11 de juny, 2009

"UN APUNT". Levante-EMV. 14.06.09

Ni sóc un analista polític ni en tinc gaire vocació, francament, així que no esperen profundíssimes reflexions sobre els resultats electorals propis i aliens. Tampoc no cal; per això estan els periodistes, els barmans, la xarcutera (i no ho dic perquè en política hi haja xoriços, que n'hi ha), el taxista, la Campanario, i totes les amistançades del tal Güiza. Com hi ha tanta gent parlant-ne, no crec que jo puga aportar gran cosa. Però amb tot, no em puc sustraure de fer un apunt sobre el fenomen de la temporada, i pel que em pregunten en diaris i ràdios: UPyD.
D'entrada em ve de gust dir Rosa Díez és la reina dels uns i dels huns. Un escó al País Basc (cap a Galícia, per cert), un al Congrés i ara un a Estrasburg. O em ve de gust recordar que Ruiz Mateos en va traure dos i ara ven xocolata amarga. Però pecaria de lleuger. El fenomen és més complex.
Deixant de banda els atacs de trolls informàtics al meu bloc, signats per UPyD, acusant-nos de nazis (amb una retòrica mimètica del que fan al País Basc, oblidant, però, que nosaltres ací, desgraciadament, no decidim res) o la punteria demostrada enganxant tots els seus adhesius electorals sobre la meua cara en els cartells del meu partit, i només sobre la meua; el cert és que electoralment el fenomen al BLOC no li fa cap mal. És obvi que no tenim fronteres electorals, i que el transvasament de vots és nul. Un altra cosa és el mal que puga fer al nostre model de país.
Però qui són esta gent? Qui és Rosa Díez és fàcil de recordar. Consellera del govern basc en coalició amb el PNB, que després fracassa en intentar liderar el socialisme basc, i més encara en intentar liderar el socialisme espanyol. És aleshores, i només aleshores, que crea un partit, de la mà d'un grup de reconeguts progres. No cal citar-los, si fa no fa, els mateixos que van signar aquell manifest contra el bilingüisme, que es podria haver titulat "¡muera la inteligencia!"
I la resta de militants, i els votants?
Molts votants són gent desencantada i ofesa amb la política oficial, amb el lamentable espectacle que donen, principalment, PP i PSOE, però molta, molta de la seua gent, a tenor del seu discurs, són uniformistes espanyols. Castellanòfils, valencianofòbics (i valdria per altres llengües de l'Estat). Representen l'Espanya centralista, reclamen la recuperació per part de l'estat de competències transferides, i mostren un odi visceral als nacionalismes, exceptuant, clar, el nacionalisme uniformitzadors i expansiu que ells representen. I els seu quadres venen majoritariament del PSOE. A Castelló mateix, algunes de les persones que han donat la cara per esta nova formació, fa només tres anys formaven part de SOCA, un corrent del socialisme local, en el que s’integren la diputada Amparo Marco i el vicesecretari general local Javier Peris. Fa tres anys eren del mateix grup, ho sé perquè van tenir la gentilesa de convidar-me a sopar per parlar de política i futur.
Ara escolte a destacats socialistes dir que este partit resta vots al PP. Marededéusenyor! Aleshores el PP encara tindria un 2'7% més de vots? No home no, la gent de dretes no vota a Rosa Díez, perquè el seu programa social, et diuen, és d'esquerres. Este corrent de pensament d' "España una y no cincuenta y una" és tan propi de la dreta com de l'esquerra, i en este cas, néix i es nodreix en gran part (tot i que no exclusivament) del PSOE.
I a nosaltres com ens afecta? Doncs miren, en la mesura que eixa formació puga condicionar i "fer por" el PP pot endurir el seu missatge uniformitzador, i el PSOE virar cap al nacionalisme espanyol, alliberant espais. Especialment el PSOE valencià, que amb Alarte ja ha renunciat a mantenir postures de progrés, si ara abraça també definitivament el discurs espanyolista (i dóna reiterades mostres de que eixa és la seua vocació), potser aconseguirem, per fi, que aquella gent tèbiament valencianista, que vota al PSOE per allò del vot útil, s'allibere dels complexos i se n'adone que el PSOE, en clau valenciana, no és útil.

