27 d’agost, 2009

"AIXÒ HO PAGUE JO". Levante-EMV. 29.08.09

Un any, en les festes de Moros i Cristians, el Capità Moro, va resultar un fanfarró. Es va gastar el que no està en els escrit per fer més vistosa que mai l’entrada dels moros, incloent una llarga i hollywoodenca catifa roja sobre la que desfilaven cofois, amb luxosos vestits amb lluentons. El còmic Xavi Castillo, en va fer una paròdia, i ho va condensar en la frase, repetida constantment, "això ho pague jo".
Frase que ha fet fortuna, i ara "això ho pague jo", ressona amb to burleta cada colp que algú fanfarroneja poc o molt.
Com quan el Vicepresident Rambla passa per Castelló i diu sobre el Pla Confiança "això ho pague jo". I d’on traurà els diners, Conseller? Als pressupostos de la Generalitat no hi ha cap programa (als ajuntaments en diem partides, a la Generalitat programa) que contemple els 36 milions d’euros que diuen haver destinat a Castelló a través d’eixe Pla. És més, en la darrera modificació de crèdit que va fer la Generalitat tampoc hi havia un sol cèntim d’euro per tal menester.
L’Alcalde Fabra, que sap de la paralització absoluta del Consell, es va reunir amb el Conseller d’Economia, i li va demanar de signar un conveni pel qual fóra el propi ajuntament qui licités les obres previstes dins el pla. El Conseller, després de remugar molt va acceptar transferir la licitació d’algunes, però "això ho pague jo!" va dir. És a dir, licitació sí, però pagar, paga la Conselleria. Una formula esta molt innovadora, tant, que no es troben precedents, i té als nostres tècnics capficats per trobar una cobertura legal al conveni.
Confesse que no entenc quin avantatge té licitar nosaltres, però si en té, aleshores exigisc que es transferisca la capacitat de licitar totes les obres, no la meitat com vol el Conseller. I sobretot, vull que siga l’Ajuntament qui pague, per tant, que se’ns transferisca el muntant global de 36 milions.
Però això, a diferència del que ha passat amb el Plan E, no està previst. Malgrat que ara el Vicepresident, de visita al seu poble i el meu, ens diga que "en las proximas semanas se transferirá el 15%". El 15% de què? Si encara no sabem quines obres licitarà l’Ajuntament! El 15% des d’on? Si, com ja he dit, eixes partides no estan contemplades als pressupostos.
Saben d’on diuen que volen traure els diners? D’estalvi de gestió (encara no ha presentat cap pla d’austeritat que ho permeta), d’ingressos imprevistos (igual esperen heretar de Michael Jackson) i del nou model de finançament. Del nou model de finançament! Però si per la seua nul·la visió de futur, i la pèssima gestió socialista, no en tenim ni per pagar la catifa del Capità Moro! Destinaran els diners a això? Aleshores ni un cèntim per sanitat, ni educació, ni...
No me’n fie dels capitans moros, jo. A les nostres comarques hi ha dos centres educatius acabats, que no sabem si podran posar-se en marxa ara quan comence el curs, perquè falta la certificació d’obra. I falta, perquè la Conselleria no ha pagat. La Generalitat no té un clau, tant de "boato" i tanta catifa roja, i després Castelló ha d’avançar 30.000 euros del TRAM. Mentrestant, la Generalitat (el govern autònom més endeutat de l’Estat), avala l’ampliació de Capital del València FC. (en lloc d’avalar les empreses valencianes que podrien generar llocs de treball, o als autònoms que podrien salvar els seus negocis), o es gasta uns diners que ningú sap d’on ixen ni en quines condicions es donen (contractes blindats, opacs per l’oposició) amb la F-1.
"Això ho pague jo!" A les urnes ho haurien de pagar!

3 comentaris:

Anònim ha dit...

Excel·lent i impecable article,Enric.Les coses i situacions clares, com ha de ser.Vinga,abraçada.

alex ha dit...

Está molt lograt l´article. Tenim uns dirigents molt dolents i molta feina per fer. jo també li demane a Camps els mateixos diners de la Formula 1 per als ajuntaments valencians que segón la Presidenta de la FVMP ( bastidas dixit) van a la fallida pel culpa del ZP.
Un abraç,Enric.
Carles Aranda

Nomdedéu ha dit...

gràcies a tots dos