07 de juliol, 2009

"LÈXIC JURÍDIC". Mediterráneo. 09.07.09

Des que la política apareix en la secció de Tribunals, per entendre alguna cosa cal estudiar dret. L’Acadèmia Valenciana de la Llengua va editar el 2006 un interessant vocabulari jurídic, on diu:
“La terminologia jurídica, si bé és pròpia d’especialistes en dret, en la mesura que es projecta globalment sobre l’activitat administrativa, adquireix en gran part un caràcter general, pel fet que les administracions públiques han d’establir una comunicació eficaç amb el conjunt de ciutadans.”
I tant que sí. He fet un recull de lèxic, que queda lluny de ser exhaustiu, però sí que és d’uns freqüent, sobretot, quan vols entendre el que li passa al pressumptament Molt Honorable President.
Compravenda, és l’acte jurídic construït per dos actes diferenciats adquirir i abonar Si no es dóna el segon concepte, aleshores, n’apareix un altre, impagat. Això és important que ho entenguen el President Camps i el Diputat Costa. Quan no pagues es produeix l’agraïment (te quiero un huevo, amiguito...que ja em perdonaran em porta sempre a pensar en aquella escena de Torrente al cotxe amb el tarat que tenia de passant). És evident que l’acusat, o l’imputat tenen dret a apel·lar a la presumpció d’innocència, per exemple (que no vol dir que calga anar a pelar als que l’acusen).
Tampoc no cal confondre
avalar les declaracions del President amb fer un avalot a les portes dels jutjats patrimonialitzant els símbols valencians.
La
Cambra és el lloc on els aforats haurien de donar explicacions públiques, fins i tot abans que siguen cridats a declarar via judicial, se li’n diu compareixença, i és pròpia del càrrecs electes. Per cert no s’ha de confondre elecció amb exculpació o absolució.
Comptabilitzar ve a ser portar un control de les factures que pagues. Així no cal dir que les has pagat en efectiu tirant mà del calaix de la farmàcia de la dona, i que després et facen la cara roja dient-te que l’agenda demostra que eixe dia no vas estar a Madrid. Això és quasi una autoinculpació.
Se’n diu
concessionari del particular o l’empresa que guanya lícitament l’adjudicació d’un contracte públic, i que no hauria de regalar joies a la dona i la filla del President. Cas contrari t’obliga a confessar.
Clàusula, i ací potser rau el problema de tot, en una aplicació estricta de l’anomenada Clàusula Camps, que diu que si a Michelle Pfeiffer li poden regalar els vestits que usa a les seues pel·lícules, a ell també.

8 comentaris:

Anònim ha dit...

Jo encara conserve eixos vocabularis.

Suborn. Acció d'induir algú amb diners, amb un esquer qualsevol, a fer una cosa contrària al seu deure. Paraula que a Canal 9 diuen "cohecho". Deu ser perquè suborn explica millor allò del que està imputat el "molt honorable".
També en això sóm "bilingües".

Ubicuitat. Do que permiteix estar a una persona en dos llocs al mateix temps, com ara a Madrid pagant uns trages i a València inaugurant a dojo.

Profitós. Aquell que guanyat una pasta com a "molt honorable" tira mà del calaix del negoci de la dona (Mari,agarre de la caixa per comprar tabac!).

Judici. Acte del qual Camps està a "dos escalonets".

Ágata Ruiz de la Prada. Esta no està al vocabulari, però estem esperant vore la nova desfilada de samarretes de la "nostra" diputada estrela.

Honorables; honrats. Fins ara tots els càrrecs públics del BLOC.

Salut. I força al canut (al dels diners, malpensats)

Nomdedéu ha dit...

hehehe

francesc ha dit...

Mirar Canal 9 és cada dia més instructiu. De fet, estic aprenent paraules noves que mai les he vistes en el diccionari. Segons Notícies 9, al Molt Honorable se li acusa de "cohecho". Potser es tracta d'un nou tipus de delicte diferent al "suborn"? Llàstima que no tinga a mà un diccionari "Canal 9 - Valencià / Valencià - Canal 9".

Tonet ha dit...

Francesc ací al País Valencià tenim periodistes que ho passen tot pel SALT i clar de vegades tenim que a alguns companys nostres els transformen de Vicent Forment a Vicente Trigo o a Ali Brancal en Ali Jamba.

Només en que hagueren fet una passadeta pel SALT hagueren vist que la traducció de cohecho és suborn però sembla que la parauleta és massa forta i queda com a menys delicte parlar de cohecho.

Anònim ha dit...

Em preocupa això de la moció de censura. Qui és el candidat a President, Mònica Oltra, Morera, Àngel Luna?

I per què no anem veient què passa amb el judici?

Balta.

Nomdedéu ha dit...

La cosa va més o menys així.
A algú se li ha acudit la idea que per fer anar a Camps a les Corts cal una moció de censura, la qual cosa deixaria en evidència al PSOE (i supose que a EU)
Però no ho ha tractat ni la permanent ni l'executiva, segons confirmen alguns membres d'eixos organismes.
Oltra en nom del grup llença un "ordago" al PSOE presenteu candidat o deixeu-nos 16 diputats per poder presentar la moció nosaltres.
Jo hi veig problemes.
a/ La moció dificilment es produirà, el PSOE no cedirà diputats. I aleshores què? Els titulars poden ser "Compromís quiere pero no puede", o "A Compromis el traje de Presidente le va grande".
b/ Hi ha moció. I què? No canviarà res. Eixirà reforçat l'actual President.
c/ No em sembla que el procediment haja estat l'adequat. No va d'un dia, es podia convocar executiva per divendres. No es pot prendre la decissió més important de la legislatua en petit comité.
d/ No crec que al BLOC li beneficie que Oltra siga candidata a Presidenta. No crec que siga una candidata creïbe. Si s'ha de fer, el candidat ha de ser del BLOC. Hernandez Mancha no era ni diputat quan la va presentar contra González, així que no és condició indispensable que el candidat siga el síndic del grup.
e/ en que beneficia al BLOC, a Compromís, i al País una operació exclusivament mediàtica, o una moció abocada al fracàs?

jaume ha dit...

Obligar a Camps a anar a les Corts? Però si el 2006, Pla li va fer una moció de censura i el molt honorable només es va dignar a aparéixer al parlament hores després d'haver començat, com si no anara amb ell la cosa. I, com a regal, de sobte la vespra el Consell va retirar les competències urbanístiques a un ajuntament per irregularitats. Al d'Oriola? Al de Benidorm?, ... Nooo, per l'amor de Déu, sinó precisament a l'ajuntament socialista de Catral. Això és el valor que el PP dóna a les institucions i la democràcia.

pep ha dit...

Rectifiqueu : DEU SER i no "ha de ser" (en l'expressió de probabilitat emprem sempre i en tota la comunitat lingüística DEURE. En l'obligació tant Haber de com Deure).