Castelló. I això es concreta en tres preguntes, o millor en la resposta a tres preguntes. Què volem fer? Com ho volem fer? Amb qui ho volem fer?
En el cas de Castelló, la cosa aniria així. Què volem fer? Millorar la qualitat de vida de la ciutat. Això tan simple i tan complexe alhora, seria (serà si vostés així ho volen) el principal objectiu d’un govern municipal liderat per nosaltres. I la qualitat de vida, no és un concepte abstracte, l’OCU, per exemple, que publica anualment els rànquings de les ciutats amb millor i pitjors qualitat de vida, ha determinat tot un seguit de paràmetres que en el seu conjunt configuren eixe benestar de la ciutadania.
Millorar posicions en eixa classificació, voldrà dir que a Castelló hem millorat en la nostra oferta de comerç i serveis públics, en la conservació i posada en valor del patrimoni històric, en la prestació de serveis sociosanitàris i educatius, en seguretat ciutadana, en oferta d’habitatge, en transport públic i mobilitat. Voldrà dir que ha disminuït notablement la desocupació, que el medi ambient està preservat i revaloritzat, que tenim una atractiva i plural oferta cultural i esportiva, que el paisatge urbà ha deixat d’estar degradat en tants i tants solars com ho està ara. I que hi ha un equilibri just entre la pressió impositiva i els serveis que rebem a canvi.
Això és en definitiva, el que es valora en eixes classificacions. Per tant, millorar nítidament posicions en eixa escala, serà el resultat d’una excel·lent gestió municipal, dedicada al benestar de les persones. Això és el “què volem fer?”  Voran que no he parlat d’edificis singulars ni projectes megalòmans. Governarem per a les persones.
Clar que això no és senzill, i vostés tenen dret a formular ara la segona pregunta. “Com ho fareu?” Doncs miren, no hi ha grans sorpreses. Portem prous anys fent política a l’ajuntament per a que vostés coneguen la columna vertebral de la nostra forma de fer. Propositiva, imaginativa, agosarada, però sempre de peus en terra estant. Vull dir que un repàs de les propostes, esmenes, i posicions públiques que hem mantingut tots estos anys, ja els pot donar una idea de què estem parlant. Però si volen una resposta concreta a la pregunta seria, que el que volem fer, ho farem amb el programa electoral.
I ací els he de dir, que ja el programa que el 2011 ens va fer créixer notablement, es va elaborar en base a desenes de reunions i sopars de propostes, organitzats per nosaltres i en els que van participar, grups, associacions professionals, veïnals, sectorials... però sobretot persones individuals, que van voler compartir amb nosaltres inquietuds, i el gust per fer política de baix cap a dalt. Així vam elaborar el programa aleshores, i des d’aleshores no hem aturat el sistema. Seguim amb eixos sopars de propostes, amb els seus debats posteriors, i seguim alimentant el programa del 2015, conscients, que estem més prop que mai, de convertir el programa electoral, en “Pla de govern”, en realitats tangibles. Per això més que mai necessitem rigor, per això més que mai els necessitem a vostés. 
I un “Pla de govern” demana una majoria que li done suport. Com és lògic, nosaltres treballem per a guanyar les eleccions, però també sabem que és més que probable que el 2015 no hi haja majories absolutes. Tampoc la nostra. I ací és on s’ha de contestar la tercera pregunta. Amb qui faríem tot el que volem fer? Doncs en este punt del calendari només els podem dir amb qui no ho farem, i és amb el PP. Entre moltes altres raons, perquè els nostres programes no són compatibles. La resta de fórmules, està oberta. En el seu moment, si és el cas, ja en parlarem.

Però no cal córrer, perquè de vegades les precipitacions fan que no acabes la carrera. Ara com ara el que toca és el Què i el Com. I a això hi dediquem moltes hores cada dia. I anem bé. Ja els dic ara, que anem bé.