29 de gener, 2011

"ENQUESTES" - Levante-EMV- 29.01.11


Les enquestes són un arma diabòlica al servei dels interessos polítics. En contra del que alguns benintencionats creuen, no reflecteixen ni tan sols una fotografia fixa del moment en que s'ha preguntat. No. Les enquestes només tindrien sentit si fóren continuades i amb un espectre el suficientment ample com per evitar desviacions del 4 o el 5%. Amb estes desviacions, la credibilitat dels resultats atribuïts als partits menuts és ínfima i, per l'aplicació de la llei d'Hondt, la de tot l'arc polític.
Només cal vore les errades de molts instituts demoscòpics, com per tindre-ho clar. L'any 1995 jo vivia a Paris, i van celebrar-se les eleccions presidencials. Recorde que estava mirant els resultats a TF1 i el presentador s'havia rodejat a la taula de representants de diferents empreses que havien elaborat les principals enquestes per als diferents partits i mitjans de comunicació. Xifres, gràfics de colors, teories, comparatives històriques, cada empresa defensava la seua predicció. El presentador els va deixar parlar fins que varen arribar les primeres xifres oficials. Tot i ser una segona volta presidencial amb només dos candidats, algunes prediccions van representar un error de més del 18%. Automàticament, el cap d'informatius de la cadena va anunciar que les empreses contractades no cobrarien ni tornarien a treballar mai més per a TF1. Els va expulsar del plató. Em va impactar. A mi i a tothom, perquè en sendemà va fer, com diuen els francesos, la una de tots els diaris. Portades.
En les passades eleccions a Catalunya, el CIS va signar la previsió que menys es va ajustar a la realitat. Mentre la mitja d'error de les 10 empreses estudiades era d'un 1'6, la del CIS era del 3'3. Més del doble. A sobre, va valorar molt per damunt als membres del tripartit (+5), i descaradament per davall als altres (-4'5). Difícil de trobar una manipulació més burda. El CIS, que és una fantàstica font d'informació estadística per qualsevol investigador, és un atemptat a la veritat pel que fa a les prediccions electorals. És la manipulació del govern de torn. Fastigós.
Entre la molta propaganda d'empreses de màrqueting polític, hem rebut al correu una singular proposta d'una empresa dedicada a les enquestes. Ens ofereix unes taules de percentatges i unes normes bàsiques d'actuació, i ens proposa que fem nosaltres les entrevistes telefòniques. Així és molt més econòmic el seu servei. Després envies els resultats i ells els tabularan, i els convertiran en un document oficial de la seua empresa. De manera que podrem disposar de la documentació amb fitxa tècnica i empresa responsable de la nostra pròpia enquesta electoral, donant-nos així la cobertura de la seua empresa i una certa credibilitat. Vaig pensar en fer telefonar a casa de dos regidors populars, de dos socialistes, i a la de tres o quatre periodistes locals, i a la de la meua carnissera que per si sola és una generadora d'opinió de les que cal tenir en compte. Així hi hauria consciència de que “algú està fent una enquesta”, “i deu ser de les grans perquè si coincideix que telefona a dos dels nostres...” Després la publiques dient que PP 13-14, PSOE 11-12 i BLOC 2, i ja tens part de la campanya feta. Òbviament no va passar de ser una provocació intel·lectual, mai no autoritzaria una cosa així, és profundament immoral. També ho és cuinar les enquestes, però això de la moral va per barris.
Les enquestes serveixen per crear opinió. Només per això. Totes les que han aparegut, i encara més les que s'amaguen, donen al BLOC un creixement important; bé està, és una tendència que a nosaltres ens sembla creïble, pel que percebem dia a dia amb el contacte amb la gent. Reunions amb associacions, amb particulars, els sopars de (Re)programa Castelló on els nostres convidats ens ajuden a dissenyar la ciutat dels propers anys...
La gent agraeix el nostre treball, el nostre model d'oposició ferm i dialogant. Però només hi ha una enquesta que ens interesse veritablement, la del 22 de maig, que és quan es p
regunta a tothom, i quan el resultat té valor executiu. És per eixa enquesta per la que ens preparem, la resta, les que s'aniran filtrant, no són més que part de l'aparell propagandístic dels partits que les paguen i les filtren. I a nosaltres això no ens hauria d'afectar. Ni a vostés.

3 comentaris:

Tonet ha dit...

Crec que el BLOC de Castelló a les properes eleccions municipals serà el partit revelació i ens donarà una agradable sorpresa.
Molts ànims i endavant.

Valentina Doménech ha dit...

Espere que no seran dos regidors, Enric, sinó tres o quatre o cinc. ¡Salut!

Nomdedéu ha dit...

estem animats i treballem bé, però les coses són difícils, no ens enganyem.
gràcies pels ànims