29 comentaris:

Anònim ha dit...

Si han tingut que recórrer al tema de les enganxines és per que no van poder guanyar-nos a cartells.

En aquestes eleccions tenen més vots que nosaltres, però nosaltres tenim molt més carrer. Ja vorem si per a 2011 encara estan per ací.

Enric 2 ha dit...

El dilluns o el dimarts passat vaig voree en un diari 8crec que el levante) la foto del líder local o provincial d'UPyD. Em sonava molt, i després vaig recordar que vam coincidir en un curs deSuperior de Valencià del Servei de Llengües de l'UJI. Potser no va aprovar i per això ara li ha agarrat tírriaal valencià.

el tropilla ha dit...

aquesta gent de moment son un fenomen directament relacionat amb l'imatge de la seua líder. El seu éxit o fracàs deprendrà de com l'administren... has fet bè en recordar a Ruiz Mateos, a nivell macro, crec que a nivell territorial tindria a veure més amb el GIL... es clar a Gil el suportaven Cachuli, la pantoja y l'exfutbolista Tomás... y a aquesta Fernando Sabater...

Lo més ranci i desarrelat de la societat espanyola vol la seua veu... i de moment la té.

A més, donaria un ou... d'estruç (no fotem, que encara em fan falta) a que part dels seus vots provenen de Izquierda Unida...

Jordi ha dit...

A un parell de voluntaris del partit eixa els preguntaren

"que opina vuestro partido del aborto?"

I no sabien què dir.

Què trist és ser d'un partit sense cap més objectiu que ser anti. Ací defensaran el bilingüisme? Ja em conteste jo: defensaran la supremacia del castellà, com si no ho sapierem.

josep ha dit...

Bé, ja veurem si els d'UPyD són capaços de superar la barrera de les Corts el 2011. Açò és el País Valencià, no Catalunya ni Euskadi. Benvinguts al paradís de la democràcia. Ni els mateixos Ciutadans d'Albert Rivera amb el seu 3% dels vots i 3 escons al Parlament de Catalunya hagueren pogut traure representació en el cortijo del tio Paco Camps. No patiu, les nostres Corts estan ben blindades contra les minories.

lluís ha dit...

Enric, on és llavors el tercer espai? On és el nacionalisme transversal? Potser la immensa majoria dels vots amb sensibilitat valencianista no es troben precisament en el PSOE d'Alarte & Co., sinó en l'abstenció i fins i tot m'atreviria a dir que en el PP. Encara em pregunte a on dimonis han anat a parar els centenars de milers de vots que arreplegava UV en els seus millors temps. No em referisc al votant espanyolista anticatalanista, sinó al votant que s'estima la seua terra, al valencià que veu com altres territoris de l'Estat són privilegiats pel Govern de Madrid en detriment dels valencians.

Nomdedéu ha dit...

No ho sé. Jo crec que de nacionalistes en som un grapat i de valencianistes dos grapats i mig.
On habiten electoralment? Dificil de dir. Però jo crec que hi ha un sector minimament conscient de que es valencià, que és el que hauria d'estar en el nostre punt de mira. I em sembla que eixa gent, busca política positiva, de fets. És gent orgullosa de ser el que és, en la que ha calat molt més el discurs del PP (que és valencià, per raons discutibles si volem, però valencià) que el del PSOE que és el discurs del no, i el de Zapatero. No sé que passa altres llocs, a la meua ciutat, només guanyen en els barris d'allau d'immigració castellana, andalusa, murciana... Clar que això són generalitzacions, però dins de les generalitzacions tinc el convenciment que la gent que "se sent d'ací" vota molt més el PP que el PSOE.
Si tu insules el PP i el seu electorat, t'invalides com alternativa de vot d'eixa gent.
Hi ha algú del PP a qui aprecie per diverses raons, entre d'altres, perquè em sembla que té un cervell privilegiat per la política, i hui mateix em deia:
"el discurs de la corrupció és primari. Aquell que no la suporta ha deixat de votar el dia que l'ha descoberta. Un colp ho sap i segueix votant un partit que puga tenir un imputat, per molt que li ho repetisques ja no canviarà el vot. Si una hipotètica corrupció anul·la la teua voluntat de vot, ho fa el primer dia. La moral i l'ètica no té graus."
No sé si ho ha dit exactament així, però tenia rao.
Eixe discurs (que nomé és una part) del valencianisme que reclama greuges, l'ha fet fantàsticament el PP.
Nosaltres només podem competir demanant més i millor, i exigint que després en facen un bon ús.
I esperar que el PP governe a Madrid, aleshores, la seua voació reivindicadora desapareixerà i quedarà en evidència el joc.
Si aleshores estem vius, tenim una oportunitat.
Mentre, crec que cal deixar clar que el PSOE ara mateix no és alternativa de govern, per tal, el vot útil no té sentit.
No ho tenim fàcil, no. Però llepant-se les ferides,i sense autocrítica, no tenim cap ena de futur.

