23 de febrer, 2011

"LES VOLEM TOTES" - Mediterráneo - 24.02.11


A mi el que de veritat m'agradaria és que la televisió pública valenciana fóra tan bona que no tingués ganes de vore la catalana. Perquè sincerament, a mi el que passa a les Franqueses del Vallés o a Calella de Palafrugell, m'interessa molt menys que el que passa a Catí o a Almoradí. I sent cert que entre la pluralitat i el rigor informatiu de TV3 i el No-Do de Canal 9, hi ha el mateix camí que hi ha entre les noticies de la britànica BBC i l'Aló Presidente d'Hugo Chávez, a mi m'interessa més el que passa a les Corts Valencianes que el que puga passar a les Catalanes. Molt més.
Jo no vull TV3, jo vull una televisió (o dues o set) de qualitat i en la meua llengua. De fet, si fan Gormandia, no canvie el canal per vore Espai Terra, i si fan L'Alqueria Blanca, no ho canvie per La Riera.
Ara, això sí, preferisc Polònia a Walker Texas Ranger. I Àgora a DBT. Entre Isabel Durán i Xavier Bosch hi ha la mateixa distància intel·lectual que entre Belen Estéban i Eduard Punset. Entre la sèrie catalana Infidels, i el cap de Personal de Canal 9, perseguint xufa en mà a les empleades de la casa, hi ha la distància que hi ha entre la ficció i el fàstic de la realitat. I quan he de vore cinema, preferisc “L'edat de la innocència” o “El batalló perdut” a “Chato, el apache” o “Amores con un extraño”. Perquè per vore cinema en castellà ja hi ha els canals espanyols.
Ara, si el que els hi fa por a alguns és que perquè el mapa del temps de TV3 és més gran del que toca, no haurien de patir. Això no convencerà a ningú de que no som valencians. Perquè al final tot este enrenou de multes i tancaments, ha de ser fruit d'alguna por. Si no, no s'entén que jo que no pague cap plataforma de televisió puga vore MTV (sense por a convertir-me en un rapero), un canal on ensenyen anglés tot el dia (sense por a convertir-me en saxó), o Disney Channel (sense por a convertir-me en Pluto) i en canvi no puga vore la televisió catalana, per si de cas em compre una barretina..
El debat de TV3 és un parany. Una trampa per obviar que el PP governa malament i el PSOE no el millora. I una trampa per oblidar que Canal 9 és partidista i mediocre. Volem TV3, sí. Però volem més coses.

8 comentaris:

El de la Ribera.... del Xúquer clar! ha dit...

Excel·lent article, Enric. Aquestos arguments son els que cal possar damunt de la taula i deixar de clasificacions "catalanista" i "blavero", etc.
El que manca es més reflexió/anàlisi i menys tòpics.
Però la societat està molt fluxa d'anàlisi!

Abel Segura ha dit...

Enric, fa molt de temps que llegeix els teus articles d'opinió i fins ara no n'he trobat cap de baixa qualitat. Tots em semblen excel·lents. Crec que ets un gran articulista. Avui per primera vegada vull felicitar-te des de Torreblanca. Has posat el dit a la llaga. Ànims per a tu i per al Bloc, heu de seguir treballant igual.

miquel ha dit...

Un article sensacional, Enric! M'has llegit els pensaments.

Com en les protestes que es fan des de fa anys, "volem una
televisió pública, en valencià i
de qualitat!". Ni més ni menys que
fer complir els principis de la
Llei de creació de la RTVV.
Tan difícil és això per als nostres polítics?

Per a mi no es tracta sols de por,
sinó més bé d'odi. Odi envers tot
allò que sone a català. Encara
que, com tu dius, realment allò
que volen és marejar el personal.
El discurs anticatalanista, encara
que no tinga ni cap ni peus, ni
siga justificable en un país
democràtic, com a discurs
populista dóna molts rèdits
electorals. El nostre Hugo Chávez
es diu Francisco Camps.

Tonet ha dit...

El que passa amb els socialistes castellonencs a comença a pareixer-se a un sainet, Colomer es carrega al seu antic soci Puig i de rebot Alarte es carrega a Colomer posant-li al capdavant a Toledo. Quin sainet!.

Nomdedéu ha dit...

Gràcies al de la Ribera...del Xuquer clar!, a Abel i a Miquel. M'agrada escriure. De vegades m'ix millor, i altres pitjor, però...m'esforço. Gràcies per la vostra consideració i m'alegra que coincidim en l'argumentari.
Tonet, flipant a més no poder.Acabe de fer un article per al Levante parlant-ne.
Anònim jào`,anñklggn&&90'iyjmha+p

Pau València ha dit...

Senzillament genial Enric

Vicent Fernandez ha dit...

genial, mestre

Nomdedéu ha dit...

Gràcies a tots dos.