22 de setembre, 2010

"FINANCES MUNICIPALS" - Mediterráneo - 23.09.10


Miren, jo ja entenc que la situació econòmica general és un problema. I sóc conscient que gràcies a l’aliança entre el PP i el PSOE, fa 30 anys que tenim pendent el sistema de finançament municipal. Però amb tot, hi ha ajuntaments que estan econòmicament millor que altres. I això no és casual.
Si vostés no estan molt avesats, els explicaré, així per damunt, que els ajuntaments tenen tres fonts d’ingressos bàsiques: els seus propis recursos, el que aporten les altres administracions i l’endeutament. Els recursos propis són les taxes, els impostos, les quotes que cobren per aprofitament urbanístic... El que aporten les altres administracions pot arribar amb diferents formats, però ve bàsicament del
Govern Central, de la Generalitat, un pessiguet de la Diputació, i si fa bon temps i no plou, quatre cèntims de la FEMP. I l’endeutament no cal que els explique què és, són eixos números de color roig que qui més qui menys tenim a la llibreta de la caixa d’estalvis.
Els ingressos propis han baixat notablement estos darrers dos o tres anys, fruit del monocultiu econòmic de la construcció. Mentre esta funcionava, els ajuntaments ingressaven a mans plenes diners i més diners, de la venda del sòl, de llicències d’obra... Però el sistema ha fet figa. Les transferències de capital també han caigut en picat. La Generalitat no ha creat el fons de finançament municipal que porta tants anys anunciant com incomplint, i el Govern Central, per tal que es puguen fer una idea, enguany han enviat a Castelló sis milions menys que l’any passat.
I per postres, l’endeutament. Els crèdits que ha de demanar l’ajuntament, i que la Generalitat no autoritza,
perquè l’Ajuntament de Castelló és incapaç de complir els seus propis plans d’estabilitat.
Això fa que el nostre ajuntament tinga un grau d’execució de les inversions del 10’32% a data de hui. Però, saben? Ja anem per la tercera modificació de crèdit, i este equip de govern ha estat incapaç de presentar una sola mesura d’estalvi en despeses innecessàries. Ni una. Gasten més en assessors que Lomana en Manolos. Un 10’32%! En una empresa privada estarien tots al carrer, i ací, no ho obliden, els caps de personal son vostés.

10 comentaris:

Anònim ha dit...

No sols és que s’haja deixat d’ingressar diners per les quotes de l’ICIO, encara és més greu perquè molts constructors estan sol·licitant la devolució de les quotes pagades en anys anteriors perquè no construiran els edificis per als que van pagar la corresponent llicència.
Ara no sols es reduïx la quantitat de diners que s’ingressa sinó que a més cal tornar dels ja ingressats.

Un altre exemple de la falta de liquiditat és que els rebuts per la taxa de escombreríes que estan domiciliats en els bancs s’han passat al cobrament el primer dia en què va començar el plaç de pagament en voluntària, mentre que en anys anteriors es van passar entre mitjans i finals d’octubre.

Anònim ha dit...

Enric,

una cosa, no visc a Castello, pero estic interessat a saber quina llista aneu a presentar a l'ajuntament. Uns coneguts de Castello si que estan molt interessats a saber-ho ja que ultimament s'ha sentit el nom d'algunes persones interessants i noves en la vostra llista. Es de veres? Ja ho heu fet public?

Tonet ha dit...

Un conegut sindicat, escorat cap a la dreta, per cert,l'únic que diu no a la vaga del dia 29 anava hui repartint un tríptic sobre el BICI-CAS amb el logo del sindicat i de l'Ajuntament.

M'agradaria saber si és habitual esta col.laboració entre l'Ajuntament i els sindicats o només amb este sindicat.

Nomdedéu ha dit...

Efectivament, l'any passat la balança del ICIO municipal va eixir "a tornar". Vam tornar més del que vam ingressar. Enguany sembla que podrem tancar l'exercici en positiu.
I també tens raó en això dels rebuts, a casa ja ens l'han carregat al banc. Any a any, avancen la data de cobrament. Un simptoma.

Llista.
No és públic encara, hi s'ha de distingir dos trams en la llista.
Els primers TRES noms els farem públics el dia 2 a les 19 hores en una festa a l'Hotel Intur, a la que tothom està convidat.
Les tres persones militen al BLOC.
La resta de la llista no està confeccionada encara, en este moment, hi treballa la comissió de llistes (després ho ha d'aprovar l'assemblea), en base a criteris de preparació, capacitat de treball, gènere, edat, formació, lloc on viuen... I és de veres, que afortunadament, en els dos darrers anys s'ha acostat al BLOC, gent provinents de sectors socials, als que fins ara havien tingut dificultats per arribar. Això és molt encoratjador, francament. Alguna d'esta gent milita, altra no, alguna d'esta gent col·labora en qüestions de programa, altra en temes organitzatius...Alguna d'esta gent anirà en la llista, i altra treballarà des de fora.
Estem francament il·lusionats, perquè intentem fer una llista plural, atractiva i capaç d'assumir responsabilitats. Amb independència del lloc que ocupen a la llista. Fem una llista com si anàrem a aconseguir els 27 regidors i regidores. I per dir-ho d'alguna manera, seguim aquella docrina d' "el govern dels millors", que implica la voluntat d'un cap de govern, de triar la gent més eficient, treballadora i preparada per cada àrea de govern, amb independència de si militen o no al BLOC.
Hi hauran sorpreses, i crec que totes positives

Nomdedéu ha dit...

Demà m'informaré sobre això del BICI-Cas, em sembla sorprenent!

Anònim ha dit...

Enhorabona pel treball de la llista per Castello. Cal gent coneguda, en parts de la ciutat concretes, i en sectors socials determinats. Amb uns pocs vots, i esteu treballant be per aconseguir-los, podeu triplicar el nombre de regidors.

Anònim ha dit...

Hi ha novetats a la llista que mes va a creixer?

Nomdedéu ha dit...

algunes cosetes van quallant, estem il·lusionats i treballem el millor que sabem. Que no és poca cosa.
Crec, que aconseguirem una gran llista, plural, capacitada i representativa

Anònim ha dit...

Nosaltres, al nostre poble, hem fet una tasca important per juntar tota la gent que des de fa anys esta anant en llistes, inclus els que ja no son del Bloc. I se'ls presenta les noves cares que duen la gestio en l'ajuntament.

I d'altra banda, estem fent un important paper de fitxar independents. Mon educatiu, ONG, propiearis, empresaris, MON ESPORTIIU ES IMPORTANTISSIM, Falles, Associacions de veins. El Bloc presentara una llista renovada al 85% i que aprofita l'experiencia dels 4 anys, amb un nou equip a l'ajuntament.

Melissa hogan ha dit...

Geen garantie voor alle aankopen 3%, qualsevol persona interessada hauria de contactar amb nosaltres: donem préstec de 3.000 USD a 150.000,00 USD

Nom ...
Dels fons importeren ($) ...
País / Tel ...
Durada ...

Correu electrònic ******** ZENNITLOANFIRM@GMAIL.COM ******* per més detalls.