14 de juliol, 2009

"QUATRE IDEES I UN FUNERAL". Mediterráneo. 17.07.09

Esta sembla ser la setmana política del finançament, i a mi també m’agradaria dir la meua, però no patisquen, no faré grans plantejaments teòrics, ni em posaré a discutir xifres. Apuntaré només algunes idees.
Primera idea. Es este cas, més que una idea és una veritat axiomàtica. El 6 de maig, a les Corts el BLOC va dir que el dèficit fiscal valencià amb la caixa de l’Estat era de 2.400 milions d’€. El PP amb la seua prepotència marca de la casa, ens van contestar que somniàvem rotllos, que no sabíem el que dèiem i van argumentar tot allò de “ustedes pueden pedir lo que quieran que como nunca van a gobernar…” Afegint així a la seua prepotència una discutible propietat visionaria.
Esta mateixa setmana, després de parlar de 1600 o 1900 milions d’€, el Conseller d’Economia, Gerardo Camps, parla de 2.400 milions. Bé, no estava tan enganyat el BLOC quan parlava d’eixa xifra, no Sr. Conseller?
Segona idea, recurrent esta. Els catalans són el dimoni, han aconseguit un bon finançament. Obliden Andalusia que n’ha aconseguit un encara millor. Però ací un discurs anticatalà dóna vots, en canvi, qualsevol crítica a la manca de capacitat d’Andalusia de generar riquesa, i el seu cofoisme en viure de la subvenció, és titllat d’insolidari i no sé quantes coses més. Doncs bé, sense entrar en el fons del finançament de Catalunya, el que és evident és que han defensat els seus interessos. És el que cal esperar d’un govern.
Tercera idea. És cert que per als socialistes el País Valencià és una pedra a la sabata. No saben que fer, no saben ni quin és el seu referent. Alarte, Pajín, Peralta? El finançament que ens proposen és terriblement injust i mesquinament insolidari. Però el PP valencià és absolutament incompetent a l’hora de defensar els nostres interessos. No tenien agenda pròpia, anaven a rebufo de Catalunya, i quan en 48 hores, Catalunya, Andalusia i fins i tot les Balears han aconseguit millorar substancialment el seu finançament, nosaltres ens hem quedat en la meitat. L’antijurídica clàusula Camps era tot el seu model de finançament?
Quarta idea. Per a quant un sistema de finançament municipal? Quan deixaran de fer l’ànec el PSOE i el PP i es posaran seriosament a treballar en el finançament dels ajuntaments?
I una de regal. Si amb un PSOE que maltracta el País Valencià i un PP que no sap defensar-lo, el BLOC no és capaç de trobar el seu espai, que algú vaja escrivint un rèquiem.

11 comentaris:

Anònim ha dit...

totalment d'acord amb tu, Enric, i a més, m'agradaria posar èmfasi en l'últim punt, aquell que parla que amb un PSOE que maltracta el poble valencià i un PP incapaç de defensar-lo, cal conformar JA!!!! una alternativa. O ara o mai, i sent ser apocalíptic, però ja hem deixat córrer massa trens

Anònim ha dit...

He revisat l'Estudi que fa l'Institut d'Estudis fiscals sobre l'any 2005 i que es va publicar el 18 de juliol de 2008 i utilitza diferents sistemes de càlcul per arrivar al dèficit fiscal. El resum es:

BALANZAS FISCALES I Dèficit Pais Valenciàen milions d'euros
Enfoque carga-beneficio versión 1 -2838,30
Enfoque carga-beneficio versión 2 -3007,28
Enfoque carga-beneficio versión 3 -3022,74
Enfoque carga-beneficio versión 4 -3191,72
Enfoque flujo monetario versión 1 -5575,31
Enfoque flujo monetario versión 2 -5645,83
Mitjana aritmética -3880,20

Total, que en qualsevol càlcul el País Valencià es sitúa a la cua en financiació per càpita.
El nou model no fa sinò agreujar eixa situació.

Si finalment, el que pertoca al PV són 1200 milions d'euros tant el PP com el PSOE han fet un pèsim favor als ciutadans d'esta terra.

Esta sí es una bona línia de crítica i d'actuació del BLOC, i no altres que "Compromís" està duent últimament.

Balta

Josep Miquel Porcar Mallen ha dit...

I ami aixo em fustra, qu no avansem en res, que l'economia d'aquest pais s'en vage a fer la ma, ja vorem que pasara, pero la gent d'aci pareix no donarse conter de res, no vullc dir que tinguem la resposta a tot, pero esque els altres dos partits no han fet res, i me fica dels nervis...

Nomdedéu ha dit...

doncs així estan les coses, o ens espavilem o anem al sequer, com a país i com a partit.
I francament, com a partit em sap greu, com a país no ho puc permetre.
Per cert, Josep Miquel, benvingut a ta casa

Carles ha dit...

Magnifica descripció de la realitat.
Mentres en altres latituds estaven preocupats pel finançament, ací no es parlava més que de trages. El PP soltava xifres a “boleo” i el PSOE mirava cap a un altre costat.
Resultat: ara serem més pobres que abans.
I del funeral no dic res.