lluís ha dit...

Tens raó, Enric. Recorde quan els valencians ens lamentàvem en veure com l'AVE arribava a Sevilla o com els catalans celebraven els Jocs Olímpics, per posar uns exemples, i tot això pagat amb els nostres impostos, mentre el PSOE de Lerma era incapaç d'injectar-nos il.lusió. De fet la societat valenciana ha recuperat l'autoestima amb el PP. La corrupció no pot canviar això, ja que tothom té assumit que hi ha xoriços a tot arreu, també en el PSOE, per suposat. Es trist, però és així, i això explica la poca vergonya que tenen personatges com Carlos Fabra. Els socialistes valencians han confiat massa en l'efecte ZP, però no ha funcionat, senzillament perquè no han sigut capaços de contrarestar el discurs victimista del PP. En definitiva, no han sigut capaços d'il.lusionar.

Eixa és la qüestió: és el Bloc capaç de desmuntar el discurs del PP? Necessitem un discurs clar, coherent, sense fisures ni punts febles, i sobretot il.lusionant. D'això dependrà que el 2011 tornem a ser a les Corts. Un discurs que no se centre en l'adjectiu "nacionalista" sinó en l'adjectiu "valencià". Som senzillament valencians que estimem la nostra terra, no uns extraterrestres. En eixe sentit trobe que hauríem d'evitar experiments amb coalicions estranyes tipus Compromís. El Bloc és un partit amb vocació de govern, no un partit antisistema. Estic convençut que a mitjà termini el Bloc seria capaç fins i tot de superar el millors resultats electorals d'UV. Potencial hi ha: hem de saber aprofitar-lo.

Anònim ha dit...

M'encisa llegir-vos.De veritat.Dieu les coses y les veritats tan claretes...Jo també crec que el fet és tal com l'escrit Lluis,es a dir que el PP ha il·lusionat a la majoria dels valencians i estic amb ell en tot el que ha escrit,i amb la resta,també.Però la pregunta que em faig sempre es com han pogut crear una espectativa i una il·lusió tan gran entre la gran part de gent valenciana,uns polítics aixina?.Una gent que mira alçant el cap ,que es consideren superiors,que ignoren perque sí el seu idioma,donan-li un lloc amb més privilegis al castellà...No ho entendré mai,i molt menys com hi ha gent que s'il·lusionen amb estes coses i com els donen els seus vots.Això en época de la Reconquesta no se'ls diria "renegats"?
Encara que no em faran canviar d'idea,puc admetre alguna explicacioneta,que no passarà pel meu sedàs però per la curiositat de vore el sedàs d'estos valencians com i de quina manera i mida té els forats...

Anònim ha dit...

Pues yo no creo que sea por haber creado ilusión. Más bien estoy convencida que han pintado un panorama tan negro que ellos, PP, son la única luz. Y creo que lo han hecho muy bien. Ahora la gente tiene miedo. He oído a algunos militares jubilados, y sobre ellos siempre planea el fantasma del "golpe de estado". Y será por culpa de los "nacionalistas, que son todos unos terroristas". Ese es el mensaje que llega a mucha de la gente que he podido oir. Eso es lo único que están dispuestos a escuchar. Y no sólo en esos círculos. El miedo es muy contagioso.
Julia

joan cebolla ha dit...

