El dijous passat vaig participar a la Universitat Jaume I en una taula rodona organitzada per l'ACV-Tirant lo Blanc. Vaig compartir taula amb dos professors universitaris. Un d'ells és a més a més, president d'una Associació de veïns; l'altre treballa també com agent de desenvolupament local i actua en l'àmbit de la participació ciutadana.
Parlàvem precisament d'això, dels mecanismes que han de permetre a la societat civil organitzada participar de forma més activa en política. Els altres ponents van fer aportacions força interessant tant des del punt de vista teòric, tot repassant els diferents conceptes de ciutadania, i des de l'experiència pràctica.
En la meua intervenció, vaig voler centrar el tema en la nostra ciutat.
La meua tesi és que l'actual model de participació ciutadana està obsolet, és inoperant i profundament inadequat. I que això és un problema, perquè la política sense la gent no té cap sentit. I a Castelló tenim un problema greu en este sentit.
Aquell vell costum de l'esquerra tradicional i dogmàtica, d'usar en benefici propi l'associacionisme civil, com a “corretja de transmissió”, ha estat redefinit i millorat per un PP que ha fet de bona part del moviment veïnal una dòcil ferramenta per mantenir-se en el poder. A canvi de què? A canvi de diners. En forma de subvencions, en forma de locals, i de vegades en forma de rellevància social (cada u coneix les seues pròpies misèries). Això va així, què hi farem! La dependència econòmica (filla de la nul·la capacitat d'autofinançament, filla al seu torn de la manca d'afiliats interessats en el que fa l'associació) és molt soferta.
El Consell Social de la Ciutat, tot i que no té la composició que el BLOC hagués volgut, ni totes les competències que nosaltres els hi haguessem atribuït, és un instrument molt important per fer particip de la vida política a la societat civil. Llàstima que el PP el tinga hivernat.
I clar, hem parlat dels pressupostos participatius. He comparat el ridícul simulacre que es fa a Castelló amb el sistema que usa Elx. D'entrada allà hi ha definit un percentatge sobre les inversions que els ciutadans decideixen. Ací, no. Ací no hi ha normes, que és la millor forma per tal que l'equip de govern puga actuar amb absoluta discreció. Canviant, o fent canviar, les propostes ciutadanes. El calendari d'Elx és molt precís, el 16 de gener són les jornades d'avaluació i es redacta el reglament i l'informe de situació. Durant tot el mes de febrer es reparteixen les fitxes de propostes i se'ls hi dóna difusió. El
mes de març serveix per recollir les propostes. I el mes d'abril s'entreguen les propostes als tècnics perquè estudien la viabilitat tècnica i les valoren econòmicament. Ja a setembre es convoca als grups motors, l'assemblea de veïns, la comissió de baremació i l'assemblea de priorització. El nom de cada organisme és el suficientment eloqüent per a que no calga explicar a que es dedica. I finalment en novembre s'entreguen les propostes prioritzades, per tal que s'incloguen al pressupost.
Com es veu un procés perfectament reglat i pautat, amb òrgans especialitats i temps suficient per estudi i debat.
A Castelló la cosa va així: la web et convida a fer propostes fins al 24 de novembre. De novembre! Però si el pressupost ha d'estar llest a desembre! Però tranquils, que si algú creu que no hi ha temps s'enganya. El PP ho té tot pensat. A la web municipal llegim que el dimecres 24 de novembre a les 19'30 es reuniran simultàneament les Juntes Municipals de Districte per al debat i aprovació de les propostes. El dia 25 a les 11, es reunirà la Comissió Mixta formada pels Tinents d'Alcalde presidents de Junta de Districte, els tècnics municipals i la Comissió Especial de Pressupostos Participatius (4 membres del Consell de Participació Ciutadana). I el dia 26 les propostes aprovades seran presentades a l'Alcalde. Fantàstic! Allò que a Elx els costa exactament 11 mesos, a Castelló es ventila en 72 hores!
Dos models, és ben palès, que s'assemblen tant com un ou a una castanya.
El PP ja ha triat. El BLOC també. Ara han de triar vostés. Han de triar entre algú que els garantisca la seua participació directa en el govern municipal, algú que aporte racionalitat i esperit crític; o pel mateix que tenim: Nepotisme, despotisme i un morro que se'l xafen.
4 comentaris:
Verdades como templos. Fuera convenios partidistas, fuera subvenciones y por supuesto, reglamento de presupuestos participativos en Castellón, ya!!
Enric, has vuelto a dar en el clavo. ¿Porque no asistimos todo el consejo e Participación ciudadana a charlas como la que nos comentas en este POST? Estaría bien.
Gràcies Bene.
Jo encantat, però ja saps que en el Consell quan parla un regidor, el corifeu popularista diu que "aqui no hemos venido a hacer politica", com si allà s'hi anés a jugar a waterpolo.
Jo estaré encantat d'organtizar una xerradeta simple sobre el tema i convidaré a associacions. Dilluns ho parle amb el director de campanya i mire'm d'organtizar-ho.
La jornada evidentment, era força interessant, però, per l'horari, pel lloc, per la nul·la difussió o pel que siga, m'han dit que l'assistència de públic no fou molt elevada. Enric, s'ha d'intentar millorar aquestes coses, i més a menys de tres mesos de les eleccions. Jo a eixes hores, evidentment, estava treballant i com jo, la majoria dels mortals que tenim la sort de portar un sou a casa.
Jorsol
Sens dubte tot és millorable i t'agraïsc la preocupació.
En este cas concret era un acte organitzat per una associació universitaria, per un públic molt determinat. Per això es va fer a la universitat i en horari en el que els universitaris estan per les facultats.
Els actes "no sectorials" o generalistes, es fan en horari no laboral, al lloc més accessibles i senzill d'accedir que podem.
Per exemple, dissabte fem el dinar de presentació als "agents electorals" del programa, i el fem a mig dia a la Pèrgola. Hi ha confirmades més de 220 persones.
El dijous l'acte "Nomdedéu respon" és a les 19'30 al Casino Antic, al mateix melic de la ciutat històrica. T'hi esperem.
Publica un comentari a l'entrada