Anònim ha dit...

No imaginaveu què és el que passaria després del tema de les financiacions?.Crec que era molt fàcil de fer una imaginació.
-Es deixa a la Espanya,que es coneix ,ancestralment, per "pobra" ben repleteta...
-Es deixa a la part de la Espanya,que es presuposa "rica" ,amb moltes mancances,com ara Catalunya o València...
-I a tragar tot el que els del centre diguen...i si no és aixina passa el que està passant:les contraposicions i controvèrsies de sempre entre uns i altres.
No van a deixar-mos mai tranquils.Però no perquè no vegen que la lógica els esclafa,sinò per enveja.Sí,sí,per enveja.Els resulta imposible de suportar que hi ha uns racons per la Península,que no estàn lligats pel cordó umbilical a ells en res:no els necessitem ideològicament(som prou capaços de tot,sense ells),no suporten que tinguem una altra cultura,uns altres costums,un altre idioma...Aleshores¿qué passa?,doncs que el "machaqueo" és constant,han d'esquitxar-mos per on siga,en financiació,en la llengua,en que volem acapar-ho tot...Viure aixina és una càrrega molt grossa,però com ells no són els que la carreguen...Fomentar aquesta fòbia és característica de dretes.No sé com no veuen,,(sí que ho veuen,sí) que els territoris que "casualment" estàn més plens d'inmigrants tenen majors necesitats que els semideserts indrets castellans o extremenys?Aixina,tal com es comporten hi haurà fòbies i lacres sempiternes.
El pensament imperialista espanyol serà molt difícil de canviar.

Anònim ha dit...

Crec que aquesta gent que es comporta aixina,desconeix la bona Pedagogia,o,a posta,es comporten aixina ,amb mala intenció,enfrontant en lloc d'explicar perfectament el perquè i els motius de que uns llocs han de ser millorats econòmicament per qüestions molt obvies,i si algunes Comunitats desconeixen (ja je ji) la obvietat,desfilar-la tota i que se'n assabentent ja d'una vegada.Però ,la obvietat,és, per un atzar, una virtut per tots ells?.
Enric,no digues això de que el Bloc desapareixerà...Malgrat,si passara,les idees no ens les treuran mai.

Tonet ha dit...

La premsa ha carregat contra Catalunya per traure tant (?) sense parlar-ne d'Extremadura i Andalucia que van darrere. El cas d'Andalucia és ben curiós ja que portaven ja el pagaments de diverses deutes històriques ( no sé bé per què tants deutes històrics) i ací a casa nostra a vore-les vindre, tant el PP com el PSOE no estan a l'alçaria que toca per reclamar i aconseguir més diners per als valencians.

Nomdedéu ha dit...

ERC ha jugat molt bé el seu paper, i el PP i la premsa afin als populars, li han fet la campanya. És exactament el mateix que quan la campanya contra Carod.
Primera mentida del PP. "el govern negocia amb ERC en lloc de negociar amb les autonomies". Mentida, han negociat amb el govern de Catalunya del que ERC forma part.
ERC ho ven com si fóra cert, quan ningú no sabem quin pes real han tingut en la negociació.
Segona mendia del PP. "Catalunya reb més finançament que ningú per culpa de les pressions d'ERC". Mentida. L'Estatut de Catalunya és una llei aprovada pel Parlament, per les Corts espanyoles i refrendada a Catalunya. L'estatut, la llei, estableix un model financer que l'estat té l'obligació de cumplir (i peresonalment crec que no l'ha cumplit i que a Catalunya li'n toca menys).
ERC ho ven com si fóra veritat i fa una roda de premsa sent l'única formació que dóna xifres. El document aprovat ahir no té xifres, i en el debat d'avui al Parlament català, Castell tampoc no n'ha donat.
Tercera mentida del PP (i El Mundo) "no som catalanofòbics, som esquerrofòbics".
Mentida. Quan s'ataca la representació democràticament elegida d'una nació, s'ataca d'alguna manera la nació. Eixa mania que té el PP (i el PSOE quan no hi governa) de criminalitzar Catalunya, al ser vergonyívola, es dissimula atacant ERC ara, o CiU abans.
ERC també en treu rendiment. Es torna a presentar davant la societat catalana com a martir. És el que va fer Carod quan les anteriors generals amb tan bon resultat. El que passa, és que un colp allà, els republicans van quedar en evidència i van perdre 5 dels 8 diputats.
El PP i ERC es necessiten mutuament, tant és així, que acaben d'aprovar plegats, i junt a ICV i PSC la composició del "tribunal constitucional català", castigant el partit més votat que és CiU.

Anònim ha dit...

Quina manera de prendre el pèl!!

Anònim ha dit...

Hi ha,també, algo més que inminent:La financiació = escalada dels impostos que farà por.Aixina que ja ens podem anar preparant.Com que será directament proporcional a la ajuda que rebrem,ens querarem igual,o pitjor,com sempre.