Bé,ara fa calor i cal agarrar-se les coses amb tranquilitat, eixa gent són nocius, mala gent deixeu-los estar i anem al grá.
A mi el que m´interessa és saber què fem malament, perquè si els CIS quan ens retraten diuen que hi ha un 15% de gent que es sent majoritàriament valenciana i més d´un 50% tan valenciana com espanyola,, Com ès que nosaltres que ens retraten com els que tenim el cor perdut com a valencianistes i més moral que l´Alcoià encara ara quan fa trenta anys que tenim democràcia encara no alcem el gat pel rabo.
Enric el camí encetat per tu no ès cap atzuzac, és senzillament l´únic camí. Chapeau pel blog de la hipotenusa que voldria que per qui corresponga prenga nota.
A l´any que ve a València

Anònim ha dit...

no, sent discrepar però no és cert que no ens han de preocupar. gairebé tots els dissabtes fan carrer i ben fet, arriben a la gent i van cal·lant. no sols pel que faça la rosa diez, que també i que per desgracia són molts vots (tan sols cla vore el vot que trau IU per les nostres comarques sense tndreni llistes locals ni concejals...)també perquè hi estan presents al carrer i molt per internet. evidentment no van a llevar-nos votants ni nosaltres a ells però si que ens poden llevar perfectament els concejals, eixos que treiem que són dels últims en assignar i que poden perfectament arribar ells a tindre'lsi per tant quedar-nos fora...pense per exemple en castelló.

cal recuperar el carrer, àlvar, i això de penjar cartells dos persones no crec que siga fer carrer, és penjar cartells, molt d'agrair però poc eficient al costat de paradetes amb gent que parla amb gent i convenç. no vull ser massa dur, potser ja ho he sigut, però... crec sincerament, que la diferència és que els seus poquíssims militants tenen il·lusió, i ixen al carrer, nosaltres som més però molts pocs continuem/eu il·lusionats, molts han desapareguti altres han llevat la il·lusió dels queno han desaparegut... sort d'enric que dona la cara o degent com miquel o àlvar o ali que feu la feina...perquè sino la caigudaencara seria més forta i potser crucial. gràcies per continuar fent coses. de totes formes dueriem fer un recanvi de personal...potser és l'única manera de tornar al carrer i convèncer.

Nomdedéu ha dit...

Compartisc parcialment l'anàlisi de l'anònim. No he fet números per saber si ens perjudica en la plicació de la llei electoral. Sé que com diu Joan hauriem d'estar treballnant per al 15% de la població. Crec que el discurs de les europees era per a eixe 15%. Es fa de mal dir perquè el feia jo, però obviament que crec que és l'únic cami, i laresta és barallar-se per miseria i companyia. Intetar salvar les urgències ens pot dur a un punt en el que les urgències no es salven i perjudiquem el futur.
Este estiu tinc intenció de reflexionar sobre tot això amb una miqueta de tranquilitat. No sé si tindrà format de recull d'articles, de conferència...però m'hi vull posar i vul dir la meua.
Respecte a guanyar el carrer, quan vulgueu, dissabte a les 10 va bé?
És què clar, ja s'ha proposat prous vegades, al final, ho vam fer un dia, i erem 5 i el caporal, que sóc jo. Suficient tot plegat, però sense continuitat no té sentit.
O prenem consciència de que s'ha d'eixir al carrer o se'ns berenaran. I 7 persones no ho poden fer tot.
He fet una proposta concreta en este sentit a l'Executiva Local que es debatrà en la propera sessió. I la duré endavant encara que siga sol.

Anònim ha dit...

doncs coincidim plenament.

Enric 2 ha dit...

El dissabte pel matí estaven dels d'UPyD al carrer, enfront del mercat de castelló (no sé com es diu el carrer), i jo que estava prenent-me una orxata vaig vore com la gent es parava, xarrava una estoneta i se n'anava a casa amb tota classe de materials, follets, revistes i de tot.

