10 de setembre, 2010

"MOLINER & CO. TILE EXPORTERS" - Levante-EMV- 11.09.10

Abans quan una persona es quedava sense feina, intentava buscar un alternativa a un altra empresa del sector. Ara mateix, tal com està el pati, no es pot renunciar a res i si el teu sector està mort, has de buscar faena a un altre. La construcció per exemple, està sota mínims, ací no es planta una grua fa no sé quants mesos; per això el pobre Javier Moliner, antigament responsable d'urbanisme i obres, ha hagut de buscar-se feina a un altre sector. Home de recursos, públics, s'ha contractat com a comercial internacional de ceràmica. I allà que va ell (i el seu equip, -el successor prepara al seu, de successor-) maleteta de mostrari en mà, fent voltes per l'Europa comunitària.
Ara Copenhagen, passant per Brussel·les, ara Stoke-on-Trent, passant per Brussel·les, ara a Delf i de passada a Brusel·les, ara Llemòtges, tornant a passar per Brussel·les... Tant de viatge a Brussel·les estic segur que ha obligat al PSOE local a destinar a temps complet algun regidor a buscar factures de Chez Leon, per vore si Moliner s'afarta de musclos amb patates fregides.
Jo ja sé que “Moliner & Co. Tile exporters”, quan poden evitar viatjar fan videoconferències, que des de Blade Runner és una cosa molt moderna. Sé que demana a l'Alcalde que envie cartes a tots els ministeris demanant que usen ceràmica en les obres (supose que al d'igualtat li enviarà de mostra un taulell i una maniseta, per allò de la paritat), i imagine que en breu farà el mateix amb totes les Conselleries. També sé que quan viatgen busquen allotjaments econòmics, i volen amb low cost, agafant avions a Reus, ja que l'Aeroport de Castelló no havia aconseguit fins este mateix dilluns que el Consell desbloquegés el seu finançament; però tot i així, ens gastem una pasta. I ens la gastem en una cosa en la que no tenim competències.
Castelló té una vinculació evident amb el nostre cluster ceràmic (el port, alguna fàbrica, molta gent que hi treballava directa o indirectament i que hi voldria tornar a treballar...), però no sabria jo dir si superior a l'Alcora, Onda o Vila-real. Trobe que estes iniciatives haurien de fer-se coordinadament i, per això, potser no és exactament l'Ajuntament de Castelló qui ha d'assumir la responsabilitat, ni els costos.
Perquè... en condició de què fa tot això Moliner? De Vicealcalde? Quedaria poc justificat a tenor del paràgraf anterior. Jo crec que té més a vore amb la Beca Erasmus de futurible presidenciable de la Diputació que amb qualsevol altra cosa. Perquè posats a fer-ho des d'una institució sense competències, tota esta activitat en favor del taulell, tindria més sentit que la fes la Diputació, que engloba tots els pobles i ciutats afectats per la crisi del taulell.
Amb tota esta activitat, Moliner posa en evidència al President de la Diputació i tots els seus Vices, que no han viatjat gens. I a alguns se'ls hi nota molt. Anava a dir que no sé si Moliner és conscient d'això, però clar que ho és. Javier Moliner és més llarg que el procés judicial del seu mentor; i és dels que no dóna puntada sense fil.
I sap que també posa en evidència al Conseller d'Indústria i Comerç, el castellonenc Rambla, que en eixa funció o en la de Vicepresident Primer del Consell, hauria d'estar fent el que fa Moliner: buscar suport per al sector, a banda, clar, de crear línies de finançament i ajuda tecnològica a la recuperació del sector. I no només apadrinar les reduccions de plantilla i les jubilacions anticipades. Que pareixen socialistes!
De tot això supose que alguns conclouran que estic fent una crítica al que fa Moliner; doncs no exactament. Entenc que no és a qui li toca fer-ho, ni a l'Ajuntament pagar-ho. Si més no, no en solitari. Però algú ho ha de fer. Per això lacrítica és per a qui no fa la seua feina, el Conseller, i per a qui posats a fer-la sense competències explícites, seria més lògic que la fes, el President de la Diputació. Que ens hauria d'explicar per què la defensa dels fitosanitaris mereix viatges a Madrid i la del taulell no.