20 de febrer, 2011

"DEMAGÒGIA" - Levante-EMV -19.02.11


La demagògia, segons el concepte d'Aristòtil, és una forma impura de govern democràtic que consisteix a exercir el poder a profit de les masses indisciplinades. Avui en dia és considera una estratègia política que consisteix a apel·lar a emocions (sentiments, amors, odis, pors, desitjos) per tal d'aconseguir el suport popular, freqüentment mitjançant l'ús de la retòrica i la propaganda. També es pot considerar com un tipus pervers d'oratòria, que permet atreure cap als propis interessos les opinions dels altres utilitzant fal·làcies o arguments aparentment vàlids els quals, després d'una anàlisi de les circumstàncies, poden resultar invàlids o simplistes. Així més o menys defineix este mot tan recurrent la viquipèdia. Eixa enciclopèdia popular i col·lectiva que habita un espai intangible. Ho he mirat perquè, en poc més de quinze dies, m'han acusat d'usar eixe recurs discursiu dues vegades. Una Alberto Fabra, i un altra Ximo Torres. Tots dos del PP.
Es pot fer demagògia acusant a algú de fer demagògia? Crec que sí, vegem-ho.
Alberto Fabra, que encara no és candidat a l'alcaldia de Castelló i que encara és Alcalde, em va acusar de fer demagògia perquè vaig proposar estalviar un milió d'euros anuals en lloguers de dependències municipals. Si no ho recorden resumiré. Paguem més d'un milió anual per diferents oficines, que algun dia han de concentrar-se al nou Ajuntament. Eixe edifici tardarà anys i panys en fer-se. Mentre, l'Ajuntament té dret d'uns d'una part de l'edifici de l'antiga audiència, a la Plaça Borrull; un edifici d'oficines buit que es deteriora. Vaig proposar que es traslladen allí les oficines municipals disperses, perquè encara que ens haguérem de gastar un exagerat milió d'euros en l'adequació, ens en estalviaríem quatre en els propers quatre anys. La diferència són tres milions d'estalvi, que ens permetran, per exemple començar les obres del nou ajuntament, i donarà, sobretot, una miqueta d'aire a l'asfixiada economia municipal. Vostés veuen en la proposta fal·làcies, arguments invàlids, apel·lació a emocions...? Jo honestament només veig una proposta possible i vàlida. I com jo, molta gent i no poques associacions que ens han felicitat per la proposta.
Ximo Torres m'ha acusat de fer demagògia per dir que els mocadors verds de Magdalena que l'Ajuntament regala als nostres visitants estan fets a Itàlia (fet provat i que no nega), i que això perjudica la nostra indústria. Diu Torres que ho han comprat a un comerç local, i que “desde el Consistorio no nos metemos en si ese comercio adquiere las telas -siguiendo un criterio comercial, empresarial y económico- para confeccionar los pañuelos en Italia, en Singapur, en Francia o en La
India”. Bé està.
Javier Moliner, Marta Gallen, Vicent Sales i alguns populars més, en sessió plenària, declaracions públiques o articles d'opinió, han posat a parir al Govern Central perquè han usat ceràmica italiana en un edifici nou a Castelló. Obvien, però, que el Govern va contractar l'obra amb una empresa local, que paga impostos ací i crea llocs de treball ací (com el comerç on ells compren els mocadors), i a la que supose que se li haurà de respectar el dret a “siguiendo un criterio comercial, empresarial y económico” comprar el material “en Italia, en Singapur, en Francia o en La India”. Dic jo, vaja!
En el primer cas vaig presentar una proposició que implica que abans del debat tindrem un informe tècnic, un legal i un econòmic per saber si la nostra proposta és viable. Si hagués volgut fer demagògia hagués presentat una moció, el PP hagués votat que no, i jo els hagués acusat alegrement de malgastadors.
Respecte al segon tema, és obvi que si el que jo he dit dels mocadors és demagògic, és una demagògia mimètica de la que fa el PP en el tema de la ceràmica.
Però ells ens acusen de demagògics. El més interessant és que el PP ens ha contestat més vegades en el darrer mes que en tot l'any passat. La darrera volta amb roda de premsa urgent i tot. Contesten, deu ser que els preocupem. No serà que estem creixent a les enquestes? A vore si al final no els hi ixen els números...

1 comentari:

Tonet ha dit...

Que lladren que això és diu tindre por d'un partit que va a més.
Per altre costat volia comentar dos notícies dels diaris locals de hui, una positiva com va ser la resposta de la gent contra el tancament de la TV3 i l'altra negativa al meu parer com és el rèdit electoral que vol traure el PP de l'obra social del Padre Ricardo.