Una pregunta, en la Feta per la Llengua de Castelló, la del ribalta, hi havia una paradeta d'ERC reparytint llibres de la Fundació josep Irles; bo, el PSOE compta amb algunes fundacions, el PP no cal ni dir-ho, fins i tot el PCE en té. Però, i el Bloc? Sé que a Castelló està la Nau, però moltes de les activitats, que podrien interessar a molta gent, no sols la nacionalista i/o l'associada, i que podrien servir per a que la gent s'acostara al Bloc

Ja sé que la Nau no és una associació del Bloc, però és un exemple, ja que no veig que el valencianisme compte amb una xarxa social que arribe a tots els racons, sinó que un grapat de molt bones associacions i grups de tota clñasse però que si veus qyui està en elles te n'adones que som els de quasi sempre; els convençuts. crec que s'hauria d etreballar també en eixe sentit.

Anònim ha dit...

Trobe que el Bloc no s'hauria de centrar en eixe 15% de la població del qual esteu parlant. Aquest grup de ciutadans pot ser perfectament molt dispar i molt exigent ideològicament. Es a dir, per tal de guanyar-se la confiança majoritària d'aquest 15% potser caldria bastir més d'un discurs i fins i tot contradictoris. Per això pense que si el Bloc vol progressar ha de ser molt més ambiciós. Un projecte que vol el millor per al benestar dels valencians (infraestructures, serveis públics, etc.), que creu en la justícia social i que rebutja la corrupció pot ser fàcilment compartit per àmplies capes de la societat més enllà del 15% del que esteu parlant. La qüestió és l'estratègia de comunicació: cal arribar al màxim nombre de ciutadans i transmetre un missatge clar, coherent i il.lusionador, tot fugint de les trampes del PP-PSOE (símbols, llengua, etc.). Tinc la sensació que el terme "nacionalista" al País Valencià no ven i és fins i tot contraproduent. Es a dir, molta gens susceptible de participar del projecte del Bloc fuig davant l'etiqueta "nacionalista", ja que l'associen (sense raó, és clar) amb "antisistema". Però l'etiqueta "valencià" pot despertar moltes simpaties en gran part de la societat, molt més enllà del 15%.

milio ha dit...

Voldria insistir en el que dieu sobre a qui ens adrecem. Potser estem buscant el vot de qui no està disposat a donar-nos-el, o en tot cas el dóna a canvi d'exigències que fan inviable un projecte polític. M'explique. Pense que dirigim el nostre missatge als "sabuts" d'esta societat. Gent que es creu per damunt de tu, i que només està disposada a votar-te si fas allò que ell et mana, atés que està en possessió de la raó. Aquesta gent només sap col·laborar d'una manera: dien-te què has de fer. Però com que cadascú et diu una cosa diferent, ves a vore com t'apanyes. Damunt, això no et garanteix el seu vot, que anirà a un altre si no vas amb la companyia adeqüada, si cal donar el vot útil per a que no guanye el PP, si algú del BLOC ha dit alguna cosa que no li ha agradat...
En fi, crec que ja va sent hora de que busquem en altre lloc els votants i aquests els deixem per al PSOE, que ès al cap i a la fi a qui voten.

milio ha dit...

1.- Hola, sóc del BLOC, Catedràtic de Patatín i Master en Dallonses i les coses s'han de fer aixina i aixana perquè t'ho dic jo, que tinc molts més estudis que tu i no m'arribes ni a la sola de l'espardenya.

2.-Hola, sóc Sento, el fill del Polit. Sóc del BLOC m'agradaria saber què opines sobre com s'hauria de fer el carril bici a la platja.

Qui dels dos et cau més bé? Qui pot aconseguir adhesions? Doncs nosaltres donem la imatge del primer.

Anònim ha dit...

Les dos darreres suposicions,Milio,no són empíricament certes ,si més no del tot.Jo no vaig dient a ningú el que sóc ni els masters que tinc(no en tinc cap,però encara que els tinguera).No conec a ningú del Bloc que vaja dient tot això que insinues.També puc dir-te que el que jo no conega a ningú que es vanaglorie d'aixó i d'allò,no vol dir que no existisca algú que pregone els seus diplomes...Però això que has dit no és el més important ,el més important és fer les coses ben fetes,i la gent d'avui en dia sabem qui ho fa bé i qui no,o qui o fa menys malament,com li vulgues dir.
Precísament,no creus que les premises que has dit corresponen més a altres partits que no cal ni nomenar perque encara està tot recent per recordar-ho?
No m'agrada la primera ,ni la segona.Ja,es que has posat dos exemples antagònics.S'ha de ser un prepotent-ric-talentós o un inocent-incult-pobre (amb malnom inclós,jaja)Vinga,que això no és aixina ja,sortosament,home.Que es podrien fer les coses millor per part del Bloc?.Segur que sí,tot és susceptible de millorar.A vore què podem fer.Tot el que es fa és per millorar.N'estic segura que novetats beneficioses les podem trobar.Que diga algo Enric.

Nomdedéu ha dit...

Quan un partit porta tants anys dirigint-se (amb poca eficàcia, a sobre) a una èlit il·lustrada, donant per sentat que qui no vota el nostre projecte és perquè no ha reflexionant el suficient, i per tant, faltant al respecte a la majoria de la població valenciana, fer ara un salt i dirigir-se a tothom em sembla improbable.
Només si tenim una certa hegemonia en eixe sector que anomenem el 15%, tindrem força suficient per llençar un missatge més poderós, de més ample aspectre. Dirigir-nos a tothom sense discriminació, tampoc no seria objectiu, crec.
Al final, es tracta de fer un discurs que excloga el mínim possible de la societat, però evidentment, en un primer pas, només contentarà un percentatge menor.
Ací la història és saber si volem contentar al 4% "pròpi" que per cert comença a donar mostres d'esgotament, o volem créixer.
Hi ha un sistema experimentat i fallit consistent en buscar algú al qui li suposem (amb rao o sense) la possessió d'un 1% de l'electorat (com a mínim) i intentem sumar. No ens ha funcianat mai.
L'atra opció és continuar un camí que fins al 2003 era ascendent i anàva donant algunts fruits. Aleshores teniem el 4'8 i la direcció es va considerar incapaç d'aconseguir créixer u 0'2%, per això va treballar 3 anys amb l'objectiu de pactar amb EU i no es va fer cap campanya d'afilicació, cap treball d'organització, etc.
Ara ens diuen que tenim un 4% i que hem de buscar algú que suposadament té un 1%, però continuem sense fer créixer el partit, que és el que cal fer.
El fas créixer fins al 5% i si després algú suma un 1% tindràs un 6, que tampoc no és pecat.
Ací, però, ho deixem tot en mans de gent que està fora de la disciplina de partit. Simés no del nostre de partit.
Hui mateix he rebut el tragetó d'invitació a les Corts del final de curs polític de Compromía. Com diuixt hi ha la famosa samarreta. Dos anys a les Corts i el més important que hem fet, el que ens identifica és la samarreta d'Oltra?
Doncs aleshores no m'estranya que no ens voten.

Enric 2 ha dit...

Però aniràs a les Corts?

Nomdedéu ha dit...

l'any passat hi vaig anar, enguany ja vorem. Si no hi vaig serà per raons familiars, no polítiques.

Anònim ha dit...

No se on hauran anat els vots UV, probablement al PP. Tampoc se a qui voten el 15% que se senten majoritariament valencians, haurà de tot, però segurament la majoría també al PP, la nostra societat és prou conservadora pel que sembla.
No se quina hauria de ser la estratègia del Bloc per a creixer i guanyar vots a partir d'ara, però espere que no siga recuperar els vots UV. A banda de voler creixer i que la gent te vote s'hauria de definir més clarament cap a on va el Bloc, de vegades dona la sensació de que va d'un costat a un altre sense saber molt be on quedar-se, esquerra, centre... més enllà. Compromis, CIU... massa dubtes, o eixa és la sensació que jo tinc.
Potser hi ha que definir el programa i a partir d'ahi buscar l'estrategia, si sabem qui som i on volem anar després podem anar a pel 50% que se sent valencià i que estiga d'acord amb el programa, amb les propostes concretes. En la meua opinió un perfil "valencianista" no és prou per a guanyar vots, te que haver alguna cosa més darrere.

Anònim ha dit...

Hola a tots.
Pense que el debat sobre el programa i el perfil del partit l'hem tingut ja moltes vegades (tal volta masa) a l'organització. Pot ser el partit ha tingut errades estrategiques a l'hora de realitzar una politica de pactes (des de el meu punt de vista, erronia), tal volta no s'ha acabat de definir correctamente eixe perfil valencianista, tal volta el pais no se senta valencià; en fi tantes raons com convocatories electorals hi han hagut.
Pero no crec que hajam comes cap pecat que no haja comes qualsevol altre partit amb representació parlamentaria (siga autonomica o estatal).
Com també em negue a pensar que tota la gent s'ha tornat conservadora o burra, alguna cosa mes estarem fent mal i que no hem debatut.
Crec que una cosa que si fan els altres partits, i fonamentalment el Partit Popular, es tindre a la seua gent activa i encoratjada. Ells si que mobilitzen a gent que veu els seus valors en perill(ja siga religiosos, morals, economics o simplement el lloc de treball)
No tinc molt clar que els valencianistes tingam la mateixa percepció del perill de no estar mobilitzats.
Deia algún pensador que "tota politica que no fas tu, la faran contra tu", i de vegades fa la impresió de que molta de la nostra gent que hauria d'estar fent política, tal volta no la està fent. No se si es problema del conjunt dels valencianistes en general, dels politics en particular que no som capaços de mobilitzar a la nostra gent...
El cas es que a pesar de tot, en alguns llocs se continua creixent en vots ja siga a les locals (com va ser el cas de Betxi, Borriol o L'Alcora), ja siga respecte les anteriors europees.
Per tant, hem de ser capaços de dependre d'eixos llocs on si se creix. Pense que la clau està en gent i militancia mobilitzada.

Anònim ha dit...

Completament d'acord l'opinió de la samarreta de Mònica Oltra. Això no ens beneficia gens, al contrari ens lleva vots. Això és fer la pallassa i donar més arguments al PP. Hem de treballar en positiu, no en negatiu. Amb Iniciativa i companyia ens pegarem un bac encara més gran del que ens hem pegat a les Generals. Tots pensant en Isaura i va ser el timo de l'estampeta.

Anònim ha dit...

Teniu rao, en general la majoria participem poc i no ens mobilitzem més que en situacions puntuals.
De tota manera pot ser que el missatge del Bloc no arrive prou clar a la gent, i la tendència bipartidista també fa molt de mal, per a la majoria tot s'acaba en el PPSOE.
Un altre tema curiós és la relació tormentosa entre EU, Iniciativa i el Bloc, supose que si vaig llegint les opinions d'uns i altres aniré entenent un poc més les referencies que es fan a Oltra, Isaura i companyia...

Anònim ha dit...

UPyD 1.772 3,04%
EUPV-IR 1.319 2,26%
BLOC 813 1,39%
LV-GVE 424 0,73%

Ha cargarse las pilas que en las municipales te vemos fuera. Mira el porcentaje de votos y verás lo que te digo. No intentes justificar lo injustificable.

Nomdedéu ha dit...
L'autor ha eliminat aquest comentari.
Nomdedéu ha dit...

Ara entenc les raons per les que defenseu tant el castellà, per aprendre a escriure'l.
"Ha cargarse las pilas"...això va sense H.
Jo no intente justificar res, quan aprengues a escriure, et poses amb la matemàtica.
Jo de vosaltres no estaria tan content, un 3'04% vos deixa fora de totes les institucions.
En qualsevol cas, no patisques, que ja ens estem posant les piles, que les coses no ens han anat bé.
Però mira, des del 2003 baixavem vots, per primera vegada hem pujat, a Castelló 129 vots més.
Si fa cinc anys a les europees estàvem pitjor que ara, i a les municipals vam aconseguir un acta de regidor, ara la cosa pinta millor.
Però és de veres, haurem de treballar molt.
Tu també, l'ortogrfia, amic anònim.

Per cert, anònim és el pseudònim de qui no té valor de signar el que